Artykuł z cyklu "Z ETi Browni zawsze słodko spędzisz czas" strona główna
Desery

Co to jest nugat? Przepisy na tradycyjny nugat i krem nugatowy z orzechów

krem nugatowy

kobeza/Getty Images

Desery

Co to jest nugat? Przepisy na tradycyjny nugat i krem nugatowy z orzechów

krem nugatowy

kobeza/Getty Images

Nugat jest zrobiony z piany z białek i skarmelizowanego cukru z miodem. Jako dodatki stosuje się orzechy i inne bakalie. Często nugatem nazywa się także zmielone orzechy z dodatkiem cukru i masła. Ma on formę pasty do smarowania. Z "prawdziwym" nugatem łączą go słodki smaki i orzechy.

Poniżej znajdziesz przepis na tradycyjny biały nugat, nugat czekoladowy oraz na nugat-krem z orzechów.

Co to jest nugat? Jaki ma skład?

Nugat to słodki przysmak zrobiony z białek ubitych na sztywno, wymieszanych z gorącym cukrem i miodem. Dodaje się do niego orzechy włoskie lub inne bakalie – najczęściej orzechy laskowe, migdały, pistacje, a także orzechy macadamia. Po zastygnięciu i pokrojeniu otrzymuje się kruche lub ciągnące się słodkie bloki. Serwuje się je na opłatkach, suchych waflach lub na papierze ryżowym.

Składniki oryginalnego nugatu:

  • ubite na sztywno białka;
  • cukier i miód;
  • orzechy włoskie lub migdały;
  • niekiedy kakao.

Znane rodzaje nugatów

Pierwsze białe nugaty pojawiły się w Hiszpanii i we Włoszech już w XV–XVI wieku. Choć podejrzewa się, że najwcześniejsze nugaty pochodzą z Azji Centralnej, a konkretnie z terenów obecnej Turcji, gdzie były wytwarzane już w X wieku.

Słodycze tego typu kojarzą się przede wszystkim z różnymi świętami. Robi się je i serwuje w święta Bożego Narodzenia we Włoszech i w Hiszpanii.

Znanymi nugatami są m.in.:

  • prowansalski nugat lawendowo-migdałowy z Montélimar;
  • lombardzki nugat torrone z Cremony;
  • biały, włoski mandorlato lub torrone;
  • miękki, biały turrón produkowany w Jijonie w Walencji (zamiast orzechów włoskich stosuje się utarte na pastę migdały i olej z nich);
  • kruchy, biały turrón z Alicante w Walencji (zawiera całe prażone migdały);
  • niemiecki (nazywany też wiedeńskim) nugat-krem z orzechów laskowych, cukru, masy i masła kakaowego;
  • peruwiański turrón z dodatkiem anyżku;
  • portorykański turrón de Ajónjolí z białego lub czarnego prażonego sezamu, cynamonu, soku z cytryny, skarmelizowanego cukru i miodu;
  • kubański turrón z orzeszków ziemnych.

Tradycyjnym polskim wyrobem nugatowym jest pańska skórka , dawniej nazywana panieńską skórką. To rodzaj cukierka sprzedawanego w Warszawie w czasie Wszystkich Świętych oraz kościelnych odpustów. Pańska skórka składa się ze sztywno ubitych białek, cukru i wody. Do tego dodawany jest sok z cytryn i malin. Ma biało-różowy kolor.

Podobne słodycze wytwarzane są na Lubelszczyźnie (szczypki) i w Krakowie (miodek turecki). W Czechach popularny jest tzw. turecki miód.

Jak zrobić nugat? Przepis na nugat biały

Ten rodzaj nugatu najłatwiej jest serwować na papierze ryżowym. Oprócz migdałów dobrze smakować będą także wszelkiego rodzaju orzechy. Dodaj je dopiero na końcu.

Składniki (na blachę wielkości ok. 20 × 30 cm):

  • 4 białka o temperaturze pokojowej;
  • ¼ łyżeczki soli;
  • 1 szklanka migdałów bez skórki;
  • 1½ szklanki miodu;
  • ½ szklanki cukru;
  • ¼ szklanki wody.

Przygotowanie:

1. Upraż migdały na suchej patelni.

2. Podgrzej miód z wodą w rondelku (najlepiej z grubym dnem), dodaj cukier i podgrzewaj, aż się rozpuści. Syrop ma zacząć się ciągnąć cienkimi niteczkami. Po wlaniu odrobiny syropu do zimnej wody powinien formować twarde, łamliwe kształty.

3. Ubij białka z solą na sztywno.

4. Wymieszaj białka z syropem i jeszcze raz podgrzej.

5. Wylej masę na blachę wyłożoną papierem ryżowym lub papierem do pieczenia. Dodaj migdały.

6. Odstaw przynajmniej na 2 godziny w chłodne miejsce.

Nugat czekoladowy

Dzięki dodatkowi kakao ten nugat ma czekoladowy smak.

Składniki (na blachę wielkości ok. 20 × 30 cm):

  • 4 białka o temperaturze pokojowej;
  • ¼ łyżeczki soli;
  • 4 szklanki cukru;
  • 3 szklanki miodu;
  • ½ szklanki wody;
  • 3 łyżki kakao;
  • ½ kostki masła;
  • 1 szklanka prażonych migdałów bez skórki.

Przygotowanie:

1. Cukier z miodem i wodą wymieszaną z kakao podgrzej w garnku, aż cukier się rozpuści. Podgrzewaj, aż zacznie formować się gęsty syrop (jak w przepisie powyżej).

2. Ubij białka z solą i powoli dodawaj do nich syrop, ciągle miksując.

3. Dodaj masło i ubijaj, aż masa będzie jednolita.

4. Dodaj migdały.

5. Przełóż do formy i pozostaw na noc w chłodnym miejscu.

Przepis na nugat-krem orzechowy

Poniższa masa nugatowa z orzechów nadaje się do smarowania pieczywa czy naleśników. Niezbędny będzie dobry blender, aby zmielić orzechy na proszek.

Składniki (na słoik kremu):

  • 1 szklanka orzechów laskowych,
  • 3 łyżki oleju z orzechów laskowych,
  • 1 szklanka cukru pudru (możesz dać mniej),
  • 6 łyżek masła.

Przygotowanie:

1. Upraż orzechy na suchej patelni.

2. Zmiksuj je blenderem na proszek.

3. Dodaj olej i miksuj co najmniej 10 minut.

4. Po ostudzeniu dodaj cukier puder oraz miękkie masło i znów zmiksuj.

Zobacz także:

Zobacz wideo: Słodycze w diecie dziecka

Dzień Dobry TVN

Co sądzisz o tym artykule?
86
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0