Przepisy kulinarne

Naleśniki „figa z makiem” dla dzieci z alergią

W kuchni Dzień Dobry TVN Patrycja Wnorowska przygotowała pyszności dla dzieci, które są uczulone na mleko: pastę z sardynek i słonecznika, zupę krem z brokułów, mleko sezamowe i naleśniki „figa z makiem”.

 

 

 

Mleko sezamowe

Składniki:
100 g sezamu
przegotowana woda
ewentualnie do smaku: melasa z karobu, syrop z agawy itp.

Przygotowanie:
Sezam dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, zalewamy wodą i odstawiamy na kilka godzin (4-5). Następnie dolewamy szklankę wody i dokładnie miksujemy blenderem. Blenderując, dolewamy stopniowo wodę – do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Przecedzamy i ewentualnie dosładzamy melasą. Przechowujemy w lodówce maksymalnie 4-5 dni.

Pasta z sardynek i słonecznika

Składniki:
puszka szprotek w oliwie lub pomidorach
1/2 szklanki ziaren słonecznika

Przygotowanie:
Ziarna lekko prażymy na suchej patelni. Mieszamy z rybkami i miksujemy na gładką masę – gdyby masa była za mało zwarta, dodajemy trochę ziaren słonecznika i jeszcze raz miksujemy.

Zupa krem z brokułów

Składniki:
brokuł
2-3 kartofle
kawałek pora
szczypta chili
sól do smaku
pieprz do smaku
garść płatków migdałowych
oliwa z oliwek lub masło klarowane

Przygotowanie:
Pora kroimy w talarki, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Warzywa podsmażamy, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem 10 min. Dodajemy brokuła i gotujemy jeszcze ok. 7 min. Zupę miksujemy na krem, doprawiamy do smaku. Podajemy obficie posypaną uprażonymi na suchej patelni (lub w piekarniku) płatkami migdałowymi.

Naleśniki „figa z makiem”

Składniki:
2 jajka
łyżka oleju
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
ok. 2 szklanki mąki
Na ciasto naleśnikowe:
2 szklanki gazowanej wody mineralnej
Nadzienie:
200 g maku
melasa z karobu – do smaku
3 łyżki niesiarkowanych rodzynków
garść suszonych, niesiarkowanych fig
łyżka skórki kandyzowanej i skórki pomarańczowej

Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto dokładnie miksujemy. Ciasto powinno mieć konsystencję niezbyt gęstej śmietany – w razie potrzeby, dodajemy mąki lub wody. Naleśniki smażymy na złoto z obu stron. Usmażone odkładamy, przykryte ściereczką. Mak oczyszczamy i gotujemy w wodzie, figi namaczamy. Ugotowany mak odsączamy i mielimy trzykrotnie lub miksujemy w blenderze. Figi osuszamy i drobno kroimy. Mieszamy z makiem, dosładzamy do smaku i dodajemy rodzynki oraz skórkę pomarańczową. Masą smarujemy naleśniki i zawijamy je lub składamy.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
60
7