Przepisy kulinarne

Narodowy kotlet schabowy. Co zrobić, by był soczysty?

Przepisy kulinarne

Narodowy kotlet schabowy. Co zrobić, by był soczysty?

Kotlet schabowy to temat niemalże narodowy! Mistrz Andrzej Polan zdradza swoje przepisy na wyborne kotlety. Dlaczego Andrzej nie odkroił żyłek z mięsa, co bardzo zmartwiło Marcina Prokopa? Grube czy cienkie - jakie schabowe lubi Andrzej? Co zrobić, by kotlet schabowy był bardzo soczysty? Na czym smażyć kotlety? Skorzystajcie z przepisów Andrzeja Polana.

Kotlet mielony 
Składniki:
1 kg karkówki wieprzowej
2 cebule
2 jajka
1 bułka (najlepiej kajzerka)
2 łyżki masła
olej do smażenia
bułka tarta
mleko do namoczenia bułki
pieprz, sól

Przygotowanie:
Mięso mielimy w maszynce. Cebulę przesmażamy na maśle. Bułkę kajzerkę namaczamy w mleku i dokładnie odciskamy. Mielimy w maszynce wraz z cebulą. Do mięsa dodajemy bułkę zmieloną, cebulę, żółtka, przyprawy. Wyrabiamy na jednolitą masę. Dłońmi zwilżonymi w wodzie formujemy kotlety, obtaczamy w białku i bułce tartej od razu smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy z czym tylko chcemy, ale ja proponuję taką wersję.

Kotlet mielony, grzanka-maczanka, buraki i żurawina
Składniki:
300 g cebuli
kminek, pieprz, sól
4 bułki pszenne
kotlety mielone domowe
2 buraki czerwone podłużne
100 ml octu jabłkowego
200 ml wody
cukier do smaku
żurawina do mięs
korzeń chrzanu

Przygotowanie:
Buraki obieramy i kroimy w cienkie plastry a następnie w cienkie zapałki. Wodę zagotowujemy z octem, solą i cukrem do smaku i zalewamy marynatą buraki. Odstawiamy do przestudzenia. Do przestudzonych i odcedzonych z zalewy dodajemy żurawinę do mięs. Na patelni, na tłuszczu ze smażenia kotletów, przesmażamy cebulę i dusimy do momentu otrzymania mocnego sosu. Oczywiście pamiętamy o mocnym doprawieniu kminkiem, solą i pieprzem. Bułkę przekrojoną opiekamy na suchej patelni, układamy na talerzu, zalewamy sosem jak prawdziwą maczankę krakowską, wykładamy porcję buraków i kotlet mielony na wierzch, posypujemy tartym chrzanem.

Kotlet schabowy
Składniki:
1 kg schabu środkowego z przerostem karkowym
3 jajka
mąka do oprószenia
bułka tarta do panierowania
100 ml śmietany 18 proc.
300 g smalcu

Przygotowanie:
Mięso dzielimy na kotlety, przez folię spożywczą dokładnie rozbijamy za pomocą tłuczka. Śmietanę łączymy z jajkami, solą, pieprzem. kotlety panierujemy najpierw w mące, jajku ze śmietaną, bułce tartej i od razu wstawiamy na rozgrzany smalec na patelni. Smażymy na złoty kolor. Kotlet najczęściej jest podawany z ziemniakami i kapustą, a ja lekko złagodzę jego formę podając go z owocami.

Kotlety schabowe domowej roboty
Składniki:
1 op. śliwek w occie
1 op. gruszki w occie
1 op. dyni w occie
1 ogórek zielony
1 op. grzybów marynowanych
musztarda francuska
3 łyżki majonezu
200 ml maślanki
sól, pieprz
natka pietruszki, koperek, szczypiorek

Przygotowanie:
Owoce i warzywa kroimy na mniejsze kawałki, łączymy z sosem z majonezu, musztardy i maślanki. Dodajemy pokrojoną natkę, szczypiorek i koperek, doprawiamy solą, pieprzem.

Kotlety z ziemniaków i kapusty z rydzami
Składniki:6 ziemniaków gotowanych
100 g masła
400 g kapusta włoskiej sparzonej
2 cebule
1 łyżka miodu
2 jajka
Kminek mielony
cząber, pieprz, sól
olej do smażenia
500 g rydzów
masło do smażenia
natka pietruszki
250 ml śmietany 18 proc. gęstej

Przygotowanie:
Na maśle przesmażamy cebulę drobno posiekaną oraz kapustę. Smażymy do momentu aż kapusta delikatnie się zacznie przyrumieniać. Ziemniaki przeciskamy przez praskę do ziemniaków, dodajemy warzywa przesmażone, żółtka, przyprawy. Wyrabiamy masę i formujemy małe kotlety, obtaczamy w jajku i bułce, a następnie smażymy na złoty kolor na oleju. Rydze smażymy na maśle, posypujemy pieprzem, solą i na koniec dodajemy natkę pietruszki. Kotlety podajemy ze śmietaną i rydzami z patelni. Smacznego!

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
55
4
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0