Niski indeks glikemiczny - czym jest? Dieta z niskim indeksem glikemicznym

Cukrzyca to choroba cywilizacyjna, której przebieg jest szczególnie niebezpieczny dla osób nieprzestrzegających zaleceń lekarza. Dieta to podstawa w leczeniu. Stałym elementem jadłospisu diabetyka są produkty o niskim indeksie glikemicznym. Dlaczego jest to tak ważne?

Indeks glikemiczny produktu określa to, jak szybko i jak intensywnie nastąpi wzrost stężenia glukozy w organizmie po spożyciu danego wyrobu. Jest to ważna informacja dla cukrzyków.

Niski indeks glikemiczny - najważniejsze informacje

Pod pojęciem niski indeks glikemiczny rozumieć należy stosunek procentowy wzrostu glikemii po spożyciu 50 g węglowodanów pochodzących z danego produktu spożywczego do wzrostu glikemii po spożyciu 50 g czystej glukozy (IG=100). Na tej podstawie określa się, w jaki sposób dany produkt podnosi stężenie glukozy we krwi. To pozwala diabetykom wybierać bezpieczne dla nich produkty.

Dlaczego pojęcie to jest tak ważne dla diabetyków?

Produkty o niskim indeksie glikemicznym w odniesieniu do cukrzycy są niezwykle ważne. Spożywanie tych wyrobów pozwala na efektywniejsze kontrolowanie poziomu cukru, dzięki czemu stan chorego jest względnie ustabilizowany. Dieta o niskim IG w niektórych przypadkach pozwala na wyłączenie leczenia farmakologicznego.

Posiłki o niskim indeksie glikemicznym - podstawowe błędy

Niekiedy diabetycy popełniają podstawowe błędy, komponując swój jadłospis. Spożywając posiłki o niskim indeksie glikemicznym , stawiamy się w korzystnej pozycji, jednak często taka żywność nie zaspokaja głodu, przez co sięga się po słodycze. Zjedzenie nawet jednego cukierka powoduje spotęgowanie wzrostu stężenia glukozy we krwi, a co za tym idzie, całe nasze starania idą na marne.

Zobacz film: Indeks glikemiczny. Źródło: Dzień Dobry TVN

Kategorie spożywcze wyrobów z niskim IG - produkty

W każdej kategorii spożywczej znaleźć można cały szereg wyrobów o niskim indeksie glikemicznym i przeciwnie. Do artykułów zalecanych dla diabetyków zaliczyć można:

  • grejpfruta,
    • bakłażana,
      • cebulę,
        • kalafiora,
          • kapustę włoską,
            • pomidora,
              • awokado,
                • wiśnie,
                  • kaszę jęczmienną pęczak,
                    • orzechy (wszystkie),
                      • jogurt naturalny 2%,
                        • mięso każdego rodzaju (bez panierki i sosów),
                          • tłuszcze (masło, oleje, oliwy).

                            Jaki efekt daje dieta oparta o produkty z niskim IG?

                            Dieta z niskim indeksem glikemicznym efekty daje pożądane zarówno przez cukrzyków, jak i osoby odchudzające się. To przede wszystkim:

                            1. Brak gwałtownego i znacznego wzrostu stężenia glukozy we krwi.

                            2. Lepsze samopoczucie.

                            3. Brak zmęczenia.

                            4. Brak znużenia i senności.

                            5. Sprzyjanie odchudzaniu.

                            6. Zapobieganie napadom głodu.

                            Efekt prozdrowotny wyrobów: niski indeks glikemiczny a odchudzanie, leczenie niefarmakologiczne cukrzycy, wygłuszanie stanu zapalnego

                            Posiłki o niskim indeksie glikemicznym mają wpływ nie tylko na poziom glukozy we krwi. Wspomagają również utrzymanie odpowiedniej wagi.

                            Niski indeks glikemiczny a odchudzanie

                            Spożycie wyrobów o wysokim IG nie zaspokaja głodu na długo, przez co organizm domaga się jedzenia nawet po krótkim czasie od ostatniego posiłku. Dodatkowo bogate w węglowodany (szczególnie proste) artykuły spożywcze wywołują znikomą odpowiedź ośrodka sytości, dlatego jesteśmy w stanie zjeść ich więcej niż produktów o niskim indeksie glikemicznym. Dlatego, dążąc do redukcji masy ciała, najlepiej tak komponować posiłki, by składały się przeważnie z produktów o niskim indeksie glikemicznym.

                            Dania o niskim indeksie glikemicznym to też podstawa żywienia diabetyków. Pozwalają bowiem na efektywne regulowanie poziomu glukozy we krwi. Potrawy z niskim IG wspomagają również wygłuszanie stanu zapalnego .

                            Niski indeks glikemiczny - tabela potraw (obiady)

                            Propozycje kulinarne dla diabetyków uwzględniające niski indeks glikemiczny - dieta

                            Dieta o niskim indeksie glikemicznym - jadłospis

                            Śniadanie : Omlet z warzywami: pomidor, ogórek.

                            II Śniadanie: Jogurt naturalny z grejpfrutem.

                            Obiad: Pieczony łosoś z kaszą pęczak.

                            Podwieczorek: Mieszanka orzechów.

                            Kolacja: Twarożek z 1 kromką pieczywa pełnoziarnistego.

                            Węglowodany złożone o niskim indeksie glikemicznym

                            Pomimo że węglowodany złożone określa się mianem prozdrowotnych, warto pamiętać, że niektóre produkty będące źródłem tych węglowodanów zalicza się do produktów o wysokim IG. Z tego względu należy ostrożnie dobierać skład posiłków w ciągu dnia.

                            Autor: Filip Yak

                            podziel się:

                            Pozostałe wiadomości