Nalewka z propolisu – działanie, na przeziębienie, na gronkowca. Jak zrobić i jak stosować nalewkę z propolisu?

Nalewka z propolisu zalecana jest w stanach przeziębienia oraz infekcji bakteryjnych. Propolis wykazuje właściwości regenerujące i stymulujące układ odpornościowy. Przyspiesza gojenie się ran, oparzeń i owrzodzeń oraz zapobiega chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy.

Nalewka z propolisu to domowe remedium na różne dolegliwości. Ma właściwości bakteriobójcze, antywirusowe oraz przeciwzapalne, dlatego jest szczególnie zalecana w okresie infekcji i przeziębień. Wykazuje także dobroczynne działanie na stan jamy ustnej oraz przewodu pokarmowego.

>>> Zobacz także:

Nalewka z propolisu – czym jest propolis?

Nalewka z propolisu ma liczne właściwości prozdrowotne i lecznicze. Ta domowa mikstura otrzymywana jest z kitu pszczelego, znanego również pod nazwą „propolis”. Kit pszczeli jest lepką substancją żywiczną pochodzącą z żywic roślinnych, np. młodych pąków i pędów sosny, świerku, kasztanowca, topoli, brzozy, olchy. Żywice te zbierane są przez pszczoły, które stosują propolis jako materiał uszczelniający, stąd nazwa „kit pszczeli”. Propolis nie rozpuszcza się w wodzie, ale cechuje go dobra rozpuszczalność w acetonie i alkoholach. W zależności od surowca, z którego pochodzi, propolis może mieć różną barwę, m.in. pomarańczową, brunatną, czerwoną, szarą, ciemnozieloną, a nawet czarną. W składzie kitu pszczelego znajdują się cenne składniki o dobroczynnym wpływie na zdrowie, m.in. witaminy z grupy B, witamina A, C, D, E, cynk, potas, żelazo, miedź, krzem, wapń, mangan, chrom i magnez. Propolis jest także źródłem flawonoidów roślinnych, które należą do naturalnych przeciwutleniaczy.

Nalewka z propolisu – właściwości

Nalewka propolisowa ma działanie bakteriobójcze. Wykazuje dużą skuteczność w przypadku infekcji wywołanych przez bakterie Staphylococcus aureus (gronkowiec złocisty), E. coli, Klebsiella pneumoniae oraz Streptococcus pyogenes. Nalewka propolisowa działa także przeciwgrzybiczo. Kit pszczeli ma zastosowanie m.in. w leczeniu schorzeń ginekologicznych o podłożu grzybiczym, zwłaszcza wywołanych przez grzyby Candida. Właściwości nalewki propolisowej polegają również na działaniu przeciwzapalnym, antywirusowym i łagodzącym objawy infekcji górnych dróg oddechowych. Kit pszczeli wspiera pracę układu odpornościowego oraz przyspiesza proces gojenia się ran i regeneracji uszkodzonych tkanek. Propolis wykorzystywany jest w leczeniu owrzodzeń, żylaków, odleżyn, oparzeń, czyraków, a także stłuczeń i skaleczeń. Działanie nalewki z propolisu obejmuje również ochronę przewodu pokarmowego przed różnymi schorzeniami. Kit pszczeli znajduje zastosowanie w leczeniu choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy oraz stanów zapalnych jelita grubego. Jest pomocny przy zapaleniach jamy ustnej i dziąseł, paradontozie, pleśniawkach, aftach i nadżerkach. Propolis wykazuje właściwości antyoksydacyjne (przeciwutleniające), polegające na neutralizowaniu szkodliwego działania wolnych rodników tlenowych. Dzięki temu kit pszczeli opóźnia starzenie się komórek skóry, działa przeciwnowotworowo oraz zmniejsza ryzyko innych chorób cywilizacyjnych, m.in. ze strony układu sercowo-naczyniowego (np. miażdżycy, choroby niedokrwiennej mięśnia sercowego, nadciśnienia tętniczego).

Nalewka propolisowa – zastosowanie

Zastosowanie nalewki propolisowej to przede wszystkim pomocnicze leczenie infekcji górnych dróg oddechowych o podłożu bakteryjnym i wirusowym. Na co pomaga nalewka z propolisu? Jest to skuteczny środek na przeziębienia, grypę, anginę i ogólne osłabienie organizmu. Nalewka propolisowa wzmacnia odporność organizmu. Posiada działanie regenerujące, znieczulające i dezynfekujące. Nalewka z propolisu zalecana jest także przy stanach zapalnych żołądka, wątroby i jamy ustnej. Jak zrobić nalewkę z propolisu? Potrzebnymi składnikami są jedynie: propolis, woda i spirytus etylowy.

Nalewka z propolisu – proporcje, przepis

Nalewka z propolisu na spirytusie jest miksturą prostą w przygotowaniu. Po przyrządzeniu nalewkę propolisową odstawia się szczelnie zamkniętą na około 2–3 tygodnie w temperaturze pokojowej. Ważne jest, aby codziennie ją mieszać.

Składniki:

  • 50 g propolisu
    • 150 ml wody
      • 350 ml spirytusu etylowego

        Przygotowanie:

        1. Propolis dokładnie oczyść i rozdrobnij.

        2. Do szklanej butelki dodaj 50 g propolisu. Następnie zalej go wodą i spirytusem.

        3. Butelkę odstaw na 2–3 tygodnie w ciemne miejsce o temperaturze pokojowej. Pamiętaj, by 3 razy dziennie wstrząsnąć zawartością butelki.

        4. Po upływie wyznaczonego czasu nalewkę propolisową przefiltruj przez gazę i rozlej do ciemnych butelek.

        Nalewka z propolisu – dawkowanie

        Zalecaną dawką nalewki propolisowej jest 15–30 kropli mikstury dodawanych do kieliszka przegotowanej, letniej wody. Nalewkę z propolisu można również przyjmować, umieszczając krople mikstury na łyżeczce cukru. Tak przyrządzony środek należy powoli połknąć, popijając letnią wodą. Nalewka z propolisu nie jest zalecana dla dzieci, gdyż przygotowuje się ją na spirytusie etylowym.

        Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

        podziel się:

        Pozostałe wiadomości