Kuchnia ewoluuje. Tradycja splata się z nowoczesnością. Smaki naszego dzieciństwa odkrywamy na nowo i bawimy się z nimi. Polskie produkty, stare receptury i nowa interpretacja.Dim sum z baraniną i suszonymi śliwkami
Składniki:
300 g mielonej baraniny lub jagnięciny
1 spora cebula
100 g suszonych śliwek
Ew. szczypta kminu rzymskiego i świeżej kolendry
Sos sojowy
Kwaśna śmietana
1 1 szklanki mąki pszennej
1 szklanki mąki ziemniaczanej
Ok. 3 szklanki wody
Przygotowanie:
Pierogi znane na całym świecie są również domeną naszej kuchni. Polska baranina i tradycyjna śliwka. Pieróg zmienia swe oblicze Dim sum czyli alians chińsko-polski. Zaczynamy od zamarynowania mięsa. Sporo pieprzu i trochę soli, przesmażona cebula. W przypływie inwencji twórczej kmin rzymski i świeżo siekana kolendra. Wyrabiamy farsz. Kiedy jest już gotowy wkładamy go do lodówki. Czas na ciasto. Mąkę łączymy i przesiewamy. Następnie dodajemy wrzącej wody i wyrabiamy. Kiedy uzyskamy konsystencję elastycznego ciasta odstawiamy. Po ok. 40 minutach z ciasta formujemy wałek i kroimy go na części. Z każdej z nich wałkujemy placuszek o szerokości 7-10 cm faszerujemy i zaklejamy. Pierożki gotujemy na parze lub smażymy w głębokim oleju do lekkiego zrumienienia. Podajemy z sosem sojowym i kwaśną śmietaną.
Kanapeczki z kaszanką i konfiturą z cebuli i wątrobianką i konfiturą z truskawek
Składniki:
Chleb żytni
Kaszanka
4 czerwone cebule
4 łyżki cukru
4 łyżki octu
1 chili
2 łyżki dobrego oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Brzmi niedorzecznie? Konfitura z cebuli i do tego kaszanka… Smakuje mm. Sprawa jest prosta. Cebulę siekamy w pióra i dusimy ok. 30 minut na patelni (niektórzy robią to nawet kilka godzin) następnie dodajemy cukier i ocet i jeszcze dusimy aż ocet odparuje a cukier się skalrmelizuje. Na koniec dodajemy chili. Smakujemy, doprawiamy, schładzamy i gotowe. Kaszankę wyciągamy z osłonki i smażymy. Doprawiamy mocno pieprzem. Kromki chleba kroimy na małe kwadraty nakładany na nie ciepłą kaszankę i zimna konfiturę, prószymy pieprzem i gotowe.
Wątrobianka
Składniki:
3 łyżki konfitury z cebuli
2 łyżki oleju
pieprz
Przygotowanie:
Na te same kromeczki nakładamy sporo wątrobianki i polewamy konfiturą utartą z olejem i pieprzem. Warto odkrywać Polską kuchnie na nowo, bawić się smakami. Puree z ziemniaków mieszamy z długo duszoną młodą włoską kapustą, żurek miksujemy na gładki krem, caprese podajemy z oscypkiem a do Pesto zamiast Pini dodajemy pieczone orzechy laskowe. To jak gra w skojarzenia. Puzzle, które składamy na nowo. Na nowo zabieramy się za kuchnie polską. Kuchnia Śląska że śliwki pochodzą z Śliwkowego szlaku - to cześć województwa małopolskiego zajmująca się uprawą i przetwórstwem śliwek.
Śliwka z Iwkowej i jagnię z Podhala!
Składniki:
1 kg jagnięcych żeberek
Łyżeczka: cynamonu, kminu rzymskiego, suszonej kolendry
1 posiekana cebula
Kilka ząbków czosnku
Odrobina sosu sojowego
2 kwaśne jabłka
5 suszonych śliwek z Śliwkowego szlaku wędzonych w dymie
20 dkg śliwek mrożonych
50 ml śliwowicy
1 drobno posiekana czerwona cebula
100 ml bulionu warzywnego
Łyżeczka cynamonu
Pieprz czarny
Łyżka balsamico
Przygotowanie:
Żeberka marynujemy w wymienionych składnikach i chowamy do lodówki na noc. Następnego dnia pieczemy około 1 godz. w temperaturze 180 stopni. Sos: cebulę przesmażamy i dodajemy mrożone i suszone śliwki, chwilę redukujemy. Podlewamy śliwowicą i podpalamy, gdy ogień ustanie dolewamy bulion i doprawiamy. Na końcu przecieramy przez sito i polewamy aromatyczne żebra.
Pstrąg faszerowany suszonymi śliwkami
Składniki:
1 dorodny pstrąg górski
Kilka suszonych śliwek
Kilka gałązek natki pietruszki
1 szklanka czerwonego wina wytrawnego
1 cytryna
Sól/pieprz
Łyżka brązowego cukru
Przygotowanie:
Do rondla wlewamy wino i wrzucamy śliwki, dusimy aż śliwki zmiękną, a następnie faszerujemy nimi pstrąga a dociskamy natką pietruszki. Sokiem z cytryny skrapiamy pstrąga z zewnątrz, pakujemy w folie i do pieca. Pieczemy około 20 min w 180 stopniach. Resztę wina odparowujemy, dodajemy cukier i studzimy. Gotowego pstrąga polewamy zimnym sosem i podajemy z śląskimi kluseczkami.
Autor: Bartłomiej Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"