Przepisy kulinarne

Nasza Wielka Grecka Tawerna

Joanna i Artemis oraz Ich Wielka Grecka Historia, to nieomal gotowy scenariusz romantycznego hitu kinowego. Poznali się na obczyźnie w Wielkiej Brytanii. Zakochali się w sobie od pierwszego wejrzenia. Wspólnie wyjechali do Grecji, a tam: własna tawerna, spacery nad brzegiem morza i nostalgia, która kazała Joannie wrócić do Polski. Tu rzeczywistość okazała się wroga, Polacy nie docenili greckiej kuchni Artemisa. Małżeństwo Joanny i Artemisa rozpadało się jak domek z kart. Wtedy pojawiła się Magda Gessler i zrobiła w ich greckiej kuchni prawdziwą rewolucję.. Część ich historii mogliście poznać dziś w Dzień Dobry TVN.

Kabaczki kuleczki

Składniki:
4 cukinie
8 jajek
50 dag bułki tartej
1 kilograma mąki
1 proszek do pieczenia
Pieprz mielony
4-5 białych cebulek
4 ząbki czosnku
100 dag greckiej fety
Parmezan

Sposób Przygotowania:
Cukinię należy zetrzeć na płatki. W dużym naczyniu połączyć ze sobą wszystkie składniki. Z tak przygotowanej masy uformować małe kuleczki i piec je na złoto w głębokim tłuszczu. Posypać parmezanem.

Wołowina stifado

Składniki:
2 kilogramy wołowiny (najlepiej karkówki)
1 litr oliwy z oliwek
Lisć laurowy
Ziele angielskie
2 kilogramy cebuli białej
1 kilogram szalotki
Wino czerwone, półsłodkie
Sól
Pieprze mielony
Laska cynamonu
Ocet winny (winogronowy)
Koncentrat pomidorowy

Sposób Przygotowania:
W dużym garnku rozgrzewamy oliwę i przyrumieniamy na niej mięso. Kiedy sos odparuje, wlewamy ocet, a kiedy wyparuje wino. Następnie dodajemy pozostałe składniki poza cebulkami. Cebulki podsmażamy na oddzielnej patelni na rumiano i dodajemy do mięsa. Dusimy do miękkości po czym mieszamy potrawę. Podajemy z ziemniakami po grecku i sałatką.

Ziemniaki po grecku

Składniki:
2 kilogramy ziemniaków
Czosnek
5-6 pomidorów
Kilogram cytryn

Sposób Przygotowania:
Ziemniaki kroimy na ćwiartki, układamy wraz z pomidorami i czosnkiem na blasze a następnie przykrywamy folią. Pieczemy w piekarniku. Kilka minut przed podaniem zdejmujemy folię, aby ziemniaki były chrupiące.

Baklava

Składniki:
Ciasto  filo
Kilogram włoskich orzechów, łuskanych
Słoiczek miodu(musi być płynny)
2 paczki herbatników
1 kilogram masła
100 ml Metaxy
100 ml syropu piernikowego
2 pomarańcze
Cukier

Sposób Przygotowania:
Nadzienie: Orzechy włoskie drobno siekamy, wsypujemy do miski i dokładnie mieszamy z cukrem. Syrop: Cukier, wodę, sok z cytryny, sok z pomarańczy, miód  gotujemy na wolnym ogniu około 10-15 minut do powstania gęstego syropu. Na blasze do pieczenia rozkładamy 3 arkusze ciasta i każdy z nich smarujemy roztopionym masłem. Na ciasto nakładamy nadzienie, rozprowadzając je równo. Następnie kolejną warstwę ciasta filo ( 2 arkusze)  i znów kolejne nadzienie. Smarujemy roztopionym masłem. Ostatni arkusz na górze też musi  być posmarowany. Nacinamy wierzch ciasta w romby. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C i pieczemy ciastka przez około 10-15 minut na złoty kolor.

Sałatka

Składniki:
Sałata lodowa
Cebula czerwona
3 czerwone papryki
Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
82
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0