W nocy 25 września na gali Wine & Food Noble Night o przychylność gości i prestiżowy tytuł rywalizowali ze sobą szefowie kuchni dwunastu restauracji z całej Polski. Podczas wieczoru z udziałem najwybitniejszych kulinarnych mistrzów oraz osób ceniących wyrafinowane smaki, wyłonione zostały najlepsze dania w trzech kategoriach: przystawka, danie główne i deser. W DDTVN gościmy zwycięzcę, szefa kuchni restauracji Amber Room, Jacka Grochowinę.Foie gras
Składniki:
300 g foie gras
500 ml madeira
300 g fig
50 g cukru
50 ml octu winny cherry
200 ciasto korzenne 200 g
brioche 2 plasterki
Przygotowanie:
Foie gras oczyszczamy z błon, madeira redukujemy do konsystencji syropu, wlewamy 1 łyżkę stołową do torby wakowej, gdzie znajduje się oczyszczona i doprawiona solą i pieprzem foie gras. Kąpiemy w kąpieli wodnej (65 stopni ok. 5 minut). Resztę madeiry zostawiamy na polanie gotowej foie gras. Figi kroimy w duże kawałki i podsmażamy na karmelu, później podlewając octem. Na końcu, jak są już miękkie, tuż przed zdjęciem z patelni, dodajemy również łyżkę madeira i odstawiamy do ostygnięcia. Brioche kroimy w grube batony i tostujemy w piekarniku ciasto korzenne suszymy w temp. 55 stopni ok. 3 dni, a następnie mielimy do uzyskania pudru. Na środku talerza wysypujemy puder z miodownika, układamy na nim foie gras polane redukcją. Z jednej strony układamy tostowany brioche, a z drugiej qunelle z chutny figowego, tak podajemy.
Turbot
Składniki:
4 małe lub 2 sztuki - około 1 kg każda
200 g ryżu arborio
300 g świeżych kurek
200 g groszku mrożonego
2 szt. szalotki
2 ząbki czosnku
mąka , sól, pieprz
100 g mazła
50 g parmezanu
100 ml wina białego
200 ml bulionu grzybowego
Przygotowanie:
Smażymy drobno posiekana szalotkę i czosnek, dodajemy ryż, zalewamy winem i wolno mieszamy. Powoli dolewamy (co minutę) bulion i cały czas mieszamy, jak ryż jest al dente zdejmujemy z ognia dodajemy kilka małych kostek masła, tarty, parmezan, doprawiamy i mieszamy wszystko razem. Turbota smażymy w całości oprószonego mąką, pod koniec smażenia dodajemy kostkę masła. Zdejmujemy z patelni i wycinamy filety. Groszek parzymy, wyłuskujemy i podgrzewamy na odrobinie masła z solą i pieprzem
Policzki duszone w czerwonym winie
Składniki:
1 kg policzków cielęcych
500 ml wina czerwonego
500 ml wywaru cielęcego
tymianek
3 ząbki czosnku
2 cebule
nać
1 marchew
1 por
100 g mąki
sól, pieprz
100 masła
200 ml śmietany
1 kg ziemniaków
100 ml oliwy
3 laski chrzanu
300 ml śmietany
Przygotowanie:
Policzki oczyszczamy z błon, doprawiamy, oprószamy solą i pieprzem obsmażamy z każdej strony. Na tej samej patelni obsmażamy drobno posiekane warzywa i dodajemy policzki. Całość zalewamy winem, jak się zredukuje do 1/3 objętości, zalewamy wywarem cielęcym i gotujemy ok. 2 godz. na wolnym ogniu. Po tym czasie sos powinien zgęstnieć, a policzki są miękkie i gotowe do jedzenia. Ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki i gotujemy, aż zmiękną, przecieramy przez mushera, dodajemy zredukowaną śmietanę i masło, doprawiamy i gotowe. Chrzan ścieramy do śmietany, gotujemy do zgęstnienia, doprawiamy, przecedzamy zalewamy do syfonu i gotowe. Na purre układamy policzki zalewamy sosem i pianką chrzanową.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
NewsyZmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"