Materiał promocyjny

Nie ma jak u mamy

W kuchni "Dzień Dobry TVN" gościliśmy dziś panią Alicję Sołtysiak-Gortat i Helenę Przybysz. Specjalnie dla nas przygotowały potrawy, którymi karmiły w dzieciństwie swoje sławne dziś pociechy: Aleksandrę Przybysz-Jagiełło i Marcina Gortata.

Szaszłyki z kurczaka (ulubione danie Marcina Gortata)

Składniki do szaszłyków:

1,5 kilograma. filetów z piersi kurczaka

14 łyżek oleju lub oliwy z oliwek

1 łyżeczka pikantnego curry

6 łyżek soku z cytryny

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka pikantnej papryki czerwonej

2 duże marchewki

2 papryki czerwona świeża

przyprawa do szaszłyków ( ewentualnie) lub jarzynka

2 papryki zielona świeża

10 łyżek sosu sojowego

sól, pieprz

2 małe cebule

12 plasterków boczku

Przyrządzanie dania:

Mięso dokładnie umyć i pokroić w grubą kostkę. Obrany i wyciśnięty czosnek włożyć do miski , dodać 14 łyżek oleju lub oliwy z oliwek , sok z cytryny, pikantne curry oraz sos sojowy i wymieszać. Mięso ułożyć w marynacie, przykryć folią i pozostawić w lodówce na kilka godzin. Marchew obrać pokroić w plastry i wrzucić na trzy minuty do osolonej wrzącej wody. Papryki przekroić na spore kawałki. Cebulę pokroić na ósemki. Wyjąć mięso z lodówki i odsączyć. Każdy kawałek mięsa zawinąć kawałkiem boczku. Nadziewać składniki na przemian na patyczki szaszłykowe. Posypać solą i pieprzem, jarzynka zamiast soli lub przeprawą do szaszłyków. Tak przygotowane szaszłyki smażyć w oleju przez 10-12 minut często obracając i smarując marynatą. Najlepiej podawać szaszłyki z ryżem lub z bakłażanem lub cukinią.

Sałatka z sałaty i pomidorów cherry

Składniki:

10 pomidorów typu cherry

dwie średnie salaty maślane

6 łyżek oliwa z oliwek

sól

pieprz

bazylia świeża

bazylia suszona

czosnek

szczypta cukru

Sposób przyrządzania sałatki:

Pomidory umyć i pokroić w kostkę lub wedle uznania w ćwiartki. Sałatę umyć osuszyć, poszczególne liście delikatnie porwać na mniejsze. Te składniki wrzucić do dużej miski. Do osobnego naczynia wlać 6 łyżek oliwy z oliwek . Do niej wycisną dwa małe ząbki czosnku, dodać szczyptę suszonej bazylii, sól i pieprz. W osobnym naczyniu wymieszać dwie łyżki wody z łyżką cukru. Po rozpuszczeniu się cukru w wodzie dodać tak przygotowana mieszankę do naczynia z oliwą. Dobrze wymieszać. Włożyć tak przyrządzony sos do lodówki PRZYKRYTY FOLIĄ) na 10 minut. Polać sałatę i pomidory sosem. Przyozdobić sałatkę kilkoma liśćmi świeżej bazylii. Tak przygotowana sałatka wyśmienicie nadaje, się do wszelkiego typu dań, a szczególności do dań z mięsa.

Autor: Marek Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości