Nowalijki. Jak przygotować je przed podaniem?

Piotr Kucharski przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN potrawy z sezonowych warzywach. Dlaczego nowalijki należy przed przygotowaniem moczyć w wodzie? Co powiecie na stir fry z kurczakiem i ogórkiem oraz sałatkę z pieczonych rzodkiewek i szparagów? Smacznego!

Stir fry z ogórka i kurczaka

Składniki:

150 g mięsa z piersi kurczaka

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 ogórek

sól i pieprz

2 łyżki cukru brązowego

Sezam do posypania

Marynata:

1 łyżeczka sosu sojowego

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

2 łyżki ketchupu

szczypta soli

szczypta cukru

pieprz

Do podania:

ugotowany ryż

Sałatka:

2 ogórki

2 łyżki octu winnego

sól i pieprz

płatki chilli

1 łyżeczka musztardy francuskiej

Sposób przygotowania:

Składniki na marynatę wymieszać. Kurczaka pokroić w paski i wymieszać z marynatą, odstawić na 30 minut. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na oleju. Dodać czosnek i podsmażyć kilka sekund. Dodać kurczaka razem z marynatą i podsmażyć kilka minut. Ogórka pokroić wzdłuż i wybrać miąższ ze środka. Pokroić na 3-4 cm kawałki i dodać do kurczaka. Całość poddusić kilka minut. Jeśli jest za suche podlać odrobiną wody. Przyprawić solą i pieprzem. Jeśli ktoś lubi ostre można dodać ostrą pastę z papryki lub posiekane chilli dodać razem z czosnkiem do smażenia.

Sałatka:

Ogórki przekroić wzdłuż, łyżeczką wybrać miąższ. Pokroić w 0,5 cm plasterki. Dodać resztę składników i wymieszać.

Kurczaka posypać z sałatką i ryżem, całość posypać podprażonym sezamem.

Sałatka z pieczonych rzodkiewek i szparagów

Składniki:

200 g sera feta

1 pęczek czosnku niedźwiedziego

2 łyżki jogurt

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka płynnego miodu

Sok z połówki cytryny

200 g rzodkiewek z liśćmi

2 łyżki masła

Mak

Słonecznik

Mała bagietka

Sposób przygotowania:

Fetę wymieszać z miodem, oliwą z oliwek, jogurtem oraz sokiem z cytryny. Czosnek niedźwiedzi posiekać i wymieszać z jogurtem. Rzodkiewki przekroić na połówki i poddusić przez kilka minut na maśle, żeby zrobiły się miękkie lecz nie straciły chrupkości. Ser wyłożyć na talerz, na wierzchu ułożyć rzodkiewki, posypać najmniejszymi listkami rzodkiewki. Podprażonym makiem i słonecznikiem. Do tego podać bagietkę pokrojoną w kromki.

Zupa z sałaty masłowej

Składniki:

1 cebula

2 ząbki czosnku

2 łyżki masła

500 ml wywaru warzywnego

2 ziemniaki

2 sałaty masłowe

250 g mascarpone

Sól i pieprz

Sok z cytryny

2-3 kromki chleba żytniego na zakwasie

Kilka suszonych pomidorów z oliwy

Sposób przygotowania:

Cebulę i czosnek podsmażyć na maśle. Dodać obrane ziemniaki i smażyć przez kilka minut. Zalać wywarem i gotować aż ziemniaki będą miękkie. Dodać posiekaną sałatę sok z cytryny i krótko podgotować żeby nie straciła koloru. Dodać mascarpone, przyprawić solą i pieprzem. Zagotować i zmiksować na gładki krem. Pieczywo pokroić w drobną kostkę i podprażyć na suchej patelni aż powstaną grzanki i razem z pokrojonymi pomidorami posypać po zupie.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości