Wiadomość
Przepisy kulinarne

Naleśniki. Z kaszanką czy w formie sękacza z sosem waniliowym?

W kuchni Dzień Dobry TVN dowodzi dziś Andrzej Polan. Kucharz przygotował uwielbiane przez wszystkich naleśniki, ale w nieoczywistej odsłonie. Co powiecie na naleśnikowego sękacza z gruszkami i słodkim sosem waniliowym oraz naleśniki z kaszanką i burakami? Są naprawdę dobre!

Sękacz z naleśników z gruszkami i sosem waniliowym

Składniki:
200 g masła                                
200 g mąki                                    
200 g cukru                                
200 g śmietany 18%                  
8 jajek                                    
40 ml rumu                                    
Cukier wanilinowy
Skórka z cytryny

Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy. Białka ubijamy na sztywno z cukrem, w trakcie ubijania dodajemy żółtka nie przerywając ubijania. Do puszystej masy dodajemy masło rozpuszczone, śmietanę, cukier wanilinowy, skórkę z cytryny, alkohol i na koniec mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy i z masy wypiekamy naleśniki, przyrumieniając bardziej tylko z jednej strony. Upieczone naleśniki składamy jeden na drugim, lekko obciążamy wierzch.

Sos:
550 ml mleka                                                
4 żółtka                                                
3 łyżki cukru                                                
1 łyżka mąki ziemniaczanej              
Cukier wanilinowy
1 łyżka miodu                                                  
4 gruszki                                              
1 granat

Mąkę ziemniaczaną mieszamy z niedużą ilością mleka i żółtkami, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, cukrem wanilinowym. Dodajemy zawiesinę z mąki z żółtkami, zagotowujemy. Gruszki przesmażamy na miodzie, porcję sękacza przed podaniem przesmażamy na maśle. Podajemy z sosem, gruszkami i owocami granatu.

Naleśniki ziemniaczane

Składniki:
3-4 ziemniaki                                        
100 ml mleka                                              
5 jajek                                                  
100 ml wody                                                  
3-4 łyżki mąki                                                  
Sól, pieprz,
Gałka muszkatołowa,
Szczypiorek,
Masło klarowane do smażenia

Przygotowanie:
Ziemniaki ścieramy na tarce lub miksujemy w blenderze, łączymy z mlekiem,  jajkami, mąką, przyprawami i wodą w takiej ilości aby otrzymać konsystencję ciasta naleśnikowego. Smażymy na maśle klarowanym.

Farsz:
2 piersi z kurczaka                                
1 cebula                                                
10 pieczarek                                          
1 brokuł                                                              
200 ml śmietany 30%                                  
1 łyżka musztardy francuskiej

Na patelni przesmażamy pieczarki z cebulą, dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę. Chwilę smażymy  i dodajemy śmietanę. Następnie różyczki brokułów i na koniec musztardę. Naleśniki podajemy z kurczakiem z warzywami.

Naleśniki jak omlet japoński ale zwariowane z kaszanką i burakami

Składniki:
10 jajek                                     
4 łyżki mąki                                    
Szczypiorek, koperek, kurkuma

Przygotowanie:
Jajka roztrzepujemy, łączymy z mąką, kurkumą. Pół szklanki masy odlewamy i łączymy ze szczypiorkiem i koperkiem. Masę z kurkuma wylewamy na patelnię i za pomocą drewnianej łopatki zwijamy omlet, przesuwamy i dolewamy kolejną porcję ciasto, na koniec dodajemy masę z ziołami i kończymy smażenie. Zwinięty naleśnik kroimy w 2cm krążki.

300 g kaszanki (dobra)                            
2 łyżki musztardy rosyjskiej        
Kminek mielony, majeranek
2 jajka                                    
Bułka tarta
Olej do smażenia

Kaszankę pozbawiamy osłonek i łączymy na zimno z musztardą, kminkiem, majerankiem. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Formujemy w rulon, owijamy folią spożywcza i wstawiamy do lodówki do stężenia. Kroimy w plastry takiej samej grubości co naleśniki, obtaczamy w jajku, bułce i smażymy na złoty kolor na oleju.

2 słoiczki buraków marynowanych całych                        
Ogórki kiszone tyle co buraków
Natka pietruszki
Granat

Ogórki obieramy ze skóry i kroimy w kostkę, buraki wyjmujemy z zalewy i kroimy w podobną kostkę. Łączymy, dodajemy owoce granatu, olej, natkę pietruszki. Na sałatce podajemy naleśniki i plastry ukrytej kaszanki.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
50
4
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0