W tym roku najprawdopodobniej blisko 4 mln ton żywności zmarnujemy i wyrzucimy do śmieci. To tak jakbyśmy trzykrotnie zapełnili jedzeniem Stadion Narodowy w Warszawie. Co zrobić, żeby ograniczyć marnowanie jedzenia odpowiedzieli nam na to nasi goście Jan i Jakub Kuroń, doświadczeni kucharze, którzy wspierają akcję "Nie marnuj jedzenia".

Moczka

Składniki:
Woda 4l
Piernik 1 kg
Czekolada gorzka 1szt.
Rodzynki 300g
Śliwki suszone 200g
Orzech włoski 300g
Migdały 100g
Morele 200g
Kompot świąteczny z suszu
Wiśnie 100g
Cukier do smaku
Sok z cytryny 50ml

Przygotowanie:
Piernik pokroić w małą kosteczkę, następnie wsypać do osłodzonej wody i gotować do momentu całkowitego rozgotowania piernika, ciągle mieszając. W międzyczasie można dodać pokrojone śliwki, morele, rodzynki, orzechy oraz wiśnie. Pod koniec gotowania dodać czekoladę, migdały. Na koniec po ugotowaniu dodać kompoty i sok z cytryny. Przechowywać w chłodnym miejscu, jeść na zimno.

Harira

Składniki:
150g łopatki jagnięcej
1 duża cebula
3 łyżki oliwy z oliwek
50g soczewicy
150g cieciorki w puszce
50g ryżu
2-3 łyżeczki harissy
500g pomidorów pellati
500ml wody lub wywaru
pół łyżeczki mielonego kminku
pół łyżeczki mielonej kolendry
pęczek świeżej kolendry
sól,pieprz

Przygotowanie:
Mięso pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka. Wlej oliwę do garnek i przesmaż. Gdy mięso i cebula się zrumienią, dopraw do smaku solą i pieprzem. Resztę składników wrzuć do garnka. Zalej wodą i doprowadź do wrzenia. Po zagotowaniu dusimy pod przykryciem przez około 40 minut. Po upływie tego czasu dodaj harissę i dopraw solą. Na koniec posyp posiekaną kolendrą  lub natką pietruszki.

Taraletki z pomidorami i kozim serem

Składniki:
jedno opakowanie ciasta francuskiego
50g musztardy dijon
200g pomidorków cherry
1 żółtko
50g wiórków koziego sera
oliwa z oliwek
sól morska
świeżo mielony pieprz
kilka gałązek rozmarynu

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do temperatury 220. Na oprószonej mąką desce do krojenia rozwiń ciasto francuskie i wytnij z niego sześć krążków o średnicy 10 cm. Okrągłe płaty rozłóż na sylikonowej macie. Na każdym krążku rozsmaruj odrobinę musztardy pozostawiając 1 cm od brzegu nieposmarowany. Pomidory pokrój w cienkie plastry i rozłóż je na cieście. Żółtko roztrzep i posmaruj brzegi. Pomidory dopraw solą i pieprzem. Całość posyp wiórkami sera koziego i świeżym rozmarynem. Tartaletki skrop oliwą. Zapiekaj w piekarniku przez 15-20 minut do zrumienienia.


Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
83
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0