Nowalijkowa kuchnia: rzodkiewka na ciepło i gołąbki z botwiny

Czas na wiosenne nowalijki! W kuchni Dzień Dobry TVN uczestnicy MasterChef Junior: Bruno Pluciński i Patryk Piskorz pod czujnym okiem Ani Starmach przygotowali z nich: mini gołąbki z botwiny, cukinię z rzodkiewką na ciepło, wiosenną sałatkę ze szparagami i groszkiem oraz ciasto ucierane z rabarbarem. Zobaczcie, jak uniknąć zakalca w cieście i dlaczego, by ugotować jajka w koszulkach, należy wywołać burzę w garnku.

Ciasto ucierane z rabarbarem - przepis krok po kroku

Składniki na kruszonkę:

  • 100 g mąki,
    • 50 g masła,
      • 50 g mielonych orzechów włoskich,
        • 50 g cukru pudru.

          Przygotowanie kruszonki:

          1. Wszystkie składniki kruszonki wymieszaj, powinna mieć konsystencję mokrego piasku.
            1. Schowaj ją do lodówki dopóki nie zrobisz ciasta.

              Składniki na nadzienie:

              • 300 g rabarbaru,
                • 2 łyżki brązowego cukru,
                  • 2 łyżki bułki tartej.

                    Przygotowanie:

                    1. Pokrój rabarbar. Wymieszaj z cukrem i bułką tartą.

                      Składniki na ciasto:

                      • 200 g miękkiego masła,
                        • 200 g mąki pszennej,
                          • 150 g cukru,
                            • 50 g mąki ziemniaczanej.
                              • 4 jajka,
                                • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
                                  • 1 łyżka cukru waniliowego.

                                    Przygotowanie:

                                    1. Aby przygotować ciasto, masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym.
                                      1. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną.
                                        1. Stopniowo do masła dodawaj jajka oraz mąkę, mieszaj mikserem na małych obrotach.
                                          1. Ciasto umieść w foremce o wymiarach 24x24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
                                            1. Na ciasto wyłóż owoce, przykryj je kruszonką.
                                              1. Ciasto włóż do piekarnika o temperaturze 180 stopni i piecz 40–50 minut.

                                                Przepisy Andrzeja Polana

                                                Źródło: Dzień Dobry TVN
                                                Kulinarna podróż z Polanem
                                                Kulinarna podróż z Polanem
                                                Szparagowy zawrót głowy
                                                Szparagowy zawrót głowy
                                                Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
                                                Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
                                                Wigilijne potrawy Polana
                                                Wigilijne potrawy Polana
                                                Pizza a la Polan
                                                Pizza a la Polan
                                                Kuchnia winogronowa
                                                Kuchnia winogronowa

                                                Wiosenna sałatka ze szparagami i groszkiem - przepis krok po kroku

                                                Składniki:

                                                • 100 g komosy ryżowej,
                                                  • Pęczek szparagów,
                                                    • 150 g groszku cukrowego,
                                                      • garść pestek dyni,
                                                        • łyżka czarnego sezamu,
                                                          • pęczek rzodkiewki,
                                                            • 3 jajka,
                                                              • oliwa z oliwek,
                                                                • sok z cytryny,
                                                                  • sól,
                                                                    • pieprz,
                                                                      • pęczek szczypiorku.

                                                                        Przygotowanie:

                                                                        1. Komosę zagotuj.
                                                                          1. Szparagi zgrilluj na patelni.
                                                                            1. Groszek w wrzuć na wrzątek i gotuj 2-3 minuty.
                                                                              1. Pestki dyni podpraż na patelni.
                                                                                1. Rzodkiewki pokrój na ćwiartki, smaż kilka minut na oliwie.
                                                                                  1. Wszystkie składniki wymieszaj, dodaj czarny sezam, ugotowane jajka, oliwę z oliwek, sok z cytryny, całość posyp szczypiorkiem.

                                                                                    Cukinia z rzodkiewką na ciepło - przepis krok po kroku

                                                                                    Składniki:

                                                                                    • 2 pęczki rzodkiewki,
                                                                                      • 2 cukinie,
                                                                                        • 100 g sera feta,
                                                                                          • pęczek koperku,
                                                                                            • 50 g płatków migdałów,
                                                                                              • pęczek pieczonej młodej marchewki.

                                                                                                Przygotowanie:

                                                                                                1. Cukinie pokrój w półplasterki, rzodkiewki w ćwiartki.
                                                                                                  1. Warzywa przysmaż na patelni grillowej.
                                                                                                    1. Następnie wymieszaj z koperkiem, migdałami.
                                                                                                      1. Podawaj z marchewką i pokruszoną fetą.

                                                                                                        Mini gołąbki z botwiny - przepis krok po kroku

                                                                                                        Składniki:

                                                                                                        • 20 możliwie dużych liści młodych buraków,
                                                                                                          • 100 g kuskusu,
                                                                                                            • 400 g mielonego mięsa z indyka,
                                                                                                              • natka pietruszki,
                                                                                                                • natka koperku,
                                                                                                                  • 2 łyżki ziaren słonecznika,
                                                                                                                    • garść suszonych pomidorów,
                                                                                                                      • sok z cytryny,
                                                                                                                        • 500 ml bulionu warzywnego.

                                                                                                                          Przygotowanie:

                                                                                                                          1. Kuskus przygotuj wg instrukcji na opakowaniu.
                                                                                                                            1. Wymieszaj z mięsem, posiekaną pietruszką i koperkiem.
                                                                                                                              1. Dodaj pokrojone pomidory i słonecznika, wymieszaj.
                                                                                                                                1. Od liści odetnij łodyżki od liści, na środku kładź łyżkę/dwie farszu, liście zwijaj jak gołąbki, przekładaj do żaroodpornego naczynia, zalej bulionem, przykryj.
                                                                                                                                  1. Zapiekaj 40 minut w 180 stopniach.

                                                                                                                                    Zobacz także:

                                                                                                                                    Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                                                                                    Źródło: Dzień Dobry TVN

                                                                                                                                    Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

                                                                                                                                    podziel się:

                                                                                                                                    Pozostałe wiadomości