Materiał promocyjny

Natalia Lesz - obywatelka Gruzji

Jako jedna z niewielu polskich wokalistek była tam przyjmowana przez samego Prezydenta, odbywała spotkania z najważniejszym politykami, udzielała wywiadów najpopularniejszym stacjom telewizyjnym, a w wolnej chwili uczyła się gry na panduri. Tak w skrócie wyglądał plan pobytu Natalii Lesz w Gruzji. Z podróży przywiozła mocną głowę, wspomnienia oraz... dowód! Na co? Zobaczcie sami!

Zdjęcie: Bartosz Krupa / East News

A w kuchni dzień Dobry TVN razem z Piotem Kucharskim upichciła gruzińskie Chaczapuri z otrąb!

Faszerowane filety z piersi w otrębach żytnich

Składniki:

4 filety z piersi kurczaka

sól i pieprz

3-4 ząbki czosnku

oliwa z oliwek

200 g liści mrożonego szpinaku, rozmrożonych

50 g bundza owczego

1 jajko

3-4 łyżki mleka

100 g otrąb żytnich KUPIEC

Przygotowanie:

Filety przyprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć przez chwilę czosnek dodać szpinak, poddusić aż odparuje woda. Szpinak wystudzić i wymieszać z serem. W filetach zrobić kieszonki i nafaszerować szpinakiem z serem. Spiąć wykałaczkami. Jajko roztrzepać z mlekiem. Filety moczyć w jajku z mlekiem, panierować w otrębach, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku około 20-25 minut w temperaturze 180°C.

Pizza na cieście z otrębami pszennymi

Składniki:

Ciasto:

30 g świeżych drożdży

1 łyżeczka cukru

360 ml letniej wody

450 g mąki pszennej

100 g otrąb pszennych KUPIEC

3 łyżki oliwy z oliwek, extra virgin

1,5 łyżeczki soli

Dodatki:

sos pomidorowy

2 kule mozzarelli

oliwki

suszone pomidory

mały wędzony oscypek

szynka długodojrzewająca

Przygotowanie:

Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie. Dodać pozostałe składniki na ciasto, wymieszać a następnie wyrobić na elastyczne ciasto (jeśli będzie się kleić do rąk, podsypać mąką). Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut. Wyrośnięte ciasto lekko wyrobić i wyłożyć na natłuszczoną blachę z piekarnika. Posmarować sosem pomidorowym, na wierzchu ułożyć dodatki. Odstawić na kolejne 15 minut do wyrośnięcia.

Piec w rozgrzanym piekarniku do 200°C przez około 30-35 minut.

Czekoladowe praliny z otrębami

Składniki:

200 g gorzkiej czekolady

2 łyżki mleka

50 g masła

100 g suszonych moreli, pokrojonych w drobną kostkę

200 g granulowanych otrąb o smaku truskawkowym KUPIEC

kakao do obtoczenia

Przygotowanie:

Czekoladę połamać do żaroodpornej miski i ustawić na garnku z delikatnie gotującą się wodą. Dodać mleko i masło. Cały czas mieszając rozpuścić całość, zdjąć z garnka, dodać morele i otręby. Dokładnie wymieszać, odstawić do przestudzenia. Mokrymi rękami formować kulki wielkości orzecha włoskiego, następnie obtaczać w kakao.

Łamańce z Crunchelli z kremem waniliowym

Składniki:

1 opakowanie serka mascarpone

100 ml mleka

1 laska wanilii

200 g mrożonych truskawek, rozmrożonych

2 opakowania Crunchelli waniliowej KUPIEC

Przygotowanie:

Serek waniliowy wymieszać z mlekiem na jednolitą masę. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż na połowę, końcówką noża wydrążyć nasiona i dodać do serka. Truskawki pokroić w plasterki, dodać do serka i wymieszać. Crunchellę połamać na duże kawałki i powbijać w krem.

Autor: Izabela Wodzińska

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości