Przepis na napoleonkę - jak ją upiec, jak zrobić krem do napoleonki?

GettyImages-940528526.jpg
GettyImages-940528526.jpg
Ciasto napoleonka, potocznie zwane kremówką, składa się z dwóch warstw ciasta (zazwyczaj francuskiego) przełożonego kremem, budyniem lub bitą śmietaną, a wierzch ciasta przyprószony jest cukrem pudrem. Napoleonkę robi się zaskakująco łatwo, a efekt takiej pracy jest zawsze zadowalający.

Napoleonka wywodzi się z Francji, dokładnie od przekładanego ciasta mille-feuille (fr. tysiąc płatków). Składają się na nie, aż trzy płaty ciasta, a co za tym idzie - dwie warstwy kremu. Do kremu w mille-feuille dodaje się również owoce.

Poniżej znajdziesz dwa przepisy na napoleonkę . Pierwsze jest na bazie zwykłego ciasta, a drugie z wykorzystaniem mrożonego ciasta francuskiego. Trzeci przepis nauczy Cię jak zrobić mille-feuille przełożone kremem z malinami.

Przepis na ciasto - napoleonka na kruchym cieście

Składniki na ciasto:

· 2 i ½ szklanki mąki,

· 1 kostka masła,

· 2 żółtka,

· ½ szklanki śmietany 30%,

· szczypta soli,

· cukier puder do posypania.

Składniki na krem:

· 2 szklanki mleka,

· 1 szklanka cukru,

· 1 szklanka mąki,

· 4 jajka,

· 2 łyżki masła,

· 1 saszetka cukru waniliowego.

Sposób przygotowania:

1. Zagnieć szybko ciasto, rozpoczynając od posiekania tłuszczu z mąką, następnie dodaj żółtka, sól i śmietanę. Włóż do lodówki na 30 minut.

2. Po wyjęciu ciasta z lodówki, na dużej blaszce ułóż 2 cienkie placki i piecz je w temperaturze 220℃ przez 15 min.

3. Aby przygotować krem, utrzyj jaja z cukrem na puszystą masę.

4. Do naczynia przesiej mąkę i wymieszaj z 1 szklanką zimnego mleka, dodaj utarte jaja z cukrem, a następnie wlej 1 szklankę gotującego się mleka. Gotuj, stale mieszając, aż krem zrobi się gęsty. Na koniec dodaj masło, zdejmij z ognia i jeszcze chwilę pomieszaj.

5. Ostudzonym kremem przełóż dwa placki ciasta, a następnie ciasto równomiernie, ale delikatnie obciąż (max. godzina), aby krem dobrze przylgnął do placków. Następnie posyp wierzch ciasta cukrem pudrem i pokrój na kwadraty lub prostokąty.

Ciasto napoleonka na cieście francuskim - przepis

Składniki na ciasto:

· 400 g ciasta francuskiego,

· cukier puder do posypania.

Składniki na krem:

· 3 żółtka,

· ¾ kostki masła,

· 2 i ½ szklanki mleka,

· ¾ szklanki cukru,

· 1 łyżka cukru z wanilią,

· 3 łyżki mąki pszennej,

· 4 łyżki mąki ziemniaczanej.

Sposób przygotowania:

1. Lekko rozmrożone ciasto francuskie podziel na 2 części, następnie rozwałkuj na prostokąty o grubości 0,5 cm. Wyłóż dużą blaszkę papierem do pieczenia, a następnie ułóż płaty ciasta i nakłuj widelcem. Piecz w temperaturze 220℃ przez 20-25 minut. Wyjmij i ostudź.

2. Obydwa rodzaje mąki, żółtka i ½ szklanki mleka zmiksuj, a następnie wlej je do reszty mleka, zagotowanego z białym i waniliowym cukrem. Gotuj, stale mieszając, aż krem zrobi się gęsty. Ostudź. Masło utrzyj na puszystą masę, dodając po 1 łyżce ostudzonego kremu.

3. Płaty ciasta przełóż kremem. Kiedy zastygnie, posyp całość cukrem pudrem i podziel na kwadratowe lub prostokątne kawałki.

Przepis na ciasto Mille-feuille z malinami

W tym przepisie krem do napoleonki będzie w duecie z malinami.

Składniki:

· 320–375 g ciasta francuskiego,

· 3 łyżki cukru pudru (+ dodatkowa ilość do posypania),

· nasiona z 2 lasek wanilii,

· 600 ml śmietany 30%,

· starta skórka z 1 pomarańczy,

· ½ łyżka likieru pomarańczowego, np.Grand Marnier,

· 200 g świeżych malin.

Sposób przygotowania:

1. Nastaw piekarnik na temperaturę 220°C. Rozłóż ciasto na dużej blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuj widelcem w wielu miejscach (nie nakłuwaj, jeśli chcesz, aby ciasto było naprawdę wysokie, ale może to utrudniać jedzenie) i posyp cukrem pudrem. Piecz przez 8 minut, a potem obniż temperaturę do 200°C i piecz jeszcze 7–12 minut, aż ciasto będzie złociste, a cukier się skarmelizuje. Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.

2. Wymieszaj nasiona wanilii ze śmietaną. Dodaj 3 łyżki cukru i ubij krem, aż będzie lekko sztywny. Dodaj skórkę pomarańczy, likier i delikatnie rozmieszaj łopatką. Wlej krem do rękawa cukierniczego ze zwykłą końcówką i włóż do lodówki.

3. Po wystygnięciu ciasta, pokrój go na 3 równe części.

4. Tuż przed podaniem, złóż ciasto w całość. Najpierw wyciśnij trochę kremu na talerz i połóż na nim pierwszą warstwę ciasta (krem utwierdzi ciasto do talerza, więc nie będzie się ono przesuwać). Pierwszy płat ciasta posmaruj kremem, wzdłuż krawędzi ciasta ułóż maliny (będzie to wyglądało jak obramowanie), a następnie wyciśnij krem w miejsce utworzone między owocami. Połóż kolejny płat ciasta i powtórz czynność. Ostatni, wierzchni płat ciasta posyp cukrem pudrem.

Smacznego!

Zobacz film: Ciasto maślane.

Zobacz film: Ciasto maślane. Źródło: Dzień Dobry TVN
podziel się:

Pozostałe wiadomości