Przepisy kulinarne

Noworoczna kuchnia japońska

Dziś w kuchni dania inspirowane potrawami japońskimi, które podaje się tradycyjnie przez pierwsze trzy dni Nowego Roku. Ten czas Japończycy spędzają z bliskimi. Na stołach pojawiają się tradycyjne potrawy.

Mochi

Składniki:
200 g kleistego ryżu ( np. do sushi)
2 i 1 szklanki wody
1 łyżeczki soli

Przygotowanie:
Ryż gotujemy z solą na minimalnym gazie, aż wchłonie całkowicie wodę. Po ugotowaniu miksujemy na jednolitą masę ( np. porcjami w małym blenderze, ponieważ ryż jest bardzo kleisty). Z gotowej masy mokrymi rękoma możemy uformować małe kluski, które wrzucimy do zupy ozoni. Możemy również przygotować z masy słodycze dodając cukier puder do masy. Formować kulki, które można nadziewać owocami ( truskawkami, wiśniami) i obtaczać. w wiórkach kokosowych.

Ozoni z mochi

Składniki:
80 g boczniaka
1 marchewka
10 cm kawałek białej rzodkwi
1 dymka
2 arkusze nori pokrojone w paski
200 g ciasta ryżowego mochi
wywar warzywny:
1 średnia marchewka
1 średnia pietruszka
1 średniego selera
3 dymki (w całości)
4 suszone grzyby (podgrzybki)
5 łyżek oleju ryżowego
1 litr wody
2 łyżki octu jabłkowego
płaska łyżeczka soli
sos sojowy do smaku

Przygotowanie wywaru:
Do dużego garnka na rozgrzany olej wrzucamy pokrojone w plasterki warzywa, które smażymy na średnim ogniu kilka minut. Następnie dolewamy wodę i dorzucamy grzyby. Gotujemy minimum 30 minut, odsączamy, dodajemy ocet jabłkowy, sól i sos sojowy. Następnie w wywarze gotujemy pokrojone w centymetrowe paski boczniaki. Po 30 minutach gotowania dorzucamy na kolejne 10 minut pokrojoną na cienkie plasterki ( najlepiej na mandolinie) marchewkę i rzodkiew. Na końcu dodajemy pokrojoną ukośnie dymkę oraz kluski zrobione z mochi

Toshikoshi soba

Składniki:
1 litra zimnej wody
10 cm kawałek kombu (wodorost do dostania w sklepach ze zdrową żywnością)
3 suszone grzyby shitake
4 łyżki ciemnego sosu sojowego
2 łyżki octu jabłkowego
2 łyżeczki cukru
160 g makaronu soba
1 zielona dymka
100 g tofu pokrojonego w kostkę
shichimi togarashi do smaku (mieszanka siedmiu przypraw)

Przygotowanie:
Kombu i grzyby shitake moczymy w zimnej wodzie najlepiej przez całą noc, po czym doprowadzamy do wrzenia i przecedzamy. Tofu smażymy w głębokim tłuszczu na złocisty kolor Do wywaru dodajemy sos sojowy, ocet, cukier, usmażone tofu i ugotowany, przelany zimną wodą makaron soba. Całość posypujemy pokrojona ukośnie dymką i przyprawą shichimi.

Shichimi

Składniki:
3 łyżki płatków chili lub ostrej papryki
3 łyzki pieprzu syczuańskiego (lub 1 łyżka grubo mielonego czarnego pieprzu)
1 łyżka wysuszonej, zmielonej i lekko podprażonej na suchej patelni skórki z mandarynki
1 łyżka białego sezamu
1 łyżka czarnego sezamu
1 łyżka mielonego imbiru
2 łyżki pokruszonych arkuszy nori
1 łyżka suszonego czosnku

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
91
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0