Proste w przygotowaniu i smaczne potrawy z grilla w wykonaniu Piotra Kucharskiego. Skorzystajcie z jego przepisów na: karkówkę w ziołowej marynacie z zieloną sałatką, steki wieprzowe z szałwią i jabłkami, hot dogi z frankfuterek i kaszankę w folii z cebulką. Jak grillować mięso, by nie wysychało?Steki wieprzowe z szałwią i jabłkami
Składniki:
600 g schabu
3-4 gałązki szałwii
olej rzepakowy
sól i pieprz
4 kwaśne jabłka
3-4 szczypty cynamonu
sok z cytryny
Przygotowanie:
Schab pokroić na 4-5 steków. Z boku każdego zrobić kieszonkę i wsunąć tam kilka listków szałwii. Przyprawić solą i pieprzem. Polać olejem i odstawić do lodówki na 30-40 minut, by się lekko zamarynowało. Jabłka wydrążyć w środku i pokroić na grube plastry. Skropić sokiem z cytryny i delikatnie oprószyć cynamonem. Schab grillować na mocno rozgrzanym grillu z każdej strony, aż będzie sprężysty w dotyku. W tym samym czasie zgrillować plastry jabłek. Jabłka ułożyć na talerzu, na wierzchu schab. Wierzch posypać posiekaną szałwią.
Karkówkę w ziołowej marynacie z zieloną sałatką
Składniki:
600 g karkówki
Marynata:
otarta skórka z jednej pomarańczy
otarta skórka z jednej cytryny
3 ząbki czosnku, rozgniecione
około 7 łyżek posiekanych ziół: rozmarynu, szałwii,
pietruszki, tymianku
1 łyżka soli morskiej
2 łyżeczki pieprzu
Sałata
Składniki:
mieszanka sałat
pęczek zielonych szparagów
500 g pomidorków koktajlowych
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Karkówkę pokroić na cztery plastry. Delikatnie rozbić dłonią. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Otrzymaną mieszanką natrzeć mięso. Odstawić na minimum 2 godziny do lodówki, by się zamarynowało. Mięso otrzepać z marynaty i grillować na mocno rozgrzanym grillu, aż mięso będzie sprężyste w dotyku. W tym samym czasie zgrillować szparagi oraz pomidorki nabite na patyczki od szaszłyków. Sałatę wyłożyć na talerze skropić oliwą. Przyprawić sola i pieprzem. Na wierzchu ułożyć grillowane szparagi oraz pomidorki. Sałatę podawać z grillowaną karkówką.
Hot dogi z frankfuterek
Składniki:
10-12 kiełbasek frankfuterek
2 łyżki musztardy francuskiej
2 łyżki miodu
Sałatka z ogórków:
2 bagietki
500 g ogórków kiszonych
2 pomidory
2-3 szalotki
1 łyżka octu winnego
2 łyżki cukru
2 łyżki oleju
sól i pieprz
Przygotowanie:
Miód wymieszać z musztardą i odstawić. Ogórki pokroić w plasterki. Szalotkę w krążki i wymieszać z ogórkami. Pomidory przekroić na ósemki i wybrać nasiona. Dodać do ogórków. Przyprawić octem, olejem, cukrem solą i pieprzem. Kiełbaski nakłuć widelcem i zgrillować na grillu. Pod koniec grillowania posmarować glazurą z miodu i musztardy. Bagietki pokroić na trzy części. Przekroić na połowę, ale nie rozkrawając do końca. Zgrillować, by były chrupiące. Do każdej bagietki nałożyć po 2 kiełbaski. Na wierzch nałożyć sałatkę z ogórków.
Kaszanka w folii z cebulką
Składniki:
4 kaszanki
8 czerwonych cebuli
¼ szklanki oliwy z oliwek
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżeczki cząbru
sól i pieprz
Przygotowanie:
Cebule pokroić na 8 części i umieścić w misce. Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Cztery arkusze folii aluminiowej (20x20 cm) ułożyć na sobie i uformować z nich „miseczkę”. Do środka nałożyć jedną czwartą części cebuli. Czynność tą powtórzyć jeszcze trzykrotnie. Wszystkie sakiewki dokładnie pozamykać. Grillować na niskiej temperaturze (np. po bokach paleniska) około 20 minut. Po tym czasie otworzyć folię i na cebuli ulożyć kaszankę. Grillować kolejne 10 minut.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyMarta Krupa o trudnym związku i powrocie do show-biznesu. "Byłam poniżana"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"