Materiał promocyjny

Noworoczna kuchnia japońska

Dziś w kuchni dania inspirowane potrawami japońskimi, które podaje się tradycyjnie przez pierwsze trzy dni Nowego Roku. Ten czas Japończycy spędzają z bliskimi. Na stołach pojawiają się tradycyjne potrawy.

Mochi

Składniki:

200 g kleistego ryżu ( np. do sushi)

2 i 1 szklanki wody

1 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Ryż gotujemy z solą na minimalnym gazie, aż wchłonie całkowicie wodę. Po ugotowaniu miksujemy na jednolitą masę ( np. porcjami w małym blenderze, ponieważ ryż jest bardzo kleisty). Z gotowej masy mokrymi rękoma możemy uformować małe kluski, które wrzucimy do zupy ozoni. Możemy również przygotować z masy słodycze dodając cukier puder do masy. Formować kulki, które można nadziewać owocami ( truskawkami, wiśniami) i obtaczać. w wiórkach kokosowych.

Ozoni z mochi

Składniki:

80 g boczniaka

1 marchewka

10 cm kawałek białej rzodkwi

1 dymka

2 arkusze nori pokrojone w paski

200 g ciasta ryżowego mochi

wywar warzywny:

1 średnia marchewka

1 średnia pietruszka

1 średniego selera

3 dymki (w całości)

4 suszone grzyby (podgrzybki)

5 łyżek oleju ryżowego

1 litr wody

2 łyżki octu jabłkowego

płaska łyżeczka soli

sos sojowy do smaku

Przygotowanie wywaru:

Do dużego garnka na rozgrzany olej wrzucamy pokrojone w plasterki warzywa, które smażymy na średnim ogniu kilka minut. Następnie dolewamy wodę i dorzucamy grzyby. Gotujemy minimum 30 minut, odsączamy, dodajemy ocet jabłkowy, sól i sos sojowy. Następnie w wywarze gotujemy pokrojone w centymetrowe paski boczniaki. Po 30 minutach gotowania dorzucamy na kolejne 10 minut pokrojoną na cienkie plasterki ( najlepiej na mandolinie) marchewkę i rzodkiew. Na końcu dodajemy pokrojoną ukośnie dymkę oraz kluski zrobione z mochi

Toshikoshi soba

Składniki:

1 litra zimnej wody

10 cm kawałek kombu (wodorost do dostania w sklepach ze zdrową żywnością)

3 suszone grzyby shitake

4 łyżki ciemnego sosu sojowego

2 łyżki octu jabłkowego

2 łyżeczki cukru

160 g makaronu soba

1 zielona dymka

100 g tofu pokrojonego w kostkę

shichimi togarashi do smaku (mieszanka siedmiu przypraw)

Przygotowanie:

Kombu i grzyby shitake moczymy w zimnej wodzie najlepiej przez całą noc, po czym doprowadzamy do wrzenia i przecedzamy. Tofu smażymy w głębokim tłuszczu na złocisty kolor Do wywaru dodajemy sos sojowy, ocet, cukier, usmażone tofu i ugotowany, przelany zimną wodą makaron soba. Całość posypujemy pokrojona ukośnie dymką i przyprawą shichimi.

Shichimi

Składniki:

3 łyżki płatków chili lub ostrej papryki

3 łyzki pieprzu syczuańskiego (lub 1 łyżka grubo mielonego czarnego pieprzu)

1 łyżka wysuszonej, zmielonej i lekko podprażonej na suchej patelni skórki z mandarynki

1 łyżka białego sezamu

1 łyżka czarnego sezamu

1 łyżka mielonego imbiru

2 łyżki pokruszonych arkuszy nori

1 łyżka suszonego czosnku

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości