Nicole i Mikołaj - o tej parze głośno nie tylko w serialu „Na Wspólnej”. W kuchni Dzień Dobry TVN, Maria Niklińska i Krzysztof Wieszczek, przygotowali: pierogi z gruszką i serem, bakłażan z pomidorami oraz eskalopki ze schabu z papryką i winogronami

Pierogi z gruszką i serem
Składniki:
Jajka - 4szt
Mąka  - 400g
Gruszki   - 500g
Ser ricotta   - 200g
Ser tarty parmezan  - 100g
Jajko
Sól, pieprz czarny
tymianek świeży
Olej z bazylią

Przygotowanie:
Z mąki, jajek, szczypty soli przygotowujemy ciasto i odstawiamy aby odpoczęło pod przykryciem. Gruszki obieramy, kroimy w drobną kostkę, łączymy z ricottą, parmezanem, solą oraz pieprzem. Doprawiamy tymiankiem. Pierogi gotujemy i podajemy polane olejem z bazylią.

Bakłażan z pomidorami
Składniki:
Bakłażan- 4szt
Pomidory dobre -1kg
Seler naciowy  - 2 łodygi
Natka pietruszki  - 1 pęczek
Marchewka  - 1szt
Ser mozzarella w zalewie  - 3szt
Ser parmezan   tarty  - 200g
Olej z czosnkiem i pomidorami
Bazylia świeża

Przygotowanie:
Warzywa przesmażamy na oleju z czosnkiem i pomidorami, dodajemy wino białe, odparowujemy i dodajemy pomidory, dusimy do momentu aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem i na koniec dodajemy bazylię. Bakłażana kroimy w plastry i obsmażamy oprószone w mące na oleju  z czosnkiem i pomidorami. Odsączamy na ręczniku papierowym. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem z czosnkiem i pomidorami, delikatnie smarujemy sosem, układamy plastry bakłażana. Następnie ser mozzarella, ser parmezan i ponawiamy kolejność składników. Wierzch posypujemy serem parmezan i bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy w temp. 180 stopni około 30 minut.

Eskalopki ze schabu z papryką i winogronami
Składniki:
Schab bez kości -1kg
Mąka  do oprószenia kotletów
Winogrona bezpestkowe  - 500g
Papryka żółta  - 3szt
Papryka czerwona  - 3szt
Natka pietruszki
Ocet jabłkowy  - 50ml
Ziemniak  - 4szt
Olej  z bazylią
Pieprz, sól

Przygotowanie:
Schab kroimy w plastry, rozklepujemy, oprószamy pieprzem, solą, mąką i obsmażamy na oleju z bazylią. Paprykę pieczemy w piekarniku i kroimy w kostkę. Łączymy z winogronami, dodajemy do schabu, jeszcze troszkę octu jabłkowego i razem dusimy. Na koniec dodajemy natkę pietruszki. Podajemy z pieczonymi ziemniakami.





Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
75
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0