Przepisy kulinarne

Narodowy kotlet schabowy. Co zrobić, by był soczysty?

Kotlet schabowy to temat niemalże narodowy! Mistrz Andrzej Polan zdradza swoje przepisy na wyborne kotlety. Dlaczego Andrzej nie odkroił żyłek z mięsa, co bardzo zmartwiło Marcina Prokopa? Grube czy cienkie - jakie schabowe lubi Andrzej? Co zrobić, by kotlet schabowy był bardzo soczysty? Na czym smażyć kotlety? Skorzystajcie z przepisów Andrzeja Polana.

Kotlet mielony 
Składniki:
1 kg karkówki wieprzowej
2 cebule
2 jajka
1 bułka (najlepiej kajzerka)
2 łyżki masła
olej do smażenia
bułka tarta
mleko do namoczenia bułki
pieprz, sól

Przygotowanie:
Mięso mielimy w maszynce. Cebulę przesmażamy na maśle. Bułkę kajzerkę namaczamy w mleku i dokładnie odciskamy. Mielimy w maszynce wraz z cebulą. Do mięsa dodajemy bułkę zmieloną, cebulę, żółtka, przyprawy. Wyrabiamy na jednolitą masę. Dłońmi zwilżonymi w wodzie formujemy kotlety, obtaczamy w białku i bułce tartej od razu smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy z czym tylko chcemy, ale ja proponuję taką wersję.

Kotlet mielony, grzanka-maczanka, buraki i żurawina
Składniki:
300 g cebuli
kminek, pieprz, sól
4 bułki pszenne
kotlety mielone domowe
2 buraki czerwone podłużne
100 ml octu jabłkowego
200 ml wody
cukier do smaku
żurawina do mięs
korzeń chrzanu

Przygotowanie:
Buraki obieramy i kroimy w cienkie plastry a następnie w cienkie zapałki. Wodę zagotowujemy z octem, solą i cukrem do smaku i zalewamy marynatą buraki. Odstawiamy do przestudzenia. Do przestudzonych i odcedzonych z zalewy dodajemy żurawinę do mięs. Na patelni, na tłuszczu ze smażenia kotletów, przesmażamy cebulę i dusimy do momentu otrzymania mocnego sosu. Oczywiście pamiętamy o mocnym doprawieniu kminkiem, solą i pieprzem. Bułkę przekrojoną opiekamy na suchej patelni, układamy na talerzu, zalewamy sosem jak prawdziwą maczankę krakowską, wykładamy porcję buraków i kotlet mielony na wierzch, posypujemy tartym chrzanem.

Kotlet schabowy
Składniki:
1 kg schabu środkowego z przerostem karkowym
3 jajka
mąka do oprószenia
bułka tarta do panierowania
100 ml śmietany 18 proc.
300 g smalcu

Przygotowanie:
Mięso dzielimy na kotlety, przez folię spożywczą dokładnie rozbijamy za pomocą tłuczka. Śmietanę łączymy z jajkami, solą, pieprzem. kotlety panierujemy najpierw w mące, jajku ze śmietaną, bułce tartej i od razu wstawiamy na rozgrzany smalec na patelni. Smażymy na złoty kolor. Kotlet najczęściej jest podawany z ziemniakami i kapustą, a ja lekko złagodzę jego formę podając go z owocami.

Kotlety schabowe domowej roboty
Składniki:
1 op. śliwek w occie
1 op. gruszki w occie
1 op. dyni w occie
1 ogórek zielony
1 op. grzybów marynowanych
musztarda francuska
3 łyżki majonezu
200 ml maślanki
sól, pieprz
natka pietruszki, koperek, szczypiorek

Przygotowanie:
Owoce i warzywa kroimy na mniejsze kawałki, łączymy z sosem z majonezu, musztardy i maślanki. Dodajemy pokrojoną natkę, szczypiorek i koperek, doprawiamy solą, pieprzem.

Kotlety z ziemniaków i kapusty z rydzami
Składniki:6 ziemniaków gotowanych
100 g masła
400 g kapusta włoskiej sparzonej
2 cebule
1 łyżka miodu
2 jajka
Kminek mielony
cząber, pieprz, sól
olej do smażenia
500 g rydzów
masło do smażenia
natka pietruszki
250 ml śmietany 18 proc. gęstej

Przygotowanie:
Na maśle przesmażamy cebulę drobno posiekaną oraz kapustę. Smażymy do momentu aż kapusta delikatnie się zacznie przyrumieniać. Ziemniaki przeciskamy przez praskę do ziemniaków, dodajemy warzywa przesmażone, żółtka, przyprawy. Wyrabiamy masę i formujemy małe kotlety, obtaczamy w jajku i bułce, a następnie smażymy na złoty kolor na oleju. Rydze smażymy na maśle, posypujemy pieprzem, solą i na koniec dodajemy natkę pietruszki. Kotlety podajemy ze śmietaną i rydzami z patelni. Smacznego!

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
55
4
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0