Przepisy kulinarne

Nie marnuj jedzenia! Jak wykorzystać świąteczne resztki?

kuchnia tost maliny ser

kuchnia tost maliny ser

Przepisy kulinarne

Nie marnuj jedzenia! Jak wykorzystać świąteczne resztki?

kuchnia tost maliny ser

kuchnia tost maliny ser

Z pewnością po Świętach Wielkanocnych zostało Wam w lodówce mnóstwo przysmaków, których nie zdążyliście zjeść w czasie trzech świątecznych dni. Wyrzucać szkoda, ale co można zrobić z jaj, białej kiełbasy czy babki drożdżowej? O pomoc poprosiliśmy Piotra Kucharskiego, zwycięzcę drugiej edycji "Gotuj o wszystko". Zobaczcie, co wyczarował ze świątecznego jedzenia!

Zdjęcie: Bartosz Krupa/ East News

Jajka w cieście chlebowym
Składniki - Ciasto:
200 g letniej wody
15 g drożdży
1 łyżeczki cukru
350 g mąki pszennej
50 g otrębów pszennych
1 płaska łyżeczki soli
1 łyżka oliwy

Jajka:
8 jajek ugotowanych na twardo
8 plastrów szynki
pęczek rukoli

Przygotowanie:
Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie. Dodać mąkę, sól i otręby, wymieszać, a następnie wyrobić ręką na gładką i elastyczną masę. Uformować w kulę, włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie ciasto podzielić na 8 części i każdy lekko rozwałkować na oprószonej mąką powierzchni. Na każdym plastrze szynki ułożyć rukolę i zawinąć w to jajko, następnie „zawinąć” w kawałek ciasta. Brzegi ciasta dokładnie ze sobą zlepić, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować wodą i posypać otrębami. Odstawić do kolejnego wyrastania na około 15 min. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 20-25 min w temperaturze 200°C.

Sałatka z pieczonym kurczakiem
Składniki:
2 filiżanki porwanego mięsa z pieczonego kurczaka
3 łodygi selera naciowego
1 jabłko, obrane i pokrojone w zapałki
200 g czerwonych winogron
100 g orzechów włoskich, posiekanych i podprażonych
100 ml jogurtu
2 łyżki majonezu
1 łyżka miodu
sól i pieprz
1 korzeń selera, obrany i pokrojony w zapałki
listki selera naciowego do dekoracji

Przygotowanie:
W dużej misce delikatnie wymieszać kurczaka, seler naciowy, jabłko, winogrona i orzechy. W mniejszej misce wymieszać jogurt z majonezem i miodem. W małych miseczkach ułożyć pokrojony seler korzeniowy, polać odrobiną dresingu, na wierzch ułożyć mieszankę warzywno-owocową. Udekorować listkami selera.

Smażona biała kiełbasa z sosem curry
Składniki:
2 cebule, drobno pokrojone
3 łyżki masła
2 łyżki cukru
20 g curry (1/2 opakowania)
500 ml przecieru pomidorowego
250 g ketchupu
70 g Koncentratu pomidorowego
2 ogórki konserwowe, drobno pokrojone
1 łyżeczka soli
2 łyżki octu winnego
6 gotowanych białych kiełbas

Przygotowanie:
Cebulę podsmażyć na maśle, dodać cukier i curry. Podsmażyć całość przez kilka minut. Dodać pozostałe składniki, gotować na wolnym ogniu przez co najmniej 30 minut, aż całość zgęstnieje. Kiełbaski ponacinać i usmażyć na patelni lub na grillu. Podawać z sosem.

Grillowana babka drożdżowa z owocowym musem
Składniki:
400 g mieszanki mrożonych owoców leśnych
1 łyżka cukru
czerstwa babka drożdżowa
lody waniliowe

Przygotowanie:
Owoce z łyżką cukru przełożyć do garnka i podgrzewać przez około 10 minut, następnie zmiksować blederem na gładki sos. Babkę pokroić na kawałki, ułożyć na grillu i opiec z każdej ze stron po około 2-3 minuty. Można użyć grilla elektrycznego lub w sezonie letnim grilla węglowego. Babkę podać z sosem owocowym i lodami waniliowymi.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
57
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0