Napar z czarnuszki – korzyści zdrowotne wynikające z picia tego specyfiku

Czarnuszka
Fot. Rouzes / Getty Images
Czarnuszka nazywana jest także czarny kminem. Pierwsze wzmianki o niej pojawiły się już w Biblii. Roślina ta była także uwielbiana przez egipskich Faraonów oraz arabskich proroków. Napar z czarnuszki wciąż jest wykorzystywany jako środek leczniczy.

Czarnuszkę uważa się za najzdrowszą roślinę rosnącą na Ziemi. Potrafi leczyć wiele schorzeń i dolegliwości. Czy jednak każdy może ją spożywać, by zapewnić sobie zdrowie? Sprawdź, jakie są przeciwwskazania do picia naparu z czarnuszki.

Więcej:

Czarnuszka – co to jest?

Czarnuszka pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego, jednak obecnie uprawiana jest na całym świecie, także w Polsce. Najpopularniejszą odmianą występującą w naszym kraju jest czarnuszka siewna o korzennym, ostrym smaku i charakterystycznym zapachu. Wykorzystuje się ją głównie w przemyśle kosmetycznym i spożywczym, a także w celach leczniczych. Czarnuszkę można stosować jako przyprawę lub w formie oleju, syropu, naparu, nalewki, oraz ziołomiodu. Zawiera wiele nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-6 i omega-3, a także białka, witamin (A, E, z grupy B) oraz składników mineralnych (cynku, magnezu, potasu, selenu, wapnia, żelaza). Napar z czarnuszki swoje dobroczynne właściwości zawdzięcza także wysokiej zawartości tymochinonu, p-cymenu, karwakrolu, alkaloidów, antyoksydantów, niacyny i steroli.

Gdzie dostać tę roślinę? Nasiona czarnuszki są bardzo popularne, dlatego bez problemu można kupić je w sklepach spożywczych i zielarskich, a także w aptekach oraz w Internecie.

Właściwości naparu, syropu z czarnuszki

Nasiona czarnuszki mają wiele właściwości prozdrowotnych, takich jak m.in. działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe, a także przeciwbakteryjne, grzybobójcze i przeciwrobacze. Dodatkowo czarny kmin usprawnia pracę układu odpornościowego, co nie tylko zmniejsza ryzyko zachorowania na grypę i przeziębienie, ale także pomaga zwalczyć alergię. Napar z czarnuszki skutecznie chroni przed skutkami promieniowania np. podczas radioterapii. Usprawnia pracę układu moczowego, niwelując ryzyko tworzenia się kamieni nerkowych, zmniejsza także poziom cukru i cholesterolu w organizmie. Ponadto reguluje poziom ciśnienia tętniczego i pozwala zmniejszyć ryzyko osteoporozy. Napar z czarnuszki usprawnia pracę trzustki i ułatwia regenerację po chorobach tego narządu. Dodatkowo poprawia trawienie i wspiera oczyszczanie organizmu z toksyn. Napar z czarnuszki działa relaksująco i przeciwdepresyjnie.

Zastosowanie naparu z czarnuszki do picia

Na które schorzenia można stosować napar z czarnuszki? Bardzo dobrze sprawdzi się w przypadku:

  • alergii,
    • astmy,
      • cukrzycy,
        • grypy,
          • kamieni nerkowych,
            • kataru siennego,
              • marskości wątroby,
                • nadciśnienia,
                  • nowotworów,
                    • osłabienia odporności,
                      • osteoporozy,
                        • padaczki,
                          • przeziębienia,
                            • reumatyzmu,
                              • nadciśnienia tętniczego,
                                • wysokiego poziomu cholesterolu,
                                  • wrzodów żołądka,
                                    • zaburzeń nastroju,
                                      • zaburzeń trawienia,
                                        • zakażenia pasożytniczego,
                                          • zapalenia zatok.

                                            Napar z czarnuszki można stosować w celu zmniejszenia ryzyka zapadnięcia na dane schorzenie lub wspomagająco podczas leczenia. To jednak nie wszystkie zastosowania tej rośliny. Można stosować napar z czarnuszki na trądzik i stany zapalne skóry. Jest bardzo dobrym środkiem pozwalającym na zminimalizowanie ryzyka powstania blizn. Świetnie też odżywia włosy i skórę, dlatego warto wybierać kosmetyki z dodatkiem czarnuszki.

                                            Jak zrobić napar z czarnuszki?

                                            Jak przygotować napar z czarnuszki? 1 łyżeczkę nasion wystarczy rozdrobnić, zalać szklanką wody i gotować przez 10–15 minut. Następnie należy go odcedzić. Napar można także przygotować, zalewając 1 łyżeczkę rozdrobnionych nasion czarnuszki szklanką wrzątku, parzyć przez 20 minut pod przykryciem, a po upływie tego czasu odcedzić. Otrzymany płyn można pić (przed spożyciem warto dodać odrobinę miodu), wcierać we włosy, skórę, ranę, a także wykorzystać do zrobienia inhalacji lub płukanki. Sposób stosowania jest uzależniony od schorzenia, na które ma pomóc czarny kmin.

                                            Trzeba jednak pamiętać, że napar z czarnuszki powinno się spożywać 2–3 razy dziennie po 100–150 mililitrów, by móc zauważyć wymierne efekty.

                                            Przeciwwskazania do spożywania czarnuszki

                                            Czarnuszka ma zróżnicowane właściwości i zastosowanie. Należy jednak pamiętać, że spożywanie naparu w zbyt dużych ilościach nie jest zalecane kobietom w ciąży. Wpływa on bowiem na częstotliwość skurczów mięśni gładkich macicy, stymuluje przedwczesny poród i może też przyczynić się do poronienia. Warto pamiętać, że zioła mogą wchodzić w interakcję z lekami (np. niektórymi środkami stosowanymi przy chemioterapii, radioterapii, moczopędnymi, na nadciśnienie). Zanim więc zaczniemy pić napar z czarnuszki podczas farmakoterapii, powinniśmy skonsultować się z lekarzem.

                                            Zobacz film: Naturalnie - jarmuż. Źródło: Dzień Dobry TVN

                                            Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                            podziel się:

                                            Pozostałe wiadomości