Niecikowscy w kuchni

Jeden jest gwiazdą disco polo, drugi tancerzem i choreografem w X Factor. W kuchni Dzień Dobry TVN, u boku Piotra Kucharskiego, swoje kulinarne talenty pokazali Tomasz i Karol Niecikowscy.

Zdjęcie: Piotr Bławicki / East News

Zupa z kurczaka z knedlami ze szpinakiem

Składniki:

Bulion

1 kurczak

1 pęczek włoszczyzny

pęczek natki pietruszki

przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty

zielony groszek Hortex

Knedle

4-5 czerstwych bułek

200 ml mleka

1 małą cebula

50 g masła

100 g mrożonego szpinaku w liściach Hortex

2 jajka

1 szczypta pieprzu

1 szczypta gałki muszkatołowej

0,5 łyżeczki soli

mąka pszenna

Sposób przygotowania:

Kurczaka umyć i podzielić na porcje. Zalać 5 litrami wody i gotować. Dodać włoszczyznę i przyprawy. Gotować około 3 godzin na wolnym ogniu. Przecedzić i doprawić. Dodać groszek i kawałki obranego mięsa z kurczaka. Gotować przez chwilę. Podawać z knedlami.

Bułki pokroić w kostkę i zalać mlekiem. Odstawić aż nasiąkną Jajka wymieszać z solą, pieprzem i gałką. Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle. Podsmażoną cebulę razem z drobno posiekaną pietruszką, rozmrożonym i pokrojonym szpinakiem dodać do odciśniętych bułek. Wymieszać, wyrobić (jeśli ciasto będzie za rzadkie dodać mąki) i formować okrągłe małe kuleczki.

Gotować w osolonej wodzie, podawać w miseczkach zalane bulionem.

Cytrynowe kotleciki z sałatką z kalafiora

Składniki:

4 sznycle cielęce (np. z udźca)

1 cytryna

sól i pieprz

oliwa z oliwek

1 opakowanie różyczek kalafiora Hortex

100 g pestek dyni

1 łyżka kaparów

sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Kotleciki przyprawić solą i pieprzem. Sparzoną i wyszorowaną cytrynę otrzeć z żółtej części skórki, wymieszać z sokiem i 4 łyżkami oliwy z oliwek. Odstawić na 2-3 godziny do zamarynowania. Następnie usmażyć na patelni z rozgrzaną oliwą. Kalafiora smażyć na lekko naoliwionej patelni partiami aż będzie lekko przypieczony. Pestki dyni przyprażyć na suchej patelni. Kalafiora wymieszać z posiekanymi kaparami, pestkami dyni. Przyprawić solą, pieprzem i odrobiną marynaty z kaparów. Kotleciki podawać z sałatką.

Omlet cesarski

Składniki:

80 g cukru

6 jajek

1 szczypta soli

370 ml mleka

180 g mąki pszennej

masło do pieczenia

50 g rodzynek

1 paczka truskawek Hortex

Sposób przygotowania:

Jajka ubić z cukrem, wymieszać z mlekiem i mąką. Rozgrzać masło na patelni, wlać masę jajeczną i posypać rodzynkami. Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180ºC. Piec przez 15-20 minut, aż omlet się zetnie i zrumieni. Przy pomocy dwóch widelców porwać omlet na niewielkie kawałki, po czym wstawić do piekarnika na kolejne 2-4 minuty.

Wyłożyć omlet na 4 podgrzane talerze, posypać przygotowanym cukrem pudrem, podawać niezwłocznie po przygotowaniu.

W czasie gdy omlet się piecze poddusić truskawki w garnku aż się zaczną rozpadać i przypominać konfiturę.

Omlet podawać z ciepłym sosem truskawkowym.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości