Przepisy kulinarne

Nie ruskie, nie z mięsem, a z suszonymi śliwkami. Pierogi!

Pierogi w wersji nowoczesnej np. z wytrawnym farszem z groszkiem i szpinakiem lub na słodko z suszonymi śliwkami? Daria Ładocha w kuchni Dzień Dobry TVN udowadnia, że nie ma dla niej rzeczy niemożliwych. Spróbujecie?

Ciasto na pierogi

Składniki:
500 g mąki
1 szklanka ciepłej wody
Szczypta soli
1 łyżka oleju

Przygotowanie:
Przesiej mąkę przez sitko i dodaj soli. Połącz mąkę z wodą i zagnieć ciasto. W czasie zagniatania dodaj łyżkę oleju. Wstaw ciasto do miski i przykryj ściereczką. Urwij kawałek ciasta i rozwałkuj na cienki placek. Wycinaj krążki i napełniaj farszem. Sklej brzegi ciasta i gotuj w osolonej wodzie.

Zielony farsz wytrawny z groszkiem i szpinakiem

Składniki:
2 szklanki ugotowanego groszku odcedzonego i rozgniecionego widelcem
1 szklanka zblanszowanego szpinaku i odciśniętego z wody
200 g sera mascarpone
1 papryczka chili
1 łyżeczka posiekanej mięty
1 papryczka posiekanej kolendry
1 ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę
1/2 łyżeczki papryki wędzonej
Sól, pieprz

Przygotowanie:
Wszystkie składniki farszu wymieszaj ze sobą i napełnij nimi wycięte krążki na pierogi. Gotuj partiami w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Dodatkowo: gęsta śmietana kwaśna do podania pierogów oraz liście świeżej mięty

Farsz na słodko z suszonymi śliwkami

Składniki:
50 g namoczonych śliwek kalifornijskich
1 łyżka miodu
100 g ricotty
1/2 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo do podania: mięta, borówki, masło orzechowe i słodka śmietanka

Przygotowanie:
Wszystkie składniki farszu dokładnie wymieszaj i napełniaj nimi wycięte krążki z ciasta. Gotuj w wodzie z dodatkiem oleju. Podawaj z dodatkiem sosu orzechowego i świeżych owoców i mięty.
Sos orzechowy: wymieszaj w rondelku 2 łyżki masła orzechowego i 100 ml słodkiej śmietanki. Podgrzewaj aż sos zgęstnieje. Podawaj z pierogami.





Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
68
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0