Niedzielny obiad, który można zawekować. Poznaj wyjątkowe przepisy Sebastiana Olmy

Niedzielny obiad Sebastiana Olmy
Wołowina po burgundzku z zimowymi warzywami, owsianka z gruszkami i jabłkami pod kruchym ciastem oraz creme caramel z wanilią. To propozycja niedzielnego obiadu, który można potem zapakować do słoików. W naszej kuchni te pomysłowe i praktyczne dania przyrządza Sebastian Olma. Wypróbuj jego niezawodne przepisy.

Wołowina po burgundzku z zimowymi warzywami

Składniki na wołowinę po burgundzku

  • rozbratel wołowy x 1 kg
    • sól, pieprz x 1 łyżka
      • mąka pszenna x 2 łyżki
        • olej do smażenia x 25 ml
          • marchew x 2 szt.
            • cebula biała x 2 szt.
              • czosnek x 10 ząbków
                • pieczarki x 10 szt.
                  • seler naciowy x 200g
                    • pietruszka korzeń x 2 szt.
                      • liść laurowy, tymianek x 5 szt.
                        • przecier pomidorowy x 100g
                          • czerwone wino x 0,5 l
                            • bulion mięsny x 1 l
                              • natka pietruszki x 1 duży pęczek
                                • francuska musztarda x 50 g
                                  • świeża bagietka

                                    Sposób wykonania wołowiny po burgundzku:

                                    Rozbratel wołowy potnij w kostkę grubości 2,5 cm, przełóż do miski dopraw solą, pierzem i posyp mąką pszenną.

                                    W dużym żeliwnym naczyniu rozgrzej olej, podsmaż mięso na złoty kolor, a następnie dodaj pokrojoną w kostkę marchew, cebulę białą, czosnek, pieczarki, seler naciowy, pietruszkę i zioła (liść laurowy, tymianek).

                                    Wszystko smaż około 5 minut, dodaj przecier pomidorowy i dalej smaż. Dodaj czerwone wino i poczekaj, aż odparuje. Mięso zalej bulionem, przykryj pokrywką i wstaw do piekarnika na około 2 h do temp. 160 st. C. Po 2h zwiększ temp. do 180 st.

                                    Jeśli mięso jest wystarczająco miękkie, dodaj do niego posiekaną natkę pietruszki i francuską musztardę. Do wołowiny możesz podać świeżą bagietkę lub ziemniaki puree.

                                    Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                    Owsianka z gruszkami i jabłkami pod kruchym ciastem

                                    Kruche ciasto:

                                    • mąka pszenna x 200g
                                      • masło x 200g
                                        • cukier x 100g

                                          W misce wymieszaj mąkę pszenną z masłem, aż powstaną grudki, pod koniec mieszania dodaj cukier. Gotowe grudki ciasta ułóż na owsiance przed zapiekaniem.

                                          Składniki owsianki pod kruchym ciastem:

                                          • jabłka x 3 szt.
                                            • gruszka x 3 szt.
                                              • cukier zwykły x 2 duże łyżki
                                                • sok z cytryny x 10 ml
                                                  • masło x 50g
                                                    • rodzynki x 50g
                                                      • żurawina x 50g
                                                        • płatki owsiane x 200g
                                                          • mleko x 0,5 l
                                                            • śmietana x 250 ml
                                                              • cynamon, imbir w proszku po 1 łyżce
                                                                • gałka muszkatołowa do starcia x 1 szt.

                                                                  Sposób wykonania owsianki pod kruchym ciastem:

                                                                  Jabłka i gruszki potnij na mniejsze kawałki, posyp cukrem i skrop sokiem z cytryny. Podsmaż na patelni dodając masło, rodzynki, żurawinę, płatki owsiane, mleko i śmietanę. Gdy płatki się zagotują, zdejmij je z ognia i dodaj przypraw (cynamon, imbir, gałka muszkatołowa).

                                                                  Po dokładnym wymieszaniu masy przełóż ją do naczynia żaroodpornego, posyp kruchym ciastem i wstaw do pieczenia na 25 minut do temp. 180 st.

                                                                  Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                  Creme caramel z wanilią

                                                                  Sposób przygotowania creme caramel:

                                                                  Karmel:

                                                                  • cukier zwykły 200g
                                                                    • woda x 300 ml
                                                                      • sok z cytryny x 1 duża łyżka

                                                                        W rondelku zagotuj cukier razem z wodą i sokiem z cytryny, w trakcie gotowania woda zamieni się w syrop, a następnie w karmel. Gotuj około 8-10 minut ma małym ogniu. Karmel powinien mieć złoto- brązowy kolor.

                                                                        Po zagotowaniu wlej karmel na dno słoików lub szklanych naczyń i odstaw do ostygnięcia.

                                                                        Krem:

                                                                        • całe jajka x 4 szt.
                                                                          • żółtka x 4 szt.
                                                                            • cukier biały x 120g
                                                                              • mleko 3,2% x 600 ml
                                                                                • ekstrakt waniliowy x 1 duża łyżka

                                                                                  Do głębokiej miski wbij 4 całe jajka i 4 żółtka, dodaj cukier i dokładnie razem wymieszaj. Następnie do masy dodaj mleko i ekstrakt wanilii. Składniki dokładnie wymieszaj, przecedź przez sitko, aby zatrzymać ewentualne grudki.

                                                                                  Do głębokiego naczynia żaroodpornego wlej 1 cm ciepłej wody, następnie ułóż naczynia z karmelem i powoli zalewaj naczynia gotową mleczna masą z żółtkami.

                                                                                  Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 140 – 160 st. C na około 45 minut. Po tym czasie wyjmij naczynia, poczekaj, aż ostygną i wyłóż na talerzyk.

                                                                                  Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                  Zobacz też:

                                                                                  Beza, czyli królowa deserów. Sprawdzony przepis zdradził Andrzej Polan

                                                                                  Dania dla chorej tarczycy. Poznaj przepisy dietetyczki Hanny Stolińskiej

                                                                                  Postne dania według Szymona Czerwińskiego. Przygotuj placuszki gryczane, kotlety ziemniaczane i muszle z makrelą

                                                                                  Autor: Luiza Bebłot

                                                                                  Źródło: Sebastian Olma

                                                                                  podziel się:

                                                                                  Pozostałe wiadomości