Materiał promocyjny

Niedzielne desery. Herbatki mrożone, sernik i gofry serwuje Piotr Kucharski

Wakacje kojarzą się nie tylko z zimnymi deserami czy lodami, ale też goframi z bitą śmietaną czy ryżem z owocami. Piotr Kucharski pokaże nam, jak zrobić przepyszne belgijskie gofry, sernik z mango oraz smażony ryż w nieco pikantnej odsłonie. Do tego nie może zabraknąć mrożonej herbaty!

Gofry belgijskie z bitą śmietaną i owocami

Składniki:

Ciasto

  • 3 jajka
    • 80 ml mleka
      • 10 g drożdży
        • 300 g mąki pszennej tortowej
          • 100 g masła
            • 80 g cukru perłowego lub gruba rafinada
              • 200 ml śmietany kremówki
                • 500 g truskawek
                  • 200 g rabarbaru

                    Sposób przygotowania:

                    W mleku rozpuścić drożdże. Dodać jajka i wymieszać. Dodać mąkę pszenną i wyrobić (najlepiej w robocie). Po około dwóch minutach wyrabiania dolewać powoli masło, aż ciasto całe wchłonie. Miskę z ciastem owinąć folią i wstawić do lodówki na 2 godziny.

                    Po wyrośnięciu ciasta, dodać do niego cukier i lekko wymieszać. Ponownie odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto dzielić na części po około 50 g i smażyć w rozgrzanej gofrownicy po około 4-5 minut.

                    Gdy gofry się smażą, pokroić truskawki na połówki i rabarbar na cienkie plasterki i wymieszać oraz ubić śmietanę.

                    Gofry podawać ze śmietaną i owocami.

                    Piotr Kucharski/Dzień Dobry TVN

                    Sernik mango

                    Składniki:

                    • 300 g tłustego twarogu
                      • 200 g twarogu koziego
                        • 200 ml pulpy mango
                          • 160 g cukru
                            • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
                              • 4 jajka

                                Sposób przygotowania:

                                W malakserze zmiksować ze sobą: sery, pulpę mango, cukier i mąkę ziemniaczaną. Pod koniec miksowania dodać jajka i miksować tylko do momentu połączenia się składników.

                                Masę przelać do tortownicy o średnicy około 20 cm i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 160 C i piec około 50 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić sernik w środku do ostygnięcia.

                                Piotr Kucharski/Dzień Dobry TVN

                                Smażony ryż z pikantnym sosem mango

                                Składniki:

                                Sos mango:

                                • 1 dojrzałe mango
                                  • 0,5 łyżeczki soli
                                    • 1 łyżka oleju do smażenia
                                      • 1 ząbek czosnku
                                        • 1/4 łyżeczki kurkumy
                                          • 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
                                            • duża szczypta pieprzu Cayenne
                                              • 1 łyżeczka brązowego cukru
                                                • 80 ml wody
                                                  • 20 ml octu jabłkowego

                                                    Smażony ryż:

                                                    • 3 łyżki oleju do smażenia
                                                      • 2 ząbki czosnku
                                                        • 1 cukinia
                                                          • 0,5 pęczka zielonych szparagów
                                                            • garść groszku cukrowego
                                                              • garść młodego szpinaku
                                                                • sól i pieprz
                                                                  • 200 g ugotowanego ryżu basmati
                                                                    • pęczek cebuli dymki

                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                      Obrać mango i pokroić je w kostkę i razem z pozostałymi składnikami przełożyć do rondelka i gotować na wolnym ogniu około 30 minut.

                                                                      Warzywa pokroić na kawałki i podsmażyć na dużej patelni z rozgrzanym olejem aż będą jeszcze lekko chrupiące.

                                                                      Warzywa przełożyć do miski i na tej samej patelni przesmażyć ugotowany ryż przez kilka minut. Dodać warzywa i chwilę razem smażyć. Pod koniec dodać posiekaną dymkę.

                                                                      Ryż podawać polany pikantnym sosem mango.

                                                                      Piotr Kucharski/Dzień Dobry TVN

                                                                      Autor: Luiza Bebłot

                                                                      Materiał promocyjny
                                                                      podziel się:

                                                                      Pozostałe wiadomości