W kuchni Dzień Dobry TVN aktor Rafał Rutkowski w asyście szefa kuchni Andrzeja Polana przygotował potrawy, których głównymi składnikami są nowalijki. Oczywiście wszystkie potrawy prosto z serialu "Przepis na życie". Smacznego! Zdjęcie: Agnieszka K. Jurek/ East News
Wołowina z orzeszkami w sosie paprykowo-pomidorowym
Składniki:
1 kg polędwicy wołowej
25 g orzeszków pinii
25 g rodzynek
czosnek
nać pietruszki
5 pomidorów
łyżka masła
oliwa carotino ( pomarańczowa )
sól
pieprz
odrobina
cukru
pasta paprykowa
Przygotowanie:
Mięso pokroić w grube plastry. Każdy kawałek rozbić pod folią. Orzeszki pinii uprażyć na patelni . Na każdy kawałek mięsa położyć wyciśnięty czosnek , rodzynki , orzeszki. Zwinąć roladki , obwinąć nitką lub spiąć wykałaczką . Na patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć mięso z każdej strony. W garnku z szerokim dnem rozgrzać odrobinę masła z olejem carotino, wrzucić pokrojony w plastry czosnek , wycisnąć łyżkę pasty paprykowej (najlepsza węgierska) pokrojone pomidory (obrane ze skóry lub włoski z puszki w całości). Doprawić solą , pieprzem, odrobiną cukru. Dusić, aż sos będzie odpowiednio gęsty. Włożyć do sosu zrumienione roladki gotować jeszcze około 5 minut.
Twarożek biały ze szczawiem i rzodkiewką
Składniki:
400g sera białego półtłusty
szczaw świeży
1 pęczek rzodkiewki
1 główka sałaty masłowej
sól
pieprz czarny,
pieczywo żytnie
Przygotowanie:
Twarożek mieszamy ze śmietaną, pokrojoną rzodkiewką i szczawiem. Doprawiamy szczyptą cukru oraz solą i pieprzem czarnym. Pastę układamy na liściach sałaty a tuż obok kładziemy grzanki z pieczywa żytniego.
Zupa wiosenna z młodą botwinką
Składniki:
2 pęczki młodej botwinki
1l bulionu warzywnego
150ml śmietany 30%
100g szczawiu świeżego
1 op. szpinaku baby
koperek
Przygotowanie:
Botwinkę drobno kroimy ( łodyżki, młode buraczki razem) i wrzucamy do gorącego bulionu. Gotujemy kilka minut, zakwaszamy octem lub sokiem z cytryny. Do zupy dodajemy pokrojone liście botwinki, szpinaku i szczawiu. Na koniec śmietana i duża ilość kopru, doprawiamy pieprzem, solą i szczyptą cukru. Zupę podajemy z ziemniakami pieczonymi.
Sałata z wiosennymi warzywami
Składniki:
1 główka sałaty masłowej
1 główka sałaty rzymskiej
1 pęczek rzodkiewki
1 pęczek młodej marchewki
kalarepka
ogórek zielony
200 ml gęstej śmietany 18%
1 łyżeczka musztardy
4 gotowane jaja
cebulka dymka
koperek
sól
pieprz
szczypta cukru
Przygotowanie:
Ogórka obieramy w paski, i kroimy w plastry. Kalarepkę obieramy i kroimy w cząstki. Marchewkę obieramy i kroimy w słupki. Sałaty szarpiemy na niewielkie kawałki. Na sałatach układamy wszystkie warzywa, polewamy śmietaną wymieszaną z musztardą i przyprawami. Posypujemy cebulą dymka i koperkiem
Chaczapuri i szklanka ogórkowego ajvaru
Składniki:
500g mąki
250g wody
15g soli
15g drożdży
125g sera mozzarella
100g sera białego
1 pęczek cebuli dymki
Przygotowanie:
Z mąki, drożdży, wody ciepłej oraz soli przygotowujemy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Sery ścieramy na tarce, doprawiamy odważnie czarnym pieprzem, delikatnie solą i na koniec dodajemy zieloną cebulkę. Ciastko dzielimy na cztery z każdej porcji robimy okrągły placek, wypełniamy masą serową i sklejamy. Pieczemy na suchej patelni. Po 5 minutach przekładamy na drugą stronę.
Składniki:
4 szt. ogórka zielonego
1l jogurtu naturalnego
koperek
50 ml oleju
1szt cytryny
świeża mięta
Przygotowanie:
Ogórek ścieramy na tarce, łączymy z olejem, sokiem z cytryny, jogurtem i mieszamy. Na koniec dodajemy koperek i można dodać nieco mięty. Napój możemy połączyć z gazowaną wodą mineralną .
Kruche z rabarbarem i kokosem
Składniki:
300g mąki
100g wiórków kokosowych
200g masła
4 żółtka
100g cukru
cukier wanilinowy
szczypta soli
Przygotowanie:
Z w/w. składników przygotowujemy ciasto kruche, odstawiamy aby odpoczęło. Tortownicę smarujemy masłem.
Składniki:
1kg rabarbaru
Cukier
2 szt cukru wanilinowego
30g żelatyny
2 łyżki bułki tartej
Przygotowanie:
Rabarbar kroimy w poprzek w plastry ok. 0.5cm. Wrzucamy na patelnię dodajemy cukier, cukier wanilinowy, podlewamy odrobiną wody i doprowadzamy do wrzenia. Do gorącego rabarbaru dodajemy żelatynę, wszystko dokładnie mieszamy. Na wysmarowaną tortownicę wykładamy ciasto i zapiekamy w piekarniku w temp. 190 stopni na lekko złoty kolor. Na podpieczony spód wysypujemy bulkę tartą, i wykładamy rabarbar. Wierzch posypujemy kruszonką kokosową, którą przygotowujemy ze składników podanych poniżej. Wystarczy wszystko połączyć z miękkim masłem i gotowe.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"