Materiał promocyjny

Niedoceniane warzywa. Proste przepisy!

W kuchni Dzień Dobry TVN Michał Muskała i niedocenione warzywa. Jak smakują cebule nadziewane pumperniklem z rodzynkami, zimowe warzywa z pomarańczą pod kardamonowym beszamelem, a także krem marchewkowy z imbirem i cynamonem? Przekonajcie się korzystając z przepisów naszego dzisiejszego kucharza!

Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News

Cebule nadziewane pumperniklem z rodzynkami

garstka rodzynek

około 100 ml rumu lub innego alkoholu (lub mocnej, czarnej herbaty)

6 średnich cebul jednakowej wielkości

opakowanie chleba pumpernikiel

około 250 ml mleka do namoczenia chleba

jajko

2-3 łyżki masła

sól, pieprz

Przygotowanie:

Rodzynki zalać alkoholem lub herbatą, chleb namoczyć w mleku, odstawić. Z cebuli zdjąć brązową łupinę, gotować ok. 5 minut w osolonej wodzie, następnie ściąć końce i delikatnie wydrążyć środkową część. Środki cebul pokroić, zarumienić na łyżce masła doprawiając solą i pieprzem. Rodzynki i chleb odsączyć i przełożyć do przygotowanej cebuli. Farsz wymieszać i napełnić nim wydrążone cebule. Po wierzchu posmarować masłem i zarumienić w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (około 15 minut).

Zimowe warzywa z pomarańczą pod kardamonowym beszamelem

3 marchewki

3 buraki

1 pietruszka

1 seler

2 łyżki masła

2 łyżki oliwy z oliwek

2 pomarańcze

50 g masła

2 łyżki mąki pszennej

500 ml mleka

szczypta gałki muszkatołowej

dwie szczypty kardamonu

sól, pieprz

Przygotowanie:

Warzywa umyć i obrać, pokroić wzdłuż na grube plastry. Układać w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem, skropić po wierzchu oliwą. Piec w temp. 180 stopni aż będą miękkie (można je najpierw podgotować w celu szybszego przygotowania dania). Wyfiletować pomarańcze usuwając skórkę z owocu, następnie białą skórkę i błony z poszczególnych kawałków.

50 g masła

2 łyżki mąki pszennej

500 ml mleka

szczypta gałki muszkatołowej

dwie szczypty kardamonu

sól, pieprz

Przygotowanie:

Masło rozpuścić na patelni, dodać mąkę, chwilę przysmażyć po czym dodać mleko i ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować ok. 15 min przyprawiając solą, pieprzem, gałką muszkatołową i kardamonem (gdyby sos był za rzadki, dodać odrobinę mąki, gdy za gęsty - mleka).

Krem marchewkowy z imbirem i cynamonem

1/2 kg marchewki

1 pietruszka

1 mała czerwona cebula

2 łyżki masła

łyżka oliwy z oliwek

350 ml bulionu warzywnego

ok. 100 ml soku z pomarańczy

kawałek imbiru (wielkości połowy kciuka)

2 szczypty cynamonu

Sól

100 ml śmietanki

czarny pieprz, tarty parmezan

Przygotowanie:

Marchew, pietruszkę i cebulę pokroić, podsmażyć przez chwilę na dobrze rozgrzanej oliwie z masłem. Zalać bulionem z sokiem z pomarańczy. Gotować warzywa do miękkości przyprawiając startym na tarce kawałkiem imbiru, cynamonem, solą. Całość zblendować, dodać śmietankę. Gorącą zupę wlać do miseczek/talerzy, doprawić grubo mielonym czarnym pieprzem, posypać parmezanem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości