Niedzielny obiad: ma być szybko i zdrowo!

W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha wyszła naprzeciw tym, którzy chcieliby gotować, ale nie wiedzą od czego zacząć. Daria udowodniła, że przygotowanie zdrowego posiłku może być szybkie i łatwe :) Na naszym stole pojawiły się takie dania jak faszerowane papryki, sałatka z orkiszem, burakiem, mozzarellą i orzechami pini oraz miodowy kurczak z basmati i curry.

Faszerowane papryki czerwone

Składniki:

500 g pomidorków koktajlowych

2 papryki czerwone

1 torebka orkiszu, vermicelli, pomidory

Garść liści świeżej mięty

100 g sera cheddar

1 cebula pokrojona w piórka

1 łyżka oliwy

Sól, pieprz

Przygotowanie:

Nastaw piekarnik na 200 stopni. Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Dodaj pomidorki wymieszane z cebulą i miętą. Całość skrop oliwą z oliwek. Papryki umyj, przekrój na pół, usuń nasiona a następnie napełnij ugotowanym orkiszem i na wierzchu zetrzyj na tarce ser. Zapiekaj aż ser się roztopi a pomidorki zmiękną około 15 – 20 minut.

Sałatka z orkiszem, burakami, mozzarellą i orzechami pini

Składniki:

1 opakowanie sera mozzarella

3 łyżki orzechów pinii prażonych na suchej patelni

1 torebka orkiszu, burak, czosnek

1 awokado pokrojone w łódeczki

sok z cytryny

2 jajka na twardo

Składniki sosu:

2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki

1 łyżka jogurtu greckiego

1 łyżka majonezu

sól, pieprz

Przygotowanie:

Jajka ugotuj na twardo. Awokado skrop sokiem z cytryny by nie ściemniało. Do miski przełóż ugotowany orkisz z burakiem, dodaj porwaną na kawałki mozzarellę, orzechy, awokado i jajka. Składniki sosu wymieszaj i dodaj do sałatki.

Miodowy kurczak z basmati i curry

Składniki:

1 cebula pokrojona w piórka

2 ząbki czosnku

250 g piersi z kurczaka

1 torebka ryżu basmati, zielona fasolka, papryka, curry

2 łyżki orzechów nerkowca podprażonych na suchej patelni

2 łyżki sosu sojowego

1 papryczka chilli

2 łyżki świeżej kolendry drobno posiekanej

1 łyżka miodu

2 łyżki sosu sojowego

2 łyżki świeżego soku z pomarańczy

1/2 łyżeczki kurkumy

1/2 łyżeczki kminu rzymskiego

1 łyżeczka oleju kokosowego

Przygotowanie:

W woku podgrzej olej kokosowy i dodaj cebulę oraz czosnek wraz z kurkumą i kminem rzymskim. Dodaj kurczaka pokrojonego w cienkie paseczki oraz drobno posiekaną papryczkę chili. Dodaj miód i sos sojowy i podsmażaj aż kurczak będzie gotowy. Na koniec dodaj sok z pomarańczy oraz orzechy nerkowca. Podawaj z przygotowanym ryżem posypane świeżą kolendrą.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości