Nie marnuj jedzenia! Radzimy, jak to zrobić

1/3 Polaków przyznaje się do tego, że u nich w domu marnuje się jedzenie. Dlatego dziś, w kuchni Dzień Dobry TVN, Piotr Kucharski i jego praktyczne porady, co zrobić, żeby ograniczyć ilość wyrzucanych produktów spożywczych. Korzystacie z tych sposobów? Może macie jakieś inne rady? Piszcie!

Jak rozmnożyć jedzenie?

Końcówki np. kapusty pekińskiej, selera naciowego i sałaty rzymskiej umieścić w naczyniu z wodą. Warto sprawdzać wodę co 2-3 dni i jeśli jest zabrudzona to wymienić. Wodę można zasilać organicznymi nawozami lub po jakimś czasie przesadzić do doniczki i ustawić na parapecie.

Wywar z obierek i kości

Składniki:

garść obierek z warzyw korzeniowych

kości z z pieczonego kurczaka lub innego mięsa

1-2 liście laurowe

2-3 ziarna ziela angielskiego

kilka ziaren pieprzu

Sposób przygotowania: Wszystkie składniki zalać 3-4 litrami wody i gotować na wolnym ogniu 2-3 godziny.

Zupa z chleba

Składniki:

2 łyżki masła

2 cebule

1 ząbek czosnku

2 marchewki

2 litry rosołu lub wywaru

2-3 liście jarmużu

4 kromki jasnego chleba na zakwasie

4 małe jajka

100 g twardego sera typu parmezan

sól i pieprz

Sposób przygotowania: Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na maśle. Dodać tartą marchewkę i posiekany jarmuż. Poddusić przez chwilę i zalać wywarem. Gotować aż warzywa będą miękkie. Przyprawić solą i pieprzem. Gorącą zupę przelać do 4 misek, na wierzchu ułożyć po kromce chleba, wbić po jajku i posypać tartym serem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 200ºC na 5 minut.

Babeczki z kaszy jaglanej

Składniki:

ugotowania kasza jaglana np. pozostałość jaglanki ze śniadania lub ugotowana kasza z obiadu

około 50 g rodzynek na 200 g kaszy

masło

1 opakowanie mrożonych malin

2 łyżki miodu

Sos jabłkowo gruszkowy:

1-2 bardzo dojrzałe jabłka

1-2 bardzo dojrzałe gruszki

2 goździki

1-2 łyżki miodu

Sposób przygotowania: Rodzynki zalać gorąca wodą i ostawić na 10 minut żeby napęczniały i wymieszać z kaszą. Kilka filiżanek nasmarować masłem i wypełnić kaszą, dokładnie docisnąć i odstawić aby wszystko się połączyło.

Sos malinowy: Maliny zmiksować z miodem (część odłożyć do dekoracji). Babeczki podawać z sosem.

Sos jabłkowo-gruszkowy: Jabłka i gruszki obrać i pokroić na mniejsze kawałki. W rondelku podgrzewać z goździkami z odrobiną wody aż będą miękkie. Zmiksować na purée. Dosłodzić miodem. Podawać z babeczkami.

Placki warzywne z duszonym mięsem

Składniki:

2 cebule

2 ząbki czosnku

olej do smażenia

około 300 g ugotowanych ziemniaków

100-200 g ugotowanego brokuła

0,5 łyżeczki ostrej papryki

masło do smażenia

Mięso:

200-300 g mięsa z pieczeni, pieczonego kurczaka lub indyka

1 cebula

1 marchewka

kawałek imbiru

200 ml śmietany 30%

0,5 łyżeczki curry

Surówka:

1 marchewka

1 jabłkowo

1 czerwona cebula

1 papryczka chilli

6 małych korniszony

pieprz i sól

cukier do smaku

łyżka oleju

łyżka octu

Sposób przygotowania:

Na patelni na oleju podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek. W tym czasie rozgnieść ziemniaki i pokroić brokuł. Przyprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Dodać podsmażoną cebulę i czosnek. Dokładnie wymieszać żeby wszystko zaczęło się kleić.

Na tej samej patelni co smażyła się cebula, rozpuścić masło. Smażyć placki wielkości 5-7 cm.

W tym czasie w garnku poddusić posiekaną cebulę i startą na grubych oczkach marchewkę i posiekany imbir. Dodać porwane na kawałki mięso, śmietanę i curry. Pogotować chwilę aż śmietana zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem.

Surówka:

Marchewkę i jabłko pokroić w zapałki. Cebulę pokroić w piórka, papryczkę w krążki a korniszony przekroić na połówki. Doprawić, solą, pieprzem i cukrem. Dodać olej i ocet i wymieszać.

Placki podawać z mięsem i surówką.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości