Przepisy kulinarne

Naleśniki i bliny - wspomnienie dzieciństwa

Naleśniki, bliny i racuchy... chyba wszyscy je uwielbiamy! Piotr Kucharski przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN słodkie smaki dzieciństwa, czyli tradycyjne naleśniki z owocami, amerykańskie pancaces z malinowym sosem i bliny na słodko. Co kraj, to obyczaj! Skorzystajcie z jego prostych przepisów!

Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News

Naleśniki z owocami
Składniki:
2 szklanki mleka
1,25 szklanki mąki pszennej
1 jajko
bita śmietana
tłuszcz do smażenia
owoce sezonowe

Przygotowanie:
Wymieszaj składniki ciasta na gładką masę. Następnie smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Na każdy naleśnik nakładaj bitą śmietanę i ulubione owoce (truskawki, jagody, brzoskwinie z puszki), a następnie zawiń ciasto lub uformuj kopertę. Delikatne, ciepłe naleśniki z owocami udekoruj tak jak lubisz. Będą stanowić doskonałe dopełnienie chwil spędzonych przy rodzinnym stole.

Pancaces z malinowym sosem
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
5 łyżek cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 jajka
2 szklanki maślanki
50 g masła
klarowane masło do smażenia
Sos malinowy:
1 opakowanie mrożonych malin
sok wyciśnięty z jednej cytryny
4 łyżki cukru

Przygotowanie:
W dużej misce wymieszać ze sobą mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę. Jajka roztrzepać i wymieszać z maślanką. Jajka z maślanką dodać do suchych składników, dolać do nich rozpuszczone masło. Całość dokładnie wymieszać. Smażyć placki po 3-4 minuty z każdej strony na rozgrzanej patelni z odrobiną klarowanego masła. Usmażone placki przekładać do ciepłego piekarnika. W tym czasie podgrzać maliny na patelni z sokiem z cytryny i cukrem. Z usmażonych placków ułożyć torcik i polać po wierzchu ciepłym malinowym sosem.

Bliny na słodko
Skladniki:
300 ml mleka
10 g drożdży
1 szczypta cukru
400 g mąki pszennej
2 jajka
1 szczypta soli
olej do smażenia
Dodatki:
bita śmietana
garść orzechów laskowych
konfitura z czarnej porzeczki
2 kwaśne jabłka
5 łyżek cukru trzcinowego
2 szczypty cynamonu

Przygotowanie:
Mleko lekko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże i szczyptę cukru. Dodać mąkę, roztrzepane jajka i sól. Dokładnie wymieszać, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. Z wyrośniętego ciasta smażyć placuszki o średnicy około 5-6 cm na złoto-brązowy kolor z obu stron. Po usmażeniu można je przełożyć do ciepłego piekarnika, by wszystkie były ciepłe przed podaniem. Gdy ciasto wyrasta, podprażyć orzechy laskowe na patelni, następnie drobno posiekać. Jabłka obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni z cukrem aż będą miękkie. Bliny podawać z bitą śmietaną, i dowolnie dobranym dodatkiem.




Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
55
4
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0