Z pewnością po Świętach Wielkanocnych zostało Wam w lodówce mnóstwo przysmaków, których nie zdążyliście zjeść w czasie trzech świątecznych dni. Wyrzucać szkoda, ale co można zrobić z jaj, białej kiełbasy czy babki drożdżowej? O pomoc poprosiliśmy Piotra Kucharskiego, zwycięzcę drugiej edycji "Gotuj o wszystko". Zobaczcie, co wyczarował ze świątecznego jedzenia!

Zdjęcie: Bartosz Krupa/ East News

Jajka w cieście chlebowym
Składniki - Ciasto:
200 g letniej wody
15 g drożdży
1 łyżeczki cukru
350 g mąki pszennej
50 g otrębów pszennych
1 płaska łyżeczki soli
1 łyżka oliwy

Jajka:
8 jajek ugotowanych na twardo
8 plastrów szynki
pęczek rukoli

Przygotowanie:
Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie. Dodać mąkę, sól i otręby, wymieszać, a następnie wyrobić ręką na gładką i elastyczną masę. Uformować w kulę, włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie ciasto podzielić na 8 części i każdy lekko rozwałkować na oprószonej mąką powierzchni. Na każdym plastrze szynki ułożyć rukolę i zawinąć w to jajko, następnie „zawinąć” w kawałek ciasta. Brzegi ciasta dokładnie ze sobą zlepić, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować wodą i posypać otrębami. Odstawić do kolejnego wyrastania na około 15 min. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 20-25 min w temperaturze 200°C.

Sałatka z pieczonym kurczakiem
Składniki:
2 filiżanki porwanego mięsa z pieczonego kurczaka
3 łodygi selera naciowego
1 jabłko, obrane i pokrojone w zapałki
200 g czerwonych winogron
100 g orzechów włoskich, posiekanych i podprażonych
100 ml jogurtu
2 łyżki majonezu
1 łyżka miodu
sól i pieprz
1 korzeń selera, obrany i pokrojony w zapałki
listki selera naciowego do dekoracji

Przygotowanie:
W dużej misce delikatnie wymieszać kurczaka, seler naciowy, jabłko, winogrona i orzechy. W mniejszej misce wymieszać jogurt z majonezem i miodem. W małych miseczkach ułożyć pokrojony seler korzeniowy, polać odrobiną dresingu, na wierzch ułożyć mieszankę warzywno-owocową. Udekorować listkami selera.

Smażona biała kiełbasa z sosem curry
Składniki:
2 cebule, drobno pokrojone
3 łyżki masła
2 łyżki cukru
20 g curry (1/2 opakowania)
500 ml przecieru pomidorowego
250 g ketchupu
70 g Koncentratu pomidorowego
2 ogórki konserwowe, drobno pokrojone
1 łyżeczka soli
2 łyżki octu winnego
6 gotowanych białych kiełbas

Przygotowanie:
Cebulę podsmażyć na maśle, dodać cukier i curry. Podsmażyć całość przez kilka minut. Dodać pozostałe składniki, gotować na wolnym ogniu przez co najmniej 30 minut, aż całość zgęstnieje. Kiełbaski ponacinać i usmażyć na patelni lub na grillu. Podawać z sosem.

Grillowana babka drożdżowa z owocowym musem
Składniki:
400 g mieszanki mrożonych owoców leśnych
1 łyżka cukru
czerstwa babka drożdżowa
lody waniliowe

Przygotowanie:
Owoce z łyżką cukru przełożyć do garnka i podgrzewać przez około 10 minut, następnie zmiksować blederem na gładki sos. Babkę pokroić na kawałki, ułożyć na grillu i opiec z każdej ze stron po około 2-3 minuty. Można użyć grilla elektrycznego lub w sezonie letnim grilla węglowego. Babkę podać z sosem owocowym i lodami waniliowymi.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
57
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0