Co powinniśmy jeść, by zwiększyć odporność ogranizmu i w ten sposob chronić się przed infekcjami? Co powinniśmy jeść, gdy już się przeziębimy? Z tymi pytaniami zwróciliśmy się do gościa Dzień Dobry TVN - Klaudyny Hebdy, kulinarnej blogerki, która zdradza swój sekretny przepis na ziołowy syrop zwiększający odporność, rozgrzewający napój imbirowy i konfiturę z owocami dzikiego bzu.Ziołowy syrop zwiększający odporność
/ilość można dowolnie zwiększać/
Składniki:
duża cebula
½ pęczka pietruszki
5 cm korzenia imbiru
5-8 cm korzenia świeżego chrzanu
2 kawałki kory cynamonu
1-2 papryczki chilli
3 ząbki czosnku
ocet winny lub jabłkowy z naturalnej fermentacji do zalania
miód
słoik z przykrywką
Przygotowanie:
Wszystkie składniki grubo kroimy. Wkładamy do słoika i zalewamy octem tak, by przykrył wszystkie składniki. Zakręcamy i wkładamy w ciepłe miejsce na trzy tygodnie. Codziennie potrząsamy słoikiem.
Po trzech tygodniach przecedzamy ocet: dodajemy ulubiony miód (objętościowo powinien zajmować od 1/3 do 1/2 słoika, w zależności od upodobań). Zostawiamy jeszcze na kilka dni, aby składniki się połączyły.
Syrop jest gotowy: przyjmujemy profilaktycznie łyżeczkę dziennie. Syrop przechowujemy w ciemnym, chłodnym miejscu lub zużywamy od razu (wytrzyma kilka tygodni w temperaturze pokojowej, potem można przenieść go do lodówki).
Rozgrzewający napój imbirowy
Składniki:
kawałek świeżego korzenia imbiru wielkości kciuka, pokrojony w plastry
kilka gałązek świeżej mięty (lub rozmarynu/tymianku etc.)
połowa cytryny, pokrojona na plasterki (jeśli nie mamy cytryny ekologicznej, wyciskamy sam sok)
miód
Przygotowanie:
Imbir, miętę, cytrynę zalewamy wrzątkiem. Przykrywamy kubek podstawką i pozwalamy, by zioła zaparzały się przez 10-15 minut. Dodajemy miód: najlepiej jest dodać miód, gdy napój ma temperaturę 40–50 stopni, miód nie traci wtedy swoich właściwości.
Rozgrzewający napój imbirowy z pigwowcem
Wykonujemy jak powyżej – dobrze jest zacząć od połowy pigwowca, pokrojonego na plasterki. Pigwowiec ma bardzo wysoką zawartość witaminy C (wyższą niż cytryna), dodatkowo, nie trzeba się obawiać o to, że jego skórka była woskowana czy konserwowana tak jak skórka cytryny.
Konfitura z owocami dzikiego bzu
Składniki:
300 g owoców dzikiego bzu, obranych, umytych, bez szypułek
300 – 500 g jabłek (np. szara reneta)
sok z połowy cytryny
200 g cukru (można dodać więcej, jeśli lubimy słodkie przetwory)
Przygotowanie:
Jabłka obieramy, kroimy na kawałki. Dodajemy bez, cukier i doprowadzamy do wrzenia: gotujemy na dużym ogniu przez około 10 minut, aż zacznie bulgotać (należy uważać, żeby całość się nie przypaliła).
Uwaga: na tym etapie można przetrzeć masę przez sito, żeby pozbyć się pestek bzu czarnego (mogą mieć właściwości lekko przeczyszczające) – nigdy tego nie robię i nie miałam żadnych problemów trawiennych, ale podaję taką możliwość. Zmniejszamy ogień i gotujemy na malutkim ogniu do czasu uzyskania pożądanej konsystencji (zazwyczaj trwa to około 30 minut). Pod koniec smażenia dodajemy sok z cytryny. Przekładamy do wysterylizowanych słoiczków i pasteryzujemy – można także przechowywać w lodówce.
Prosta zupa dyniowa
Składniki na wywar warzywny:
/zamiast wywaru można użyć po prostu rosołu/
2 cebule, obrane, pokrojone na grube kawałki
2 marchewki, obrane, pokrojone na grube kawałki
por, pokrojony na grube kawałki
2 łodygi selera naciowego (może być ewentualnie korzeń lub liście lubczyku), pokrojony na kawałki
3 łodygi natki pietruszki (w całości)
mały kawałek bulwy kopru włoskiego (opcjonalnie)
2-3 gałązeczki świeżego tymianku
2-3 ząbki czosnku, w całości
łyżeczka ziaren kolendry
liść laurowy
10 ziarenek pieprzu (może być pieprz różnokolorowy)
pół łyżeczki soli morskiej lub 1/3 łyżeczki soli kamiennej
3 litry wody
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
1/2 małej dyni – około 1 kilogram (najlepiej Hokkaido lub innej dyni o smacznym miąższu)
1/3 bulwy kopru włoskiego (opcjonalnie)
2 cebule
kawałek świeżo starego korzenia imbiru
szczypta chilli w płatkach lub kawałeczek papryczki
Do podania:
jogurt naturalny
Opcjonalnie:
świeże liście szałwii, olej do smażenia lub klarowane masło (na czipsy szałwiowe – przepis dalej)
Przygotowanie:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Przepoławiamy dynię, 2 cebule, dodajemy 1/3 kopru włoskiego. Pieczemy do miękkości (przez około 30 minut).
Przygotowujemy wywar warzywny: wszystkie składniki wkładamy do garnka, zalewamy wodą z solą, przykrywamy przykrywką i doprowadzamy do wrzenia. Ściągamy przykrywkę i gotujemy na małym ogniu jeszcze przez około 30 minut, aż wywar będzie aromatyczny. Pod koniec gotowania dodajemy sok z połowy cytryny i zostawiamy wywar, by się naciągnął (na około 30 minut).
Wywar można przecedzić i usunąć z niego warzywa, ja jednak miksuję je potem z pozostałą częścią zupy. Do wywaru dodajemy miąższ z dyni, upieczone cebule i koper włoski, kawałek starego imbiru (wedle upodobań), chilli (wedle upodobań). Gotujemy razem przez około 10 minut. Miksujemy blenderem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Końcowy smak w dużej mierze zależy od odmiany dyni. Podajemy z jogurtem naturalnym lub śmietaną oraz (opcjonalnie) z chrupiącymi liśćmi szałwii.
Chrupiące liście szałwii
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz do smażenia (najlepiej klarowane masło). Kiedy tłuszcz jest rozgrzany, dodajemy świeże liście szałwii i smażymy do czasu, aż zyskają chrupkość. Odsączamy na papierowym ręczniku i podajemy do zupy dyniowej.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
ParentingSamotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
GwiazdyJak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"