Nic tak nie smakuje jak własnoręcznie przyrządzone przetwory, dlatego w kuchni Dzień Dobry Wakacje Anna Kerth i Maja Sobczak zaprezentowały swoje ulubione sposoby na weki ze śliwką, maliną i czosnkiem, z kiszoną marchewką, papierówkami z pieprzem i majerankiem oraz pieczonym bakłażanem w pomidorach. Śliwka z maliną i czosnkiem
Składniki:
1 kg śliwek żółtych okrągłych
1 pojemnik malin
1-2 łyżki brązowego cukru opcjonalnie
2 duże ząbki czosnku
Przygotowanie:
Śliwki myjemy i drylujemy, dokładamy maliny i podsmażamy na głębokiej patelni żeliwnej lub w garnku. Opcjonalnie dodajemy cukier, poszatkowany i roztarty czosnek oraz sól. Smażymy aż wszystko odparuje i zgęstnieje. Wkładamy do czystych, wyparzonych słoików i wekujemy.
Papierówki z pieprzem i majerankiem
Składniki:
1 kg papierówek
3 gruszki
duża szczypta świeżego majeranku
pieprz
odrobina wody
Przygotowanie:
Papierówki obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy na kawałki bezpośrednio do garnka. Dodajemy majeranek, pokrojone gruszki, pieprz i odrobinę wody. Gotujemy aż z owoców zrobi się pulpa, odparowujemy i wkładamy do czystych, wyparzonych słoików, a następnie wekujemy.
Kiszona marchewka
Składniki:
1/2 kg marchewki małej
kawałek kopru
5 ząbki czosnku
korzeń chrzanu
liść chrzanu
świeży imbir ok. 2 cm
1/2 łyżeczki ziaren gorczycy
2 owoce jałowca
sól różowa lub kamienna (czubata łyżka na 1 l wody)
Przygotowanie:
Marchewkę czyścimy, dokładnie myjemy i skrobiemy. Układamy gęsto do wyparzonego słoika, wciskamy pomiędzy obrany czosnek, chrzan, imbir, koper, gorczycę i jałowiec. Odmierzoną wodę gotujemy z solą i zalewamy nią marchewkę tak, by zakryła całość. Zakręcamy i wekujemy.
Pieczony bakłażan w pomidorach
Składniki:
3 ząbki czosnku
2 bakłażany
5 pomidorów
2 średnie cebule cukrowe
szczypta lubczyku
kilka igiełek rozmarynu
oliwa z oliwek lub masło klarowane ok. 3-4 łyżki
pieprz czarny świeżo zmielony
szczypta różowej soli
Przygotowanie:
Bakłażana myjemy, usuwamy końcówkę i kroimy na niewielkie kawałki. Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy przez 15-20 min. w żaroodpornym naczyniu pod folią. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, wyrzucamy gniazda i kroimy na kawałki. Czosnek zgniatamy, obieramy i szatkujemy, tak samo cebule.
Do garnka wrzucamy kilka igiełek rozmarynu, wlewamy oliwę, dodajemy czosnek, cebulę i suszony lubczyk. Podsmażamy mieszając, następnie dodajemy upieczony bakłażan, czarny pieprz i sól – cały czas mieszając. Zostawiamy na ok. 15 min., dodajemy pomidory i gotujemy aż się ładnie zmacerują. Gorące przekładamy do wyparzonego słoika, zamykamy i wekujemy.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyMarta Krupa o trudnym związku i powrocie do show-biznesu. "Byłam poniżana"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"