Zapiekane naleśniki ze szpinakiem – przepis. Jakie dodatki są najlepsze?

Naleśniki ze szpinakiem
Iko636/Getty Images
Źródło: iStockphoto
Naleśniki są daniem, które kocha niemal każdy. Można je przyrządzić na miliony sposobów. Są tak uniwersalnym daniem, że wiele restauracji wręcz wyspecjalizowało się w przyrządzaniu naleśników. Do niektórych lokali ustawiają się nawet kolejki (np. warszawski Manekin). Naleśniki zapiekane ze szpinakiem to jedna z wersji naleśników, która zrobi wrażenie na rodzinie lub gościach.

Naleśnik to bardzo proste danie mączne, smażone na patelni z odrobiną tłuszczu. Są to cienkie placki, które podawać można z różnego rodzaju farszami. Najprostszymi z nich są: słodki twarożek, dżem, serek homogenizowany oraz krem czekoladowy. Naleśniki można również przyrządzać wytrwanie – z kapustą i grzybami, farszem mięsnym, warzywnym, kawałkami kurczaka, szynką, serem itp. Można je polewać dowolnymi sosami lub spożywać bez żadnych dodatków. Naleśniki zapiekane ze szpinakiem to jedna z wielu propozycji podania tego dania. Jak je przygotować, aby były pyszne? Oto kilka pomysłów na naleśniki zapiekane ze szpinakiem.

Naleśniki z kurczakiem i szpinakiem (zapiekane)

Składniki na 6 naleśników:

· 250 g szpinaku,

· 2 piersi kurczaka,

· łyżka mąki pszennej lub ryżowej,

· 2 łyżki oliwy,

· 100 g gorgonzoli,

· ⅔ szklanki startego parmezanu,

· ⅓ łyżeczki kurkumy,

· ½ łyżeczki tymianku,

· ½ łyżeczki oregano,

· ½ łyżeczki kuminu.

Sos pomidorowy:

· ząbek czosnku,

· pół łyżeczki oregano,

· kilka świeżych listków bazylii,

· puszka krojonych pomidorów.

Sposób przygotowania naleśników zapiekanych ze szpinakiem:

1. Smażymy naleśniki według tradycyjnego przepisu.

2. Pierś kurczaka kroimy w kosteczkę, solimy i pieprzymy, obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanej oliwie.

3. Na patelnię wrzucamy szpinak i smażymy, aż zwiędnie. Odstawiamy patelnię z ognia.

4. Do rondelka wlewamy łyżkę oliwy i wrzucamy obrany, przepołowiony ząbek czosnku. Wlewamy pomidory z puszki i gotujemy. Dodajemy oregano, sól i pieprz, gotujemy ok. 10 minut. Na koniec wrzucamy kilka porwanych listków bazylii.

5. Szpinak z kurczakiem wykładamy na naleśniki i pokrojoną w kostkę gorgonzolę, zawijamy. Układamy je w naczyniu żaroodpornym, od środka posmarowanym masłem. Polewamy sosem pomidorowym i oprószamy parmezanem.

6. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach.

Zapiekane naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem to dość popularne danie. Łatwo przygotujemy je w domu, często pojawia się również w restauracjach. Danie możemy dowolnie modyfikować – dodać więcej czosnku, cebuli. Osoby nie przepadające za cebulą mogą zastąpić ją porem. Ma on bardzo podobny aromat, jednak jest o wiele delikatniejszy w smaku. Do farszu można dodać też natkę pietruszki, koperek, listki bazylii itp. Nie obawiajmy się eksperymentów w kuchni, w ten sposób można opracować swój własny, autorski przepis na naleśniki zapiekane ze szpinakiem i kurczakiem.

Naleśniki ze szpinakiem i fetą zapiekane w sosie serowym

Proste, pyszne i szybkie danie bezmięsne.

Składniki:

· 600 g mrożonego szpinaku,

· 2 cebule,

· 150 g sera feta,

· 6 łyżek tartego parmezanu,

· 3 ząbki czosnku,

· 2 łyżki masła,

· 1 łyżka oleju,

· szczypta soli,

· mielona gałka muszkatołowa,

· 2 łyżki masła,

· 2 łyżki mąki,

· 1,5 szklanki mleka,

· 100 g tartego sera gouda.

Oprócz powyższych elementów potrzebne będą wszystkie składniki potrzebne do usmażenia naleśników.

Przygotowanie:

1. Smażymy naleśniki, ok. 10 sztuk.

2. Kroimy drobno cebulę, rumienimy na patelni. Na patelnię wrzucamy mrożony szpinak i czekamy, aż odparuje woda. Na patelnię wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i kawałki sera feta, 3 łyżki parmezanu, solimy, pieprzymy, dodajemy gałkę muszkatołową. Przygotowany farsz odstawiamy i studzimy.

3. Przygotowujemy sos beszamelowy – w małym garnku lub rondelku rozpuszczamy dwie łyżki masła, rozpuszczamy je na ogniu. Dodajemy 2 łyżki mąki i energicznie mieszamy trzepaczką, żeby nie było grudek. Następnie dolewamy 1,5 szklanki mleka, ciągle mieszając. Doprawiamy czarnym pieprzem, gałką muszkatołową i odrobiną soli. Do sosu dodajemy startą goudę i parmezan, mieszamy aż ser się rozpuści.

4. Farsz szpinakowy nakładamy na naleśniki i zawijamy. Naleśniki ze szpinakiem układamy w naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem. Posypujemy serem gouda i wlewamy do środka sos beszamelowy.

5. Całość zapiekamy w 180 stopniach przez 30-40 minut. Podajemy na ciepło. Po wyjęciu z piekarnika należy chwilę odczekać, aby sos się lepiej związał – będzie łatwiej wykładać naleśniki.

Naleśniki ze szpinakiem i serem fetą zapiekane pod beszamelem są świetnym pomysłem na sycący, smaczny i szybki obiad. Podane powyżej przepisy można dowolnie modyfikować. Do farszu szpinakowego można dodawać wiele różnych składników, np. szynkę, ser żółty, ulubione warzywa itp. Danie można zapiekać w różnych sosach, niekoniecznie w beszamelu czy sosie pomidorowym. Równie smaczne będą naleśniki z sosem czosnkowym lub śmietanowym.

Zobacz film: Naleśniki z białej gryki. Źródło Dzień Dobry TVN

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto

podziel się:

Pozostałe wiadomości