Obiad jak u "mammy"

Dziś dzień zadumy i rodzinnych spotkań. W naszej kuchni Cristina Catese przygotowała obiad w stylu włoskiej mammy! Smacznego.

Pieczony kurczak i ziemniaki

Składniki:

1 kurczak z wolnego wybiegu (1,5 kg)

rozmaryn, czosnek, tymianek,

papryka słodka,

1 cebula

sól i pieprz

200 g masła (temperatura pokojowa)

oliwa z oliwek

1 kg ziemniaków

czosnek , sól , pieprz i rozmaryn

Przygotowanie Kurczaka płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierem kuchennym. z 150 gr masła mieszamy z papryka słodka, sól i pieprz i masujemy całe kurczak. Przyprawiamy kurczaka w środku z solą i pieprzem, dodajemy rozmaryn, tymianek i 2 -3 ząbki czosnku, i dodajemy pól masła. Zamykamy z cebulą. Czas pieczenia kurczaka zależy od wagi. Przyjmuje się około 60 minut na kilogram masy kurczaka. nasze kurczak jest 1½ kg, trzeba go piec ok. 90 minut. Wkładamy bez przykrycia do piekarnika rozgrzanego do temperatury ok. 180ºC (piekarnik z termoobiegiem: 170ºC) - Co 20 min. sprawdzimy i ewentualnie polewamy kurczaka powstałym sosem i powtarzamy tę czynność co kilkanaście minut. Gdy w trakcie pieczenia skórka zbyt mocno się przypieka, można zakryć kurczaka z folia aluminiowa. Na ostatnie 10 minut zwiększamy temperaturę do 200ºC, aby skórka była chrupiąca. Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki i przyprawiamy: sól, pieprz, rozmaryn, czosnek, oliwa z oliwek . Do kurczaka dodajemy na wpół ugotowane ziemniaki.

Gnocchi alla sorrentina

Składniki (dla 4 osób):

250 g mozzarelli

300 g mąki pszennej bardzo drobno mielonej (typ 00)

1 kg ziemniaków

1 jajko (średniej wielkości)

100 g sera Parmigiano Reggiano (do starcia)

Sól drobnoziarnista

Składniki na sos pomidorowy:

1,2 kg świeżych pomidorów – lub 800 g obranych pomidorów z puszki

6 listków bazylii

Oliwa z oliwek extra virgin

Sól drobnoziarnista

Sposób przygotowania:

Gotujemy ziemniaki. Mozzarellę kroimy w kostkę, kładziemy ją na papierze kuchennym (dzięki czemu trochę odsiąknie) i odkładamy w zimne miejsce. Jeśli używamy świeżych pomidorów - myjemy i kroimy je na pół, wycinając gniazda sienne. Przeciskamy je przez sitko aby wyeliminować skórkę. Tak przygotowane świeże pomidory (lub pomidory z puszki czy passatę) przekładamy na głęboką patelnię, dodając odrobinę oliwy i listki bazylii, po czym gotujemy na małym ogniu przez mniej więcej 30 minut, co jakiś czas mieszając. W międzyczasie zabieramy się za nasze gnocchi. Ugotowane ziemniaki odcedzamy i obieramy (gorące). Mąkę wysypujemy na blat, układając ją w klasyczny kopiec. Przeciskamy ziemniaki przez tłuczek do ziemniaków i wrzucamy je bezpośrednio w środek kopca. Dodajemy jajko i sól i zaczynamy ugniatać. Ciasto zagniatamy do momentu, w którym uzyska gładką, jednolitą konsystencję (bez grudek). Jeśli będzie zbyt lekkie możecie dodać więcej mąki – ale uwaga, zbyt dużo mąki sprawi, że nasze ciasto będzie twarde i suche. Formujemy z ciasta bochenek i dzielimy go na kawałki o podłużnym kształcie. Każdy paseczek powinien mieć grubość około 2-3 centymetrów. Paseczki kroimy w typowe dla gnocchi kształty, nadając im potem typowego wzoru na powierzchni za pomocą widelca – odciskając tyłem jego ząbki. Przekładamy gnocchi na wyłożoną czystą ścierką (którą posypujemy mąką) tackę. W dużym, pojemnym garnku gotujemy wodę; osalamy ją i dodajemy do niej odrobinę oliwy. Kiedy woda będzie wrzeć, wrzucamy do niej gnocchi. Po kilku chwilach zaczną one wypływać na powierzchnię; wtedy wyjmujemy je z wody i odcedzamy za pomocą łyżki cedzakowej. Odcedzone gnocchi przekładamy do formy do pieczenia, polewamy oliwą, przykrywamy sosem pomidorowym i posypujemy startym Parmigiano Reggiano. Na samym końcu kładziemy mozzarellę i wkładamy nasze gnocchi alla sorrentina do ustawionego na opcję grill, rozgrzanego do 250° piekarnika.

Birramisu aperolsu

Składniki

4 żółtka jajek

125 g ubitej śmietany

125 g cukru

250 g serka mascarpone

2 X piwo Guinnes 

biszkopty Savoiardi

gorzkie kakao

Przygotowanie: Ubijamy nasze żółtka z cukru i po drugiej krok , w inne miska ubijamy śmietanę na sztywno. Mieszamy mascarpone z żółtkami i cukrem i potem czym dodajemy ubitą śmietana i całość delikatnie mieszamy z dołu na górę, aby mieszanka nie straciła swojej puszystej konsystencji. W dużej formie lub w małych foremkach przekładamy warstwy namoczonych w piwie biszkoptów z warstwami kremu. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki Jak ostatnie krok dekorujemy z odrobiną kakao .

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości