Obiad w 15 minut. Poznaj przepisy na jagnięcinę, chorizo z krewetkami, kurczaka z pieczarkami i zielone curry

Dziś w kuchni: kotlety jagnięce, chorizo z krewetkami, kurczak z pieczarkami i zielone curry z wołowiną. Przepisy na dania mięsne, których przygotowanie zajmuje 15 minut przedstawiła nam Daria Ładocha.

Zobacz też: Daria Ładocha. Czas na ziemniaki! >>>

Kotlety jagnięce w pomarańczach Składniki:

  • 4 kotlety jagnięce z kością
    • 1 łyżka masła klarowanego
      • 4 ząbki czosnku
        • sól, pieprz
          • 2 pomarańcze
            • 2 łyżki sosu sojowego
              • ½ pęczka świeżej kolendry
                • 2 czerwone cebule pokrojone w piórka

                  Przygotowanie:

                  Kotlety umyj i dokładnie osusz. Ponacinaj delikatnie tłuszcz i skórę. Posyp solą oraz pieprzem. Obsmaż je na maśle klarowanym skórą do dołu. W tym czasie dodaj do garnka cebulę i czosnek rozgnieciony - ale nie obrany. Całość wymieszaj i podrzucaj. Następnie dodaj sok z pomarańczy oraz sos sojowy i podduś jeszcze kilka minut. Na sam koniec dodaj liście świeżej kolendry i ułóż na talerzu.

                  Zobacz też: 7 pomysłów na szybkie i zdrowe śniadanie - przepisy Darii Ładochy

                  Kiełbasa chorizo z krewetkami i pomidorkami cherry

                  Składniki:

                  • 1 kiełbasa chorizo (około 100 - 150 g)
                    • 250 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na połówki
                      • 300 g krewetek szarych rozmrożonych
                        • 1 łyżka masła klarowanego
                          • 1 szklanka wina wytrawnego
                            • 3 ząbki czosnku
                              • ½ pęczka zielonej pietruszki posiekanej
                                • sól, pieprz
                                  • skórka z cytryny

                                    Przygotowanie:

                                    Na patelni rozgrzej masło i podsmaż kiełbasę chorizo pokrojoną na plasterki. Pamiętaj by obsmażać ją na małym ogniu, by przyprawy wewnątrz się nie przypaliły. Następnie dodaj krewetki oraz czosnek i pomidorki. Całość zalej winem, dodaj soli i pieprzu. Chwilę podsmażaj do odparowania wina i na koniec dodaj pietruszkę i skórkę z cytryny.

                                    Zobacz też: Zupa pieczarkowa. W wersji łagodnej i na ostro >>>

                                    Kurczak z pieczarkami portobello, oliwkami i musztardą francuską

                                    Składniki:

                                    • 2 filety z kurczaka
                                      • 1 cebula cukrowa
                                        • 300 g pieczarek portobello
                                          • 100 g śmietany 18%
                                            • 1 łyżka musztardy francuskiej
                                              • 10 czarnych oliwek
                                                • 1 łyżka oliwy truflowej
                                                  • sól, pieprz
                                                    • 2 łyżki sosu sojowego
                                                      • 2 łyżki posiekanego koperku

                                                        Przygotowanie:

                                                        Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj posiekaną cebulę. Następnie dodaj pokrojonego kurczaka i chwilę podsmażaj. Dopraw solą i pieprzem. Następnie dodaj pieczarki portobello i poczekaj aż odparują wodę. Dodaj musztardę oraz śmietanę oraz sos sojowy. Podawaj z oliwkami i posypane koperkiem.

                                                        Zielone curry z wołowiną i zielonym ogórkiem

                                                        Składniki

                                                        • 300 g wołowiny najlepiej rostbef lub polędwica wołowa
                                                          • 1/2 zielony ogórek
                                                            • 400 ml mleka kokosowego
                                                              • 1 opakowanie zielonej pasty curry (50g)
                                                                • 4 liście limonki Kafiir
                                                                  • ½ cukinii
                                                                    • ½ łyżeczki cukru trzcinowego
                                                                      • 2 łyżki sosu rybnego
                                                                        • 1 szalotka
                                                                          • kilka liści świeżej mięty
                                                                            • Do podania: miseczka ryżu jaśminowego
                                                                              • 1 łyżka oleju rzepakowego

                                                                                Przygotowanie:

                                                                                Zobacz też: Pieczarka portobello. Smakuje jak schabowy >>>

                                                                                Mięso pokrój na bardzo cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż pastę. Następnie szybko obsmaż mięso - dosłownie w 3 minuty z każdej strony. Dodaj mleko kokosowe i liście limonki Kaffir. Następnie dodaj cukinię, szalotkę i ogórka pokrojone w słupki. Podgrzewaj do 5 minut. Następnie dopraw sosem rybnym, cukrem i podawaj z ryżem i miętą.

                                                                                A na deser polecamy: Legendarny sernik siostry Anieli. Przepis! >>>

                                                                                Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                                podziel się:

                                                                                Pozostałe wiadomości