Przepisy kulinarne

Najlepsza na świecie szarlotka babci Zosi

W naszej kuchni gościliśmy uroczą parę - Jana Paszkowskiego, uczestnika "MasterChefa" i jego babcię Zosię, która przygotowała ulubione potrawy Janka: zupę jabłkową z grzankami i najlepszą na świecie szarlotkę. Skorzystajcie z przepisów babci Zosi!

ZUPA JABŁKOWA:
Składniki:
1,5/2kg kwaskowych jabłek
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
3-4 goździki
cukier do smaku
bułka na grzanki (najlepiej z dnia poprzedniego)

Przygotowanie:
Jabłka obierz i ugotuj z goździkami do miękkości. Następnie przetrzyj przez sito i dopraw według uznania cukrem. Dodaj również łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Jej dodatek sprawi, że jabłka nie opadną na dno garnka. Bułkę pokrój w kostkę i przesmaż na odrobinie masła na złoto i chrupko. Gotowymi posyp zupę. Danie zjada się lekko ciepłe, a w upalne dni można podać na zimno - będzie wtedy znakomitą alternatywą dla chłodnika!

BABCINA SZARLOTKA
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
3 żółtka
250g miękkiego masła
szczypta soli
1 malutka łyżeczka proszku do pieczenia (dosłownie na sam czubek)
Wierzch:
1kg kwaskowych jabłek
około 500g cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:
Składniki ciasta łączysz ze sobą i wyrabiasz z nich gładką kulę. Następnie zawijasz ją w folię i wkładasz do lodówki na co najmniej godzinę, aby masło stężało. Po tym czasie większą część ciasta ścierasz na tarce o grubych oczkach na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę z wyjmowanym dnem. Spód powinien mieć ok 1,5 cm grubości. Wstawiasz go do piekarnika nagrzanego do 180/200C do czasu, aż stanie się złoty. Kiedy taki już będzie, wyjmujesz go i odstawiasz do przestygnięcia. Przygotowane wcześniej jabłka ze słoiczka przekładasz do miski i mieszasz z 1x łyżką mąki ziemniaczanej oraz 2x łyżeczkami cynamonu. Taką aromatyczną miksturę jabłkowo-cynamonową wykładasz na podpieczony wcześniej spód i ścierasz na całość resztę ciasta.
Szarlotkę wkładasz do piekarnika nagrzanego do 180/200C i zapiekasz, aż góra stanie się pięknie i apetycznie rumiana. 

Przetwory jabłkowe robi się następująco:
Kwaskową odmianę jabłek obierasz i ścierasz na tarce o grubych oczkach. Utarte jabłka układasz w słoikach warstwami, na przemian z cukrem. Pół słoika tartych jabłek, 2 łyżki cukru, jabłka, 2 łyżki cukru, jabłka i na wierzch 1 łyżka cukru. Następnie całość zakręcasz i wstawiasz do garnka z zimną wodą. Doprowadzasz do wrzenia i od momentu zagotowania wody gotujesz ok. 20 minut. Po tym czasie wyłączasz kuchenkę i zostawiasz słoiki w garnku, aż woda ostygnie. Przetwory na zimę gotowe!

ŁOSOŚ Z CHRUPIĄCĄ SKÓRKĄ i KOPERKOWYM MAJONEZEM
Łosoś:
200g kawałek fileta z łososia ze skórą, pozbawionego łuski
oliwa z oliwek
sól morska
świeżo mielony, czarny pieprz
Koperkowy majonez:
2 żółtka
olej rzepakowy
2 łyżeczki musztardy sarepskiej
sok z 1/2 cytryny
sól morska
pęczek koperku, drobno posiekany
dodatkowo:
kilka różyczek blanszowanych brokułów
1/2 opakowania mrożonego, zielonego groszku
1 zielona cukinia, pokrojona w grube plasterki, blanszowana
1 łyżka kaparów z zalewy

Przygotowanie:
Domowy majonez:
Do dużej miski oddziel żółtka z jajek. Dodaj do nich musztardę oraz sól. Całość zacznij dokładnie mieszać za pomocą trzepaczki. W trakcie mieszania wciśnij do środka odrobinę soku z cytryny i wolnym strumieniem wlewaj olej rzepakowy. Ważne, by nie miał on wyraźnego smaku. Oleju musisz wlać tyle, aby całość uzyskała jasny kolor i kremową konsystencję. Teraz dodaj do majonezu część posiekanego koperku. Resztę kopru zmiksuj natomiast z sokiem z cytryny, odrobiną wody i soli na pastę. Taką zieloną i bardzo aromatyczną, koperkową emulsję przelej do majonezu i wymieszaj. Dzięki temu całość nabierze pięknej, zielonej barwy. Odstaw w chłodne miejsce, aby całość nabrała smaku.
Łosoś:
Pozbawiony łuski kawałek ryby posmaruj odrobiną oliwy z oliwek oraz oprósz solą i pieprzem. Ważne, żeby dość sporo soli trafiło na skórkę, która wyciągnie z niej wodę.

Na dobrze rozgrzaną, suchą patelnię teflonową połóż teraz łososia skórką do dołu. Zmniejsz lekko płomień i smaż przez 5-6min po tej właśnie stronie. Po tym czasie przekręć rybę na stronę mięsa i dosmażaj jeszcze około 1-2min. Ważne, aby łosoś większość czasu spędził skórką do dołu, dzięki czemu wspaniale się ona przysmaży, a wnętrze ryby nie będzie suche. Pamiętaj, że najlepszy łosoś to taki, który w środku wciąż jest lekko różowy, soczysty i pełen swojego znakomitego smaku. Po tym czasie przełóż rybę skórką do góry na talerz z warstwą koperkowego majonezu. Podawaj według uznania. Wspaniale smakuje z prostym dodatkiem blanszowanych krótko brokułów, cukinii i mrożonego groszku!

CHOCOLATE BRO SMOOTHIE
Składniki:
2 dojrzałe banany
1łyżka mieszanki mielonej łuski gryczanej, kakao i lucumy
garść orzechów nerkowca
mleko migdałowe
1 płaska łyżeczka cynamonu
kilka kropli ekstraktu waniliowego / aromatu do ciast

Przygotowanie:
Banany pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do robota kuchennego. Dodaj do środka orzechy nerkowca, cynamon, ekstrakt waniliowy, mieszankę gryki, kakao i lucumy i dolej mleko migdałowe. Wszystko zmiksuj na gładką masę. Gdyby była zbyt gęsta, rozrzedź ją mlekiem migdałowym. Przelej do wysokiej szklanki i posypyp ziarnem kakaowca.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
76
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0