Przepisy kulinarne

No i klops!

Czerwone mięso z dodatkiem kaszy gryczanej, klopsy i ziemniaki naszpikowane kabanosami i dobrym smakiem. Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował potrawy w sam raz na zimny i śnieżny weekend. Czy wyśmienite potrawy Andrzeja stymulują Roberta? Zobacz orgazm w kuchni!

Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News

Zrazy wołowe w pomidorach
Składniki:
1 kg udźca wołowego
3 cebule
100 g boczku wędzonego
3 ogórki kwaszone
Musztarda sarepska
Rosół wołowy
Przyprawa do potraw
2 opakowania przecieru pomidorowego
125 ml śmietany

Przygotowanie:
Mięso kroimy w plastry i rozklepujemy na cienko. Smarujemy musztardą, posypujemy przyprawą do potraw. Układamy na nim plaster boczku, krążki cebul i ogórka. Zwijamy zrazy, obsmażamy na patelni z każdej strony. Przekładamy do rondla zalewamy wodą. Dodajemy rosół wołowy. Dusimy do miękkości. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy i śmietanę. Zrazy podajemy z klopsem z kaszy gryczanej.

Klops z kaszą gryczaną
Składniki:
300 g kaszy gryczanej   
1 szklanka mleka           
500 g puree ziemniaczanego
250 g twarogu białego półtłustego   
50 g masła       
2 jajka           
Przyprawa do potraw

Przygotowanie:
Kaszę zalewamy wrzącym mlekiem i odstawiamy. Dodajemy puree z ziemniaków, twaróg, mieszamy, dodajemy masło roztopione, jajka,. Doprawiamy do smaku przyprawą  do potraw. Dokładnie wyrobione ciasto formujemy w kulki  i wykładamy na papier pergaminowy i pieczemy w piekarniku w temp. 190 stopni około 40 minut.

Sztuka mięsa w sosie z chrzanu i suszonych śliwek
Składniki:
1 kg pręgi wołowej
Włoszczyzna suszona
Rosół z kury
200 g chrzanu  tartego      
200 g śliwek suszonych   

Przygotowanie:
W garnku zagotowujemy wodę z włoszczyzną i rosołek z kury . Do gotującej wody dodajemy mięso. Gotujemy do miękkości. Wyjmujemy mięso z wywaru.  Z powstałego bulionu, chrzanu przygotowujemy sos chrzanowy, dodajemy pokrojone śliwki. Gotujemy razem do zgęstnienia. Mięso kroimy w plastry, polewamy sosem chrzanowo- śliwkowym i podajemy z ziemniakami w boczku.

Ziemniaki z boczkiem i kabanosami
Skladniki
12  ziemniaków   
200 g kabanosów       
wędzony boczek w plastrach
Przyprawa do potraw

Ziemniaki obieramy i gotujemy w wodzie z dodatkiem przyprawy do potraw na pół twardo. Z lekko przestudzonych ostrym, wąskim nożem wycinamy w każdym ziemniaku otwór i wypełniamy go kabanosem. Ziemniaki owijamy w boczek. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy. 

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
88
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0