Materiał promocyjny

Nowy program "MądrzeJEMY" i cała prawda o jajkach. Katarzyna Bosacka: "To jest dla mnie produkt absolutnie cudowny"

Dzień Dobry TVN
W każdą sobotę o godzinie 17:25 na antenie TVN emitowany będzie program "MadrzeJEMY". W pierwszym odcinku zostanie poruszony temat jajek. Kasia Bosacka, prowadząca nowy program opowiedziała o ich niezwykłych właściwościach.

"MądrzeJEMY" – nowy program Katarzyny Bosackiej

24 października premierę będzie miał nowy program – "MądrzeJEMY". Uczestnicy pod okiem Katarzyny Bosackiej będą próbowali zmienić swoje nawyki żywieniowe. Alex jest 30-letnią wegetarianką z przypadku. Pewnego razu pomylił się jej catering dietetyczny – dostała wersję bezmięsną i przy takiej opcji została. Marcin ma 27 lat i głównie odżywia się surowymi warzywami i owocami. Z kolei Magda ma trójkę dzieci i całe swoje życie przepracowała w wielkiej sieci fastfoodowej. Ma problem z nadwagą, ale zmienia zasady żywieniowe. Tomasz, który jak sam o sobie mówi, jest śmietnikiem, dojada po dzieciach. Kocha jedzenie i o nim wciąż myśli. Wspólnie nauczą się zdrowego i mądrego jedzenia

Cała prawda o jajkach

Tematem pierwszego odcinka będą jajka. Katarzyna Bosacka wyjaśniła nam, dlaczego możemy nazywać je "superfood".

Jajko to jest dla mnie produkt absolutnie cudowny. Ma w sobie wszystko, poza dwoma rzeczami. Czyli wszystko co jest nam potrzebne w ciągu całego dnia, jest w jajku. Dobre witaminy, aminokwasy, składniki mineralne. W jajku nie ma dwóch rzeczy. Nie ma wystarczającej ilości witaminy C i nie ma wystarczającej ilości błonnika (…) Niezależnie jakie to jest jajko. Czy z białą skorupką, czy z ciemną. Czy to jest kacze, gęsie, kurze, strusie – jajko to jest nowe życie potencjalne i dlatego warto jajka jeść

- tłumaczy.

Najlepiej wybierać te oznaczone cyfrą "0". Wówczas mamy pewność, że nie dość, że kura biega sobie wolno, to jeszcze jest karmiona paszą z certyfikatem. Eksperci, których do programu zaprosiła Katarzyna Bosacka tłumaczą, że zdrowy, dorosły człowiek może jeść dwa, a nawet cztery jajka dziennie.

Jajko ma w sobie białko, które jest najlepiej przyswajalne ze wszystkich białek. (…) Najzdrowsze są jajka na miękko i tak zwane poszetowane

- dodaje dziennikarka.

Zobacz też:

Jak zastąpić słodycze zdrowszymi produktami, jak z nich zrezygnować?

Przekąski na letnie przyjęcie. Poznaj przepisy "zero waste" Kasi Bosackiej

Jak odczytywać symbole na opakowaniach produktów? Krótki poradnik Katarzyny Bosackiej

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Adrianna Kowalczyk

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości