Przepisy kulinarne

Nasza Wielka Grecka Tawerna

Joanna i Artemis oraz Ich Wielka Grecka Historia, to nieomal gotowy scenariusz romantycznego hitu kinowego. Poznali się na obczyźnie w Wielkiej Brytanii. Zakochali się w sobie od pierwszego wejrzenia. Wspólnie wyjechali do Grecji, a tam: własna tawerna, spacery nad brzegiem morza i nostalgia, która kazała Joannie wrócić do Polski. Tu rzeczywistość okazała się wroga, Polacy nie docenili greckiej kuchni Artemisa. Małżeństwo Joanny i Artemisa rozpadało się jak domek z kart. Wtedy pojawiła się Magda Gessler i zrobiła w ich greckiej kuchni prawdziwą rewolucję.. Część ich historii mogliście poznać dziś w Dzień Dobry TVN.

Kabaczki kuleczki

Składniki:


4 cukinie


8 jajek


50 dag bułki tartej


1 kilograma mąki


1 proszek do pieczenia


Pieprz mielony


4-5 białych cebulek


4 ząbki czosnku


100 dag greckiej fety


Parmezan



Sposób Przygotowania:


Cukinię należy zetrzeć na płatki. W dużym naczyniu połączyć ze sobą wszystkie składniki. Z tak przygotowanej masy uformować małe kuleczki i piec je na złoto w głębokim tłuszczu. Posypać parmezanem.



Wołowina stifado

Składniki:


2 kilogramy wołowiny (najlepiej karkówki)


1 litr oliwy z oliwek


Lisć laurowy


Ziele angielskie


2 kilogramy cebuli białej


1 kilogram szalotki


Wino czerwone, półsłodkie


Sól


Pieprze mielony


Laska cynamonu


Ocet winny (winogronowy)


Koncentrat pomidorowy



Sposób Przygotowania:


W dużym garnku rozgrzewamy oliwę i przyrumieniamy na niej mięso. Kiedy sos odparuje, wlewamy ocet, a kiedy wyparuje wino. Następnie dodajemy pozostałe składniki poza cebulkami. Cebulki podsmażamy na oddzielnej patelni na rumiano i dodajemy do mięsa. Dusimy do miękkości po czym mieszamy potrawę. Podajemy z ziemniakami po grecku i sałatką.



Ziemniaki po grecku

Składniki:


2 kilogramy ziemniaków


Czosnek


5-6 pomidorów


Kilogram cytryn



Sposób Przygotowania:


Ziemniaki kroimy na ćwiartki, układamy wraz z pomidorami i czosnkiem na blasze a następnie przykrywamy folią. Pieczemy w piekarniku. Kilka minut przed podaniem zdejmujemy folię, aby ziemniaki były chrupiące.



Baklava

Składniki:


Ciasto  filo


Kilogram włoskich orzechów, łuskanych


Słoiczek miodu(musi być płynny)


2 paczki herbatników


1 kilogram masła


100 ml Metaxy


100 ml syropu piernikowego


2 pomarańcze


Cukier



Sposób Przygotowania:


Nadzienie: Orzechy włoskie drobno siekamy, wsypujemy do miski i dokładnie mieszamy z cukrem. Syrop: Cukier, wodę, sok z cytryny, sok z pomarańczy, miód  gotujemy na wolnym ogniu około 10-15 minut do powstania gęstego syropu. Na blasze do pieczenia rozkładamy 3 arkusze ciasta i każdy z nich smarujemy roztopionym masłem. Na ciasto nakładamy nadzienie, rozprowadzając je równo. Następnie kolejną warstwę ciasta filo ( 2 arkusze)  i znów kolejne nadzienie. Smarujemy roztopionym masłem. Ostatni arkusz na górze też musi  być posmarowany. Nacinamy wierzch ciasta w romby. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C i pieczemy ciastka przez około 10-15 minut na złoty kolor.



Sałatka

Składniki:


Sałata lodowa


Cebula czerwona


3 czerwone papryki


Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
82
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0