Przepisy kulinarne

Naleśniki z Musli Lo dla aktywnych

W kuchni Dzień Dobry Wakacje Jacek Bilczyński, ekspert ds. żywienia i aktywności fizycznej przygotował posiłki dające mnóstwo energii: domowy napój izotoniczny z solą himalajską, pieczywo chrupkie z wędzonym łososiem, guacamole i solą himalajską oraz naleśniki z Musli Lo, gruszką i kawałkami arbuza.

 

 

Domowy napój izotoniczny z solą himalajską

Składniki:
1/3 łyżeczki soli himalajskiej Sante
3 łyżki miodu
sok z limonki
sok z grejpfruta
2 torebki herbaty Mięta Sante
1,5 l wody niegazowanej

Przygotowanie:
W czajniku zagotowujemy ok. 200 ml wody. Zaparzamy w niej mocny napar z mięty. Pozostawiamy do ostygnięcia. Dodajemy miód, sok z limonki i grapefruita oraz sól himalajską. Dokładnie mieszamy i dopełniamy pozostałą częścią wody mineralnej.

Pieczywo chrupkie z wędzonym łososiem, guacamole i solą himalajską

Składniki:
5 kromek razowego pieczywa chrupkiego Sante
75 g wędzonego, dzikiego łososia
1 awokado
1 ząbek czosnku
1/2 cebuli
sok z 1/2 limonki
kawałek papryki chili
sól himalajska Sante

Przygotowanie:
Z awokado usuwamy pestkę i obieramy je ze skóry, a następnie miażdżymy widelcem na jednolitą masę. Dodajemy siekany czosnek, cebulę, sok z limonki oraz odrobinę papryki chili. Doprawiamy solą himalajską. Dokładnie mieszamy i tak przygotowane guacamole  odstawiamy do lodówki na ok. 5 min. Na chrupkim pieczywie układamy kawałki dzikiego, wędzonego łososia oraz niewielką porcję guacamole.

Naleśniki z Musli Lo, gruszką i kawałkami arbuza

Składniki:
1 łyżka mąki żytniej eko Sante
3 łyżki otrębów owsianych wysokobłonnikowych Sante
75 g Musli Lo bez dodatku cukru z granatem i inuliną Sante
1 łyżka ksylitolu Sante
2 łyżki miodu
2 całe jaja
3 białka
1 gruszka
2 łyżeczki oleju kokosowego
200 g arbuza
szczypta soli himalajskiej Sante

Przygotowanie:
Białka jaj odrobinę solimy solą himalajską i ubijamy na pianę. Dodajemy żółtka, mąkę, otręby, łyżkę ksylitolu oraz 3 łyżki Musli Lo. Mieszamy na ciasto. Smażymy niewielkie naleśniki i wycinamy z nich szklanką kółka o średnicy ok. 10 cm. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy miód oraz pozostałą część musli i nieustannie mieszamy. Po minucie dodajemy obraną i pokrojoną na plasterki gruszkę. Pozostawiamy na ogniu jeszcze przez ok. 30 sek. Układamy naprzemiennie naleśnik, ciepły plasterek gruszki, naleśnik, ciepły plasterek gruszki, naleśnik.
Polewamy miodem z musli z patelni. Dekorujemy kawałkami arbuza.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
56
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0