Najzdrowsze pieczywo – jaki chleb warto włączyć do diety?

Pieczywo to podstawa śniadań i kolacji większości Polaków. Można spożywać je z wieloma dodatkami, przez co rzadko się nudzi. Niestety nie zawsze charakteryzuje się wysoką jakością i dobrym składem. Jaki jest najzdrowszy chleb? Gośćmi Dzień Dobry TVN były: Maria Jagiełło, dietetyk kliniczny i Justyna Roszkowska, piekarka.

Powszechność, dostępność i przeważnie niska cena chleba sprawiają, że towarzyszy on ludziom praktycznie każdego dnia. Zdania co do zalecanej częstotliwości konsumpcji są jednak mocno rozbieżne. Niektórzy uważają, że powinno się ograniczyć jego obecność w diecie do minimum, inni – że jego spożywanie dwa razy w ciągu dnia jest zupełnie bezpieczne. Jakkolwiek by nie było, warto wybierać chleb, który faktycznie zawiera cenne składniki, a jego jedzenie nie polega wyłącznie na przyjmowaniu pustych kalorii. Jakie pieczywo jest zatem najzdrowsze?

Więcej:

Najzdrowszy chleb na diecie

Osoby, którym zależy na zredukowaniu masy ciała, często zastanawiają się nad spożywaniem chleba. Wynika to z nieświadomości odnośnie do jego kaloryczności oraz częstej niewiedzy dotyczącej tego, jaki rodzaj pieczywa jest faktycznie najbardziej wartościowy. W piekarniach i sklepach ekologicznych dostępny jest mnóstwo bochenków, które powstały z określonych ziaren, mąk lub mieszanek. Z tego względu niełatwo jest podjąć decyzję. Jaki jest najzdrowszy chleb dla osób będących na diecie?

  • Chleb żytni – to bardzo dobre rozwiązanie dla tych, którym zależy na ograniczeniu przyjmowania kalorii, przy jednoczesnym dostarczaniu wartościowych składników do organizmu. Aby mieć pewność co do jakości produktu, należy szukać pieczywa na zakwasie. Dzięki temu będzie on zawierać witaminy z grupy B i kwas foliowy, dodatkowo wpływając na poprawę trawienia, z uwagi na obecność błonnika. 100 g chleba żytniego to około 240 kalorii.
    • Chleb razowy – to doskonałe rozwiązanie dla osób walczących z otyłością. Z jakiej mąki wytwarza się chleb uważany przez niektórych za najzdrowszy? Może być to mąką pszenna, żytnia lub mieszana, kluczem jest bowiem jednorazowe zmielenie ziarna, które dzięki temu zachowuje więcej właściwości odżywczych. Z uwagi na obecność otrębów, pieczywo tego typu zawiera więcej błonnika, ma też ciemniejszy kolor. 100 g chleba razowego to około 210 kalorii.
      • Chleby bezglutenowe – pieczywo z mąk niezawierających glutenu, takich jak mąka kukurydziana czy gryczana, jest przeznaczone nie tylko dla osób nietolerujących z różnych powodów tego składnika. Chleb kukurydziany zawiera sporo witaminy A, D oraz E, z kolei gryczany ma w swoim składzie minerały takie jak magnez, potas, fosfor czy żelazo. Dla osób będących na diecie poleca się zwłaszcza drugi rodzaj chleba. Pieczywo gryczane ma w 100 g około 215 kalorii.

        Najzdrowsze pieczywo – jak je znaleźć?

        Niestety nie wszystkie chleby dostępne w sklepach i piekarniach z oznaczeniem, które może sugerować ich prozdrowotny charakter, będą takie w rzeczywistości. Producenci bardzo często dodają do swoich wypieków składniki, które nigdy nie powinny się w nich znaleźć. Z tego powodu należy bardzo dokładnie czytać etykiety, a w przypadku ich braku poprosić o wykaz składników znajdujących się w danym bochenku. Jak dowiedzieć się, który chleb jest najzdrowszy?

        • Jeśli w składzie pieczywa oznaczonego jako razowy znajduje się karmel, oznacza to, że producent nie oferuje w pełni naturalnego produktu, a chleb z całą pewnością nie został wypieczony z jednokrotnie zmielonej mąki. Oczywiście należy natychmiast zrezygnować z zakupu,
          • Pieczywo najlepszej jakości ma maksymalnie krótki skład. Zazwyczaj jest to po prostu woda, mąka, zakwas i sól. Jeśli lista jest znacznie dłuższa i dodatkowo znajdują się na niej pozycje, których znaczenia nie da się rozszyfrować, nie warto kupować takiego chleba.
            • Pomimo tego, że jest to znaczne ułatwienie, nie powinno się kupować krojonego chleba pakowanego w plastikową torebkę. Zazwyczaj jest on naszpikowany dodatkowymi składnikami, a plastikowe opakowanie może przyspieszyć rozwój pleśni. Lepszym rozwiązaniem będzie zakup całego bochenka, o którego pokrojenie możemy poprosić na miejscu.
              • Chcąc dowiedzieć się, który chleb jest najzdrowszy, warto zwrócić uwagę, czy nie jest on zbyt lekki. Jest to bardzo istotne podczas szukania prawdziwego razowego pieczywa. Tego rodzaju chleb powinien mieć odpowiednią wagę, znacznie większą od typowo pszennych wyrobów. Jeśli ten aspekt budzi wątpliwość, może to oznaczać, że do pieczywa zostały dodane spulchniacze,
                • Osoby, którym zależy na redukcji wagi, powinny pamiętać, że nawet najzdrowszy chleb na diecie nie pomoże w zgubieniu zbędnych kilogramów, jeśli będzie spożywany z kalorycznymi dodatkami, takimi jak: żółte sery, serki topione, tłuste wędliny czy słodkie kremy. Uznaje się, że człowiek powinien spożywać w ciągu dnia maksymalnie 250 g chleba.

                  Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                  podziel się:

                  Pozostałe wiadomości