Naleśniki, grysik i budyń, czyli mleczna kuchnia

W kuchni Dzień Dobry TVN blogerka Daria Ładocha przygotowała klasyczne dania mleczne, ale w nieco innej odsłonie. Zaproponowała między innymi naleśniki z kozim serem i owocami, klasyczny grysik z musem truskawkowym, budyń domowej roboty z białą czekoladą, urozmaiconą zupę śniadaniową oraz koktajl bananowo - truskawkowy z mango. W jakiej formie mleko mogą spożywać nasze dzieci? W jaki sposób wzbogacać dietę malucha np. z nietolerancją laktozy?

Klasyczny grysik

Składniki:

6 łyżek kaszy manny

2 szklanki mleka

1 łyżka syropu z agawy lub miodu

płatki migdałowe do posypania

Mus truskawkowy:

300 g świeżych truskawek

1 łyżka miodu

szczypta cynamonu

2 łyżki dżemu truskawkowego zamiast musu

Przygotowanie:

W garnku podgrzej mleko. Dodaj kaszę i mieszaj, by nie powstały grudy. Dodaj syrop z agawy lub miód. Gotuj około 5 minut.

Przygotuj mus: wszystkie składniki zmiksuj w blenderze. Do miski wyłóż kaszę, polej musem i posyp płatkami migdałowymi. Możesz użyć dżemu truskawkowego, jeśli nie masz dostępu do truskawek.

Naleśniki z kozim serem i owocami

Składniki:

250 g mąki pszennej

2 jajka

250 g mleka

250 g wody

½ łyżeczki soli

½ łyżeczki cukru

30 g masła roztopionego lub oleju

olej do smażenia

Masa serowa:

1 jajko

40 g cukru

1 laska z wanilii

100 g śmietany 18%

500 g sera koziego kanapkowego (który łatwo się rozsmaruje)

Owoce: truskawki, winogrona, banany

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zmiksuj i odstaw na 15 minut. W tym czasie przygotuj masę serową. Jajko, cukier oraz ziarenka z laski wanilii ucieraj mikserem około 2-3 minut. Następnie dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj przy pomocy łopatki. Naleśniki smaż z obu stron na złoty kolor. Każdy krążek posmaruj masą serową i podawaj z owocami.

Budyń domowej roboty z białą czekoladą

Składniki:

50 g białej czekolady

500 g mleka

1 jajko

20 g cukru

20 g mąki ziemniaczanej

20 ziarenek granatu do dekoracji

kilka listków mięty do dekoracji

Przygotowanie:

Czekoladę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Wszystkie składniki umieść w rondelku i podgrzewaj około 8 minut aż masa zgęstnieje. Napełnij budyniem salaterki. Udekoruj listkami mięty i granatem.

Koktajl bananowo - truskawkowy z mango

Składniki:

1 duży banan

1 dojrzałe mango

10 truskawek

2 łyżki miodu

1,5 szklanki mleka lub maślanki

kilka truskawek do dekoracji

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zmiksuj na gładki koktajl w blenderze. Podawaj schłodzone. Udekoruj szklanki świeżymi truskawkami.

Urozmaicona zupa śniadaniowa

Składniki:

1,5 litra mleka

2 łyżki kaszy jaglanej

3 łyżki płatków owsianych

szczypta kurkumy

szczypta soli

1 łyżka soku z cytryny

1 starte jabłko

5 orzechów włoskich drobno pokrojonych

1 łyżka rodzynków

1 łyżka masła

1 łyżka miodu

Przygotowanie:

Zagotuj mleko. Dodaj kaszę jaglaną, szczyptę kurkumy, szczyptę soli, płatki owsiane i gotuj około 30 minut. Następnie dodaj starte jabłko oraz sok z cytryny i uzupełnij wodą jeśli będzie trzeba.

Dodaj orzechy włoskie i rodzynki i gotuj kolejne 10 minut. Na koniec dodaj masło i miód do smaku i doprowadź do wrzenia. Zupę można przygotować wieczorem. Następnego dnia rano smakuje wybornie.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości