Materiał promocyjny

Najlepsi kucharze radzą, co przygotować na Święta!

Święta zbliżają się wielkimi krokami, a Wy nie macie pomysłu na menu? Szef kuchni restauracji Amber Room Robert Skubisz i Pawel Ścięgosz, zastępca szefa kuchni mają dla Was kilka propozycji: kaczkę pieczoną z jabłkiem, pomarańczami i majerankiem, keks, piernik z aromatem herbacianym, pasztet cielęcy, sałatkę z pieczonych buraków, cebuli czosnkowej i śledzi oraz pierogi. Jakie potrawy możemy przygotować na ostatnią chwilę i co zrobić, by pierogi podać na wigilijny stół w całości?

Zdjęcie: Bartosz Krupa/ East News

ŚWIĄTECZNA LISTA ZAKUPÓW, KTÓRĄ PRZYGOTOWAŁ Robert Skubisz. KAŻDY Z WAS MOŻE JĄ SOBIE WYKORZYSTAĆ !

Produkty sypkie:

Mąka

Cukier

Bułka tarta

Cukier puder

Cukier wanilinowy

Proszek do pieczenia lub soda oczyszczona

Opakowanie: cynamonu, goździków lub 1 opakowanie przyprawy piernikowej

1 gałka muszkatołowa

1 kg maku do przygotowania makowca - możemy się wspomóc makiem już zmielonym z puszki z dodatkiem bakalii

Bakalie:

0,5 kg orzechów włoskich

0,5 kg orzechów laskowych

Opakowanie płatków migdałowych ( jako dodatek do sernika)

Duże opakowanie rodzynek

Szusz na kompot ( dowolna kombinacja: suszonych śliwki, gruszek, jabłek, moreli)

Owoce kandyzowane do keksu

Suszone grzyby

Nabiał i jaja:

2 opakowania masła

Jaja 20 szt

Mleko 2 litry

Drożdże świeże do makowca w przypadku gdy ktoś będzie robił makowca.1 op

1kg sera mielonego do sernika

Warzywa i owoce:

Wloszczyzna ( do sałatki jarzynowej oraz do przygotowania wywarł warzywnego)

1 kg kapusty kiszonej

Cebula

Czosnek

Cytryna

Pomarańcze

Ryby:

Cały karp do usmażenia

1 kg śledzi "z beczki"

Mięsa:

1 kg mięsa na bigos

1 kg łopatki cielęcej

200 g podgardla

200 g słoniny

PRZEPISY:

Kaczka pieczona w całości z jabłkiem, pomarańczami i majerankiem.

Składniki:

1 kaczka, o wadze około 2 kg

1 łyżka suszonego majeranku

2 łyżki oleju słonecznikowego

2 szt. jabłka ze skórką

2 szt. pomarańczy

sól i pieprz – do smaku

Przygotowanie:

Kaczkę wysmarować olejem słonecznikowym, natrzeć solą, pieprzem, majerankiem. Do środka kaczki włożyć jabłko i pomarańcze pokrojone na ćwiartki z wykrojonymi gniazdami nasiennymi. Otwór spiąć wykałaczkami lub zaszyć nicią kuchenną. Kaczkę można od razu zacząć piec lub wstawić do lodówki na 2 - 3 godziny, maksymalnie na całą dobę. Przed pieczeniem kaczkę wyjąć z lodówki aby nabrała temperatury pokojowej. Kaczkę pieczemy w 165 stopniach przez około 1,5 godziny.

Keks

Składniki:

280g maki pszennej

4g proszku do pieczenia

200g masła

200g cukru pudru

200g owoców kandyzowanych

100 g rodzynek

4 jaja

50g rumu

skórka z jednej pomarańczy

Przygotowanie:

Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenie i przesiewamy. Owoce kandyzowane i rodzynki zalewamy rumem i odstawiamy do nasiąkniecia. W misce zaczynamy od ubicia masła z cukrem, potem powoli wtłaczamy po jednym jajku.Gdy masa jest już jednolita powoli wsypujemy makę. Tak przygotowaną masę wlewamy do foremki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 około 50 minut.

Piernik z aromatem herbacianym

Składniki:

50 g cukru

3 g cynamonu

2 g gałki muszkatołowej

3 g pudru z goździków

160 g maki pszennej

50 g margaryny

160 g miódu wielokwiatowego

40 g orzechów włoskich

30 g orzechów laskowych

5 g sody

100 ml wody

2 torebki herbaty earl grey

1 żółtko

1 białko

Przygotowanie:

Z wody i herbaty robimy napar. Cukier ubijamy z białkiem na sztywna pianę. Miód, przyprawy korzenne, orzechy i masło lekko podgrzewamy aby dobrze wymieszać wszystkie składniki. Do letniej masy dodajemy żółtko, mieszamy, następnie łączymy z mąką i ubitą pianą . Masę delikatnie mieszamy drewnianą łyżka i przekładamy do foremki o szerokości 26-28 cm. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 1 godzinę.

Pasztet cielęcy

Składniki na 1 foremkę:

1 kg łopatki cielęcej

200 g podgardla

200 g słoniny

100 g wątróbki drobiowej

200 g cebuli

2 jajka

100 ml wywaru warzywnego

50 g bułki tartej

Sól , pieprz

2 g gałki muszkatołowej

15 ml sosu sojowego ciemnego

Przygotowanie:

Oczyszczone mięso kroimy w kostkę i zaczynając od słoniny smażymy w głębokim garnku. Następnie dodajemy pokrojoną cebulę, zmniejszamy ogień, dusimy około 40 minut. Wątróbkę obgotowujemy w wodzie z solą , odcedzamy i dodajemy do mięsa razem z bułka tartą. Gdy mięso już wystygnie, mielimy 2-krotnie w maszynce na drobnym oczku. Farsz doprawiamy do smaku przyprawami, dodając w miarę potrzeby wywar warzywny tak aby farsz nie był za suchy.Na koniec dodajemy jajka, mieszamy i przekładamy do foremki wysmarowanej smalcem i posypanych bułka tartą. Pasztet pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 40-50 minut.

Sałatka z pieczonych buraków, cebuli czosnkowej i śledzia

Składniki:

1 kg buraków

250 g śledzia Bismarck- odsączonego

100 g cebuli czosnkowej

100 g ogórka konserwowego

2 szt jabłka grany Smith

15 ml octu balsamicznego

15 ml miodu np. lipowego

30 ml oliwy z oliwek

5 g siekanego koperku

Sol. Pieprz

Przygotowanie:

Umyte buraki pieczemy w folii aluminiowej z dodatkiem soli i pieprzu w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 1,5 godziny. W czasie cebulę, ogórka, jabłko i śledzia kroimy w kostkę o grubości 1,5cm. Wystudzone buraki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę łącząc z resztą składników i doprawiając na koniec przyprawami i posypując siekanym koperkiem.

Pierogi

Ciasto na pierogi

Składniki:

350 g maki

1 szt. jaja

125 ml mleka

Przygotowanie:

Zagnieść ciasto z mąki, jajka i mleka. Następnie przełożyć do miski z niewielką ilością maki na dnie, zafoliować o schować do lodówki żeby odpoczęło.

Ciasto rozwałkować na odpowiednią grubość , podsypując w miarę potrzeby mąką i wykrawać krążki .Na środek kładziemy farsz i składając na pół mocno zalepić brzegi nadając im ładny dekoracyjny kształt.

Farsz:

1 kg udźca cielęcego

50 g suszonych grzybów

200 g cebuli

1 kostka masła

Sól, pieprz

Bukiet warzyw- włoszczyzna

5 szt. liścia laurowego

Przygotowanie:

Mięso wkładamy do garnka z zimną wodą i obranymi warzywami. Wrzucamy liścia laurowego i wsypujemy niewielką ilość soli.

Gotujemy około godziny na średnim ogniu do miękkości. Mięso mielimy w maszynce, dodajemy wcześniej podsmażoną cebulą, namoczone i posiekane grzyby.

W miarę potrzeby proponuję dodać trochę rozpuszczonego masła aby farsz nie był za suchy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości