W Dzień Dobry TVN gościliśmy Jana i Jakuba Kuroniów oraz Marię Gosiewską, propagatorkę ogólnopolskiej kampanii społecznej "Nie marnuj jedzenia. Wyrzuć do śmieci stare przyzwyczajenia".Awanturka na razowej grzance
Składniki:
250 g białego sera
1 puszka szprotek
2–3 łyżki śmietany 12 %
2 łyżki szczypiorku
8 kromek razowego chleba
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Chleb opiekamy w tosterze bądź piekarniku na chrupiąco. Biały ser rozgniatamy widelcem razem ze szprotkami. Dodajemy śmietanę oraz szczypiorek. Wszystko mieszamy, solimy i pieprzymy a następnie tak przygotowaną masę rozsmarowujemy na toście.
Chińszczyzna mazowiecka
Składniki:
500 g piersi kurczaka lub indyka
150 g pieczarek, boczniaków lub chińskich grzybów shitake
1 słodka papryka
4 pomidory świeże lub 500 g pomidorów z puszki
pęczek dymki
4 ząbki czosnku, 2 pory, 2 marchewki
150 g kapusty pekińskiej lub słodkiej
20 g świeżego imbiru
150 ml sosu sojowego
50 ml czystej wódki
1 łyżka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
sól, chili, olej do głębokiego smażenia
Przygotowanie:
Mięso kroimy w paski i zalewamy marynatą z połowy sosu sojowego, wódki, czosnku i odrobiny wody (tyle, ile sosu sojowego - około 75 g), mieszamy i odstawiamy na pół godziny. Odsączamy, marynatę i ją zachowujemy. Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry, kroimy w kostkę. Warzywa kroimy. W woku lub na patelni mocno rozgrzewamy olej i przesmażamy mięso przez 3-4 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Olej odlewamy, zostawiając tylko 2-3 łyżki. Ponownie rozgrzewamy, wrzucamy cebule i pory, smażymy 1 minutę, następnie smażymy marchewkę, a po kolejnej minucie paprykę i kapustę. Dodajemy imbir (obrany i pokrojony w drobniutkie paseczki), mięso i pomidory. Na końcu wlewamy sos zrobiony z marynaty, reszty sosu sojowego i mąki ziemniaczanej (można też dodać sok z pomidorów). Całość podgrzewamy na mocnym ogniu przez 2 minuty, doprawiamy, mieszamy i serwujemy z makaronem ryżowym lub ugotowanym ryżem.
Pene zapiekane pod beszamelem
Składniki:
500 g makaronu pene
resztki różnych wędlin pozostałe nam po przyjęciu bądź świętach
500 g szpinaku
2 ząbki czosnku
20 dkg żółtego sera
Beszamel:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1 szklanka mleka
świeżo starta gałka muszkatołowa
sól, pieprz
Przygotowanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie na sposób Al Dente , odlewamy, hartujemy a następnie układamy na dnie żaroodpornego naczynia. Wszystkie wędliny kroimy w kosteczkę. Szpinak myjemy, osuszamy a następnie dodajemy do niego posiekany bądź wyciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone wędliny- wszystko mieszamy i dodajemy do makaronu.
A teraz przygotowujemy sos beszamelowy. Najpierw na patelni rozgrzewamy delikatnie masło i kiedy się rozpuści, patelnię odstawiamy na bok. Wsypujemy wtedy potrzebną ilość mąki, rozcieramy ją na gładką masę i cały czas mieszając, ostrożnie wlewamy mleko (najlepiej ciepłe, w ostateczności o temp. pokojowej, ale nigdy nie zimne). Patelnię kładziemy z powrotem na gaz i doprowadzamy sos do wrzenia, oczywiście cały czas skrupulatnie mieszając. W trakcie dodajemy do smaku gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Żeby sos był jedwabisty, a tylko taki właściwie nas interesuje, musimy posiadać trzepaczkę. Należy zapomnieć o tym, że sos uda nam się jeśli będziemy próbowali mieszać go łyżką, bowiem nawet w przypadku użycia trzepaczki, mogą powstać nieapetyczne grudki. Gdy w trakcie gotowania dojdzie jednak do takiej tragedii, jedynym ratunkiem jest przecedzenie go na sicie lub zmiksowanie. Sos wlewamy do składników i na koniec ucieramy na wierzch grubą warstwę sera żółtego. Zapiekamy ok. 30- 40 min. w temperaturze 180 stopni C.
Przepis autorstwa Jana i Jakuba Kuroniów.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"