
Czas na wiosenne nowalijki! W kuchni Dzień Dobry TVN uczestnicy MasterChef Junior: Bruno Pluciński i Patryk Piskorz pod czujnym okiem Ani Starmach przygotowali z nich: mini gołąbki z botwiny, cukinię z rzodkiewką na ciepło, wiosenną sałatkę ze szparagami i groszkiem oraz ciasto ucierane z rabarbarem. Zobaczcie, jak uniknąć zakalca w cieście i dlaczego, by ugotować jajka w koszulkach, należy wywołać burzę w garnku.
Ciasto ucierane z rabarbarem
Kruszonka
Składniki:
100 g mąki
50 g masła
50 g mielonych orzechów włoskich
50 g cukru pudru
Przygotowanie:
Wszystkie składniki kruszonki wymieszaj, powinna mieć konsystencję mokrego piasku.
Schowaj ją do lodówki dopóki nie zrobisz ciasta.
Nadzienie
Składniki:
300 g rabarbaru
2 łyżki brązowego cukru
2 łyżki bułki tartej
Przygotowanie:
Pokrój rabarbar. Wymieszaj z cukrem i bułką tartą.
Ciasto
Składniki:
200 g miękkiego masła
200 g mąki pszennej
150 g cukru
50 g mąki ziemniaczanej
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru waniliowego
Przygotowanie:
Aby przygotować ciasto, masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym.
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną.
Stopniowo do masła dodawaj jajka oraz mąkę, mieszaj mikserem na małych obrotach.
Ciasto umieść w foremce o wymiarach 24x24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Na ciasto wyłóż owoce, przykryj je kruszonką.
Ciasto włóż do piekarnika o temperaturze 180 stopni i piecz 40–50 minut.
Wiosenna sałatka ze szparagami i groszkiem
Składniki:
100 g komosy ryżowej
Pęczek szparagów
150 g groszku cukrowego
Garść pestek dyni
Łyżka czarnego sezamu
Pęczek rzodkiewki
3 jajka
Oliwa z oliwek
Sok z cytryny
Sól
Pieprz
Pęczek szczypiorku
Przygotowanie:
Komosę zagotuj.
Szparagi zgrilluj na patelni.
Groszek w wrzuć na wrzątek i gotuj 2-3 minuty.
Pestki dyni podpraż na patelni.
Rzodkiewki pokrój na ćwiartki, smaż kilka minut na oliwie.
Wszystkie składniki wymieszaj, dodaj czarny sezam, ugotowane jajka, oliwę z oliwek, sok z cytryny, całość posyp szczypiorkiem.
Cukinia z rzodkiewką na ciepło
Składniki:
2 pęczki rzodkiewki
2 cukinie
100 g sera feta
Pęczek koperku
50 g płatków migdałów
Pęczek pieczonej młodej marchewki
Przygotowanie:
Cukinie pokrój w półplasterki, rzodkiewki w ćwiartki, warzywa przysmaż na patelni grillowej, wymieszaj z koperkiem, migdałami, podawaj z marchewką i pokruszoną fetą.
Mini gołąbki z botwiny
Składniki:
20 możliwie dużych liści młodych buraków
100 g kuskusu
400 g mielonego mięsa z indyka
Natka pietruszki
Natka koperku
2 łyżki ziaren słonecznika
Garść suszonych pomidorów
Sok z cytryny
500 ml bulionu warzywnego
Przygotowanie:
Kuskus przygotuj wg instrukcji na opakowaniu.
Wymieszaj z mięsem, posiekaną pietruszką i koperkiem.
Dodaj pokrojone pomidory i słonecznika, wymieszaj.
Od liści odetnij łodyżki od liści, na środku kładź łyżkę/dwie farszu, liście zwijaj jak gołąbki, przekładaj do żaroodpornego naczynia, zalej bulionem, przykryj.
Zapiekaj 40 minut w 180 stopniach.





