Przepisy kulinarne

Nowalijki i "Długi" w kuchni

W kuchni Dzień Dobry TVN aktor Rafał Rutkowski w asyście szefa kuchni Andrzeja Polana przygotował potrawy, których głównymi składnikami są nowalijki. Oczywiście wszystkie potrawy prosto z serialu "Przepis na życie". Smacznego!

Zdjęcie: Agnieszka K. Jurek/ East News

Wołowina z orzeszkami w sosie paprykowo-pomidorowym
Składniki:
1 kg  polędwicy wołowej
25 g  orzeszków pinii
25 g rodzynek
czosnek
nać pietruszki
5 pomidorów
łyżka masła
oliwa carotino ( pomarańczowa )
sól
pieprz
odrobina
cukru
pasta paprykowa

Przygotowanie:
Mięso pokroić w grube plastry. Każdy kawałek rozbić pod folią. Orzeszki pinii uprażyć na patelni . Na każdy kawałek mięsa położyć wyciśnięty czosnek , rodzynki , orzeszki. Zwinąć roladki , obwinąć nitką lub spiąć wykałaczką . Na patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć mięso z każdej strony. W garnku z szerokim dnem rozgrzać odrobinę masła z olejem carotino, wrzucić pokrojony w plastry czosnek , wycisnąć łyżkę pasty paprykowej (najlepsza węgierska) pokrojone pomidory (obrane ze skóry lub włoski z puszki w całości). Doprawić solą , pieprzem, odrobiną cukru. Dusić, aż sos będzie odpowiednio gęsty. Włożyć do sosu zrumienione roladki gotować jeszcze około 5 minut.

Twarożek biały ze szczawiem i rzodkiewką
Składniki:
400g sera białego półtłusty     
szczaw świeży
1 pęczek rzodkiewki          
1 główka sałaty masłowej      
sól
pieprz czarny,
pieczywo żytnie

Przygotowanie:
Twarożek mieszamy ze śmietaną, pokrojoną rzodkiewką i szczawiem. Doprawiamy szczyptą cukru oraz solą i pieprzem czarnym. Pastę układamy na liściach sałaty a tuż obok kładziemy grzanki z pieczywa żytniego.

Zupa wiosenna z młodą botwinką
Składniki:
2 pęczki młodej botwinki   
1l bulionu warzywnego   
150ml śmietany 30%      
100g szczawiu świeżego  
1 op. szpinaku baby  
koperek

Przygotowanie:
Botwinkę drobno kroimy ( łodyżki, młode buraczki razem) i wrzucamy do gorącego bulionu. Gotujemy kilka minut, zakwaszamy octem lub sokiem z cytryny. Do zupy dodajemy pokrojone liście botwinki, szpinaku i szczawiu. Na koniec śmietana i duża ilość kopru, doprawiamy pieprzem, solą i szczyptą cukru. Zupę podajemy z ziemniakami pieczonymi.

Sałata z wiosennymi warzywami
Składniki:
1 główka sałaty masłowej      
1 główka sałaty rzymskiej      
1 pęczek rzodkiewki           
1 pęczek młodej marchewki
kalarepka           
ogórek zielony      
200 ml gęstej śmietany 18%       
1 łyżeczka musztardy          
4 gotowane jaja   
cebulka dymka
koperek
sól
pieprz
szczypta cukru

Przygotowanie:
Ogórka obieramy w paski, i kroimy w plastry. Kalarepkę obieramy i kroimy w cząstki. Marchewkę obieramy i kroimy w słupki. Sałaty szarpiemy na niewielkie kawałki. Na sałatach układamy wszystkie warzywa, polewamy śmietaną wymieszaną z musztardą i przyprawami. Posypujemy cebulą dymka i koperkiem


Chaczapuri i szklanka ogórkowego ajvaru
Składniki:
500g mąki         
250g wody           
15g soli          
15g drożdży      
125g sera mozzarella  
100g sera białego       
1 pęczek cebuli dymki


Przygotowanie:
Z mąki, drożdży, wody ciepłej oraz soli przygotowujemy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Sery ścieramy na tarce, doprawiamy odważnie czarnym pieprzem, delikatnie solą i na koniec dodajemy zieloną cebulkę. Ciastko dzielimy na cztery z każdej porcji robimy okrągły placek, wypełniamy masą serową i sklejamy. Pieczemy na suchej patelni. Po 5 minutach przekładamy na drugą stronę.

Składniki:
4 szt. ogórka zielonego 
1l jogurtu naturalnego   
koperek     
50 ml oleju         
1szt cytryny       
świeża mięta
Przygotowanie:
Ogórek ścieramy na tarce, łączymy z olejem, sokiem z cytryny, jogurtem i mieszamy. Na koniec dodajemy koperek i można dodać nieco mięty. Napój możemy połączyć z gazowaną wodą mineralną .

Kruche z rabarbarem i kokosem
Składniki:
300g mąki      
100g wiórków kokosowych  
200g masła           
4 żółtka          
100g cukru           
cukier wanilinowy
szczypta soli

Przygotowanie:
Z w/w. składników przygotowujemy ciasto kruche, odstawiamy aby odpoczęło. Tortownicę smarujemy masłem.

Składniki:
1kg rabarbaru           
Cukier             
2 szt cukru wanilinowego     
30g żelatyny          
2 łyżki bułki tartej

Przygotowanie:
Rabarbar kroimy w poprzek w plastry ok. 0.5cm. Wrzucamy na patelnię dodajemy cukier, cukier wanilinowy, podlewamy odrobiną wody i doprowadzamy do wrzenia. Do gorącego rabarbaru dodajemy żelatynę, wszystko dokładnie mieszamy. Na wysmarowaną tortownicę wykładamy ciasto i zapiekamy w piekarniku w temp. 190 stopni na lekko złoty kolor. Na podpieczony spód wysypujemy bulkę tartą, i wykładamy rabarbar. Wierzch posypujemy kruszonką kokosową, którą przygotowujemy ze składników podanych poniżej. Wystarczy wszystko połączyć z miękkim masłem i gotowe.



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
67
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0