Naleśniki. Z kaszanką czy w formie sękacza z sosem waniliowym?

W kuchni Dzień Dobry TVN dowodzi dziś Andrzej Polan. Kucharz przygotował uwielbiane przez wszystkich naleśniki, ale w nieoczywistej odsłonie. Co powiecie na naleśnikowego sękacza z gruszkami i słodkim sosem waniliowym oraz naleśniki z kaszanką i burakami? Są naprawdę dobre!

Sękacz z naleśników z gruszkami i sosem waniliowym

Składniki:

200 g masła

200 g mąki

200 g cukru

200 g śmietany 18%

8 jajek

40 ml rumu

Cukier wanilinowy

Skórka z cytryny

Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy. Białka ubijamy na sztywno z cukrem, w trakcie ubijania dodajemy żółtka nie przerywając ubijania. Do puszystej masy dodajemy masło rozpuszczone, śmietanę, cukier wanilinowy, skórkę z cytryny, alkohol i na koniec mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy i z masy wypiekamy naleśniki, przyrumieniając bardziej tylko z jednej strony. Upieczone naleśniki składamy jeden na drugim, lekko obciążamy wierzch.

Sos:

550 ml mleka

4 żółtka

3 łyżki cukru

1 łyżka mąki ziemniaczanej

Cukier wanilinowy

1 łyżka miodu

4 gruszki

1 granat

Mąkę ziemniaczaną mieszamy z niedużą ilością mleka i żółtkami, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, cukrem wanilinowym. Dodajemy zawiesinę z mąki z żółtkami, zagotowujemy. Gruszki przesmażamy na miodzie, porcję sękacza przed podaniem przesmażamy na maśle. Podajemy z sosem, gruszkami i owocami granatu.

Naleśniki ziemniaczane

Składniki:

3-4 ziemniaki

100 ml mleka

5 jajek

100 ml wody

3-4 łyżki mąki

Sól, pieprz,

Gałka muszkatołowa,

Szczypiorek,

Masło klarowane do smażenia

Przygotowanie:

Ziemniaki ścieramy na tarce lub miksujemy w blenderze, łączymy z mlekiem, jajkami, mąką, przyprawami i wodą w takiej ilości aby otrzymać konsystencję ciasta naleśnikowego. Smażymy na maśle klarowanym.

Farsz:

2 piersi z kurczaka

1 cebula

10 pieczarek

1 brokuł

200 ml śmietany 30%

1 łyżka musztardy francuskiej

Na patelni przesmażamy pieczarki z cebulą, dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę. Chwilę smażymy i dodajemy śmietanę. Następnie różyczki brokułów i na koniec musztardę. Naleśniki podajemy z kurczakiem z warzywami.

Naleśniki jak omlet japoński ale zwariowane z kaszanką i burakami

Składniki:

10 jajek

4 łyżki mąki

Szczypiorek, koperek, kurkuma

Przygotowanie:

Jajka roztrzepujemy, łączymy z mąką, kurkumą. Pół szklanki masy odlewamy i łączymy ze szczypiorkiem i koperkiem. Masę z kurkuma wylewamy na patelnię i za pomocą drewnianej łopatki zwijamy omlet, przesuwamy i dolewamy kolejną porcję ciasto, na koniec dodajemy masę z ziołami i kończymy smażenie. Zwinięty naleśnik kroimy w 2cm krążki.

300 g kaszanki (dobra)

2 łyżki musztardy rosyjskiej

Kminek mielony, majeranek

2 jajka

Bułka tarta

Olej do smażenia

Kaszankę pozbawiamy osłonek i łączymy na zimno z musztardą, kminkiem, majerankiem. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Formujemy w rulon, owijamy folią spożywcza i wstawiamy do lodówki do stężenia. Kroimy w plastry takiej samej grubości co naleśniki, obtaczamy w jajku, bułce i smażymy na złoty kolor na oleju.

2 słoiczki buraków marynowanych całych

Ogórki kiszone tyle co buraków

Natka pietruszki

Granat

Ogórki obieramy ze skóry i kroimy w kostkę, buraki wyjmujemy z zalewy i kroimy w podobną kostkę. Łączymy, dodajemy owoce granatu, olej, natkę pietruszki. Na sałatce podajemy naleśniki i plastry ukrytej kaszanki.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości