Naleśniki z mięsem mielonym po meksykańsku, czyli obiad idealny na każdą okazję.

Naleśniki z mięsem
Fot. ALLEKO/ Getty Images
Naleśniki z mięsem to doskonały obiad, który skradnie serce każdemu lubiącemu syte i pożywne dania. Ich meksykańska wersja jest rozgrzewająca i zawiera składniki o bogatych wartościach odżywczych. Oprócz walorów smakowych wyróżnia się też bogactwem kolorów, co na pewno zachęci każdego niejadka.

Naleśniki z mięsem mielonym będą idealnie pasowały do meksykańskiego farszu, który można przygotować na kilka sposobów. Najważniejsza jest jego pikantność, aromat przypraw i kolorowe warzywa, w tym rośliny strączkowe i pomidory. Dużą rolę odgrywa również sos, nadający miękkość ciastu i chrupkość warzywom.

  • Jak przygotować naleśniki z mięsem mielonym po meksykańsku?
    • Zapiekana wersja naleśników z mięsem mielonym i warzywami.
      • Naleśniki po meksykańsku z mięsem z kurczaka?

        Jak przygotować naleśniki z mięsem mielonym po meksykańsku?

        By cieszyć podniebienia i żołądki tym pysznym daniem dobrze wiedzieć jak przygotować naleśniki z mięsem . Ciasto na naleśniki jest każdemu znane i to do naleśników z mięsem jest dokładnie takie, jak na każde inne naleśniki. Warto wybrać swój ulubiony przepis na ciasto, z dobranymi pod nasz gust proporcjami składników - to jaką mąkę wybrać, czy mleko krowie zastąpić roślinnym, zależy tylko od osobistych preferencji.

        Oprócz znanych wszystkim naleśników potrzebny jest farsz, który nada daniu meksykański charakter. Najlepsze mięso na nadzienie w wersji klasycznej to mięso mielone (wieprzowe, wołowe lub mieszane). Mięso smażone powinno być z dodatkiem cebuli i czosnku, tak by nabrało aromatu. Jakie pozostałe składniki tworzą smakowity farsz po meksykańsku?

        · papryka, najlepiej ostra jalapeno,

        · pomidory,

        · czerwona fasola,

        · kukurydza,

        · ser cheddar,

        · cebula,

        · czosnek,

        · świeża kolendra,

        · przyprawy: kumin, kolendra mielona, oregano,

        · pieczarki (opcjonalnie).

        Powyższe składniki dusimy wraz z podsmażony mięsem, tak by wszystko się połączyło, a smaki przeniknęły, tworząc rozgrzewające i aromatyczne nadzienie do naleśników. Do pełni szczęścia brakuje sosu. Sos można przygotować w wersji pikantnej (salsę) lub zwykły pomidorowy, w zależności od ulubionych smaków. Jego bazą są pomidory (zwykłe, z puszki albo passata). Stopień pikantności można regulować przyprawami, np. chilli. Jeśli celem jest przygotowanie typowo meksykańskiego dania, warto postarać się zdobyć świeżą kolendrę. Która doda naleśnikom niepowtarzalnego smaku i aromatu. Dopełni to egzotyczności całego dania.

        Zobacz też: 

        Przepis na potrawkę meksykańską

        Zapiekana wersja naleśników z mięsem mielonym i warzywami.

        Naleśniki z mięsem i warzywami idealnie nadają się do zapiekania. Tak przygotowane będą jeszcze bardziej aromatyczne i na pewno nie będzie można się im oprzeć. Dodatkowo można obłożyć je serem, który podczas pieczenia roztopi się i stworzy smakowitą skorupkę. W zapiekanej wersji tego dania jeszcze ważniejszy jest sos pomidorowy. Można wylać go na dno naczynia żaroodpornego i dzięki temu przesiąknie do naleśników, nadając im soczystości i pomidorowego smaku. Sosem można również napełnić miseczki i polewać nim gotowe naleśniki na talerzu.

        Nadzienie do zapiekanych naleśników, może być bardzo różne. Warto wykorzystać warzywa, które są w lodówce. W wersji zapiekanej dobrze sprawdzą się pieczarki. Naleśniki z mięsem mielonym i pieczarkami będą bardzo dobrym uzupełnieniem naleśników w stylu meksykańskim, które przypadną do gustu każdemu. Do tej wersji, zamiast sosu pomidorowego, dobrze pasował będzie sos czosnkowy. Można go przyrządzić na bazie śmietany lub jogurtu z dodatkiem oregano czy tymianku. Jeśli zależy nam na większej różnorodności, warto podać oba sosy - pomidorowy i czosnkowy. Każdy z domowników będzie mógł wybrać ten, który bardziej zadowoli podniebienie.

        Zobacz też: 

        Zupa meksykańska

        Naleśniki po meksykańsku z mięsem z kurczaka?

        Równie atrakcyjną wersją naleśników z mięsem jest ta z kurczakiem. Kurczak jest zdrowym i chudym mięsem, w dodatku soczystym i ma rzesze fanów, zwłaszcza wśród dzieci. W smaku jest bardzo delikatny, dlatego ważne jest by właściwie go przyrządzić. Naleśniki z mięsem z kurczaka również mogą mieć pikantny, meksykański charakter. Kluczem do wyrazistego aromatu jest odpowiednie przyprawienie kurczaka, nadanie mu pikanterii. Przysmażając kurczaka można użyć tych samych przypraw, co do smażenia mięsa mielonego. Ważne by nadały smak i aromat charakterystyczny dla naleśników po meksykańsku. Po odpowiednim doprawieniu i lekkim podsmażeniu wystarczy dodać do kurczaka resztę warzyw, poddusić i nadzienie gotowe!

        Jak widać przepis na naleśniki z mięsem to zarówno mięso mielone, jak i kurczak. Stałym i najważniejszym elementem będą warzywa i przyprawy, które zadbają o meksykański charakter dania. Tak podane naleśniki są bardzo dobrym pomysłem na obiad, łączącym klasykę z kuchnią zza oceanu.

        Zobacz też: 

        Quesadilla z kurczakiem

        Zobacz film: Tortilla po meksykańsku z kurczakiem. Źródło: Dzień Dobry TVN

        Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

        podziel się:

        Pozostałe wiadomości