Czerwone mięso z dodatkiem kaszy gryczanej, klopsy i ziemniaki naszpikowane kabanosami i dobrym smakiem. Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował potrawy w sam raz na zimny i śnieżny weekend. Czy wyśmienite potrawy Andrzeja stymulują Roberta? Zobacz orgazm w kuchni!Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News
Zrazy wołowe w pomidorach
Składniki:
1 kg udźca wołowego
3 cebule
100 g boczku wędzonego
3 ogórki kwaszone
Musztarda sarepska
Rosół wołowy
Przyprawa do potraw
2 opakowania przecieru pomidorowego
125 ml śmietany
Przygotowanie:
Mięso kroimy w plastry i rozklepujemy na cienko. Smarujemy musztardą, posypujemy przyprawą do potraw. Układamy na nim plaster boczku, krążki cebul i ogórka. Zwijamy zrazy, obsmażamy na patelni z każdej strony. Przekładamy do rondla zalewamy wodą. Dodajemy rosół wołowy. Dusimy do miękkości. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy i śmietanę. Zrazy podajemy z klopsem z kaszy gryczanej.
Klops z kaszą gryczaną
Składniki:
300 g kaszy gryczanej
1 szklanka mleka
500 g puree ziemniaczanego
250 g twarogu białego półtłustego
50 g masła
2 jajka
Przyprawa do potraw
Przygotowanie:
Kaszę zalewamy wrzącym mlekiem i odstawiamy. Dodajemy puree z ziemniaków, twaróg, mieszamy, dodajemy masło roztopione, jajka,. Doprawiamy do smaku przyprawą do potraw. Dokładnie wyrobione ciasto formujemy w kulki i wykładamy na papier pergaminowy i pieczemy w piekarniku w temp. 190 stopni około 40 minut.
Sztuka mięsa w sosie z chrzanu i suszonych śliwek
Składniki:
1 kg pręgi wołowej
Włoszczyzna suszona
Rosół z kury
200 g chrzanu tartego
200 g śliwek suszonych
Przygotowanie:
W garnku zagotowujemy wodę z włoszczyzną i rosołek z kury . Do gotującej wody dodajemy mięso. Gotujemy do miękkości. Wyjmujemy mięso z wywaru. Z powstałego bulionu, chrzanu przygotowujemy sos chrzanowy, dodajemy pokrojone śliwki. Gotujemy razem do zgęstnienia. Mięso kroimy w plastry, polewamy sosem chrzanowo- śliwkowym i podajemy z ziemniakami w boczku.
Ziemniaki z boczkiem i kabanosami
Skladniki
12 ziemniaków
200 g kabanosów
wędzony boczek w plastrach
Przyprawa do potraw
Ziemniaki obieramy i gotujemy w wodzie z dodatkiem przyprawy do potraw na pół twardo. Z lekko przestudzonych ostrym, wąskim nożem wycinamy w każdym ziemniaku otwór i wypełniamy go kabanosem. Ziemniaki owijamy w boczek. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
GwiazdyJak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"