Nowe trendy w kuchni: kawa grzybowa i poku

W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała potrawy, które będą królowały na stołach w 2018 roku. Oto one: kawa grzybowa, owsianka na słono z dynią, szalotką i suszonymi pomidorami, poku z tuńczykiem oraz sałatka z ciecierzycą, szpinakiem i harissą.

Owsianka na słono z dynią, szalotką i suszonymi pomidorami

Składniki:

1/2 szkl. owsianki

250 g dyni startej na tarce

2 szalotki

1 łyżka masła ghee

5 suszonych pomidorów pokrojonych w paski

szczypta papryki słodkiej

szczypta cynamonu

1 łyżeczka syropu z agawy

kawałek twardego sera koziego startego na tarce

Przygotowanie:

Ugotuj owsiankę w szklance wody. Na patelni rozgrzej masło z przyprawami. Dodaj szalotkę oraz dynię i podsmażaj aż dynia będzie miękka. Dodaj syrop z agawy, owsiankę i suszone pomidory. Dokładnie wymieszaj i podawaj posypane kozim serem.

Poku z tuńczykiem

Składniki:

400 g świeżego surowego tuńczyka (stek z tuńczyka)

100 g ryżu jaśminowego

garść sezamu

1 awokado (pokrojone w plasterki)

marynowany imbir

1/2 ogórka pokrojonego w plastry

1/2 marchewki pokrojonej w julienne

gotowa sałatka z glonów morskich wakame

pęczek szczypiorku

Sos:

3 łyżki sosu sojowego

2 łyżki oleju sezamowego

1 łyżeczka startego świeżego imbiru

1 łyżeczka startego świeżego czosnku

1 łyżeczka suszonych płatków chili

1 łyżeczka ziaren sezamu

Marynata do ogórka:

1/2 szkl. octu ryżowego

1/2 szkl. wody

1/3 szkl. miodu

1/2 łyżeczki soli

1 łyżeczka suszonego chili

Przygotuj:

Ugotuj ryż jaśminowy. Tuńczyka pokrój w grubą kostkę. W miseczce połącz wszystkie elementy sosu. Dodaj szczypiorek i wymieszaj tuńczyka z sosem. Wstaw do lodówki na około godzinę. Wszystkie składniki na marynatę do ogórka wrzuć do małego rondelka i podgrzewaj. Gdy się zagotuje, wyłącz źródło ciepła i wstaw ogórka na 10 min. Wyciągnij i wstaw do lodówki pod przykryciem do czasu przygotowania całego dania. Do miski włóż poszczególne składniki (nie mieszając ich). Układaj kolejno ryż, tuńczyka, awokado, imbir, glony, ogórka i marchewkę. Całość posyp sezamem.

Grzybowa kawa

Składniki:

50 g suszonych grzybów namoczonych w ciepłej wodzie

1 cebula pokrojona w piórka

1 łyżka masła

1 l wywaru z jarzyn

sól i pieprz

ziele angielskie

2 liście laurowe

1 łyżka sosu ostrygowego

Dodatkowo: spienione mleko

Przygotowanie:

Podsmaż na łyżce masła cebulę. Dodaj wywar, grzyby, przyprawy i gotuj godzinę. Przecedź zupę. Wlej do szklanki i dodaj wolnym strumieniem spienione mleko.

Sałatka z ciecierzycą, szpinakiem i harissą

Składniki:

1 puszka ciecierzycy odcedzona na sitku

2 ząbki czosnku posiekane

1 łyżka oliwy z oliwek

szczypta kminu rzymskiego

szczypta papryki słodkiej

szczypta soli

1 łyżka harissy

50 g sera feta

3 pomidory obrane ze skóry i pokrojone w ćwiartki

garść świeżych liści szpinaku

garść orzechów włoskich

2 łyżki drobno posiekanej pietruszki

Przygotowanie:

Nastaw piekarnik na 200 st. C. Wszystkie ziarenka ciecierzycy dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Połącz oliwę, sól, kmin i paprykę. Wymieszaj z ciecierzycą i wstaw do piekarnika na 25 min. Następnie wyciągnij i ostudź. Pomidory połącz z czosnkiem, solą i zieloną pietruszką. Przełóż na półmisek, dodaj ciecierzycę i liście szpinaku. Podawaj posypane orzechami włoskimi i serem feta.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości