Materiał promocyjny

Nafaszerowana kalarepa w towarzystwie rzodkiewki

Na surowo - ostre, podgrzane - słodkawe i bardziej przyjemne dla naszego podniebienia. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski pokazał, jak przygotować kalarepę i rzodkiewkę w niestandardowy i niespotykany sposób - podgrzane w zapiekance, nafaszerowane i w potrawce.

Zdjęcie: Piotr Bławicki / East News

Zapiekanka z kalarepy

Składniki:

4 kalarepy, obrane i pokrojone w plastry

1 pęczek pietruszki, posiekany

200 g szynki w plastrach

200 g żółtego sera

100 ml mleka

sól i pieprz

2 jajka

Sposób przygotowania:

Plastry kalarepy gotować w osolonej, gotującej się wodzie przez około 5 minut. Odcedzić i odstawić do ostygnięcia. W natłuszczonym, żaroodpornym naczyniu ułożyć warstwę plastrów kalarepy, na wierzchu ułożyć plastry szynki. Wierzch posypać żółtym serem wymieszanym z pietruszką. Czynność tę powtarzać, aż do wykorzystania składników. Jajka wymieszać z mlekiem i 0,5 łyżeczki soli i pieprzu. Otrzymanym sosem polać po wierzchu zapiekanki. Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 200°C na 30 minut.

Faszerowane kalarepy

Składniki:

1 papryczka chilli, drobno posiekana

3 ząbki czosnku, drobno posiekane

1 cebula, drobno posiekana

2 łyżki ziaren słonecznika

2 łyżki pestek dyni

300 g szpinaku

100 g sera feta

4 łyżki oliwy

4 kalarepy

sól i pieprz

Przygotowanie:

Kalarepy obrać i wydrążyć środki, tak aby powstały „miseczki”. Cebulę, czosnek i chili zeszklić na oliwie z oliwek. Dodać szpinak i dusić aż będzie miękki i odparuje cała woda. Dodać pokruszony ser feta, ziarna słonecznika i dyni. Doprawić solą i pieprzem. Otrzymanym farszem wypełnić kalarepy. Kalarepy skropić oliwą z oliwek. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Wstawić kalarepy, zapiec około 20-30 min.

Potrawka z indyka, kalarepy i rzodkiewek

Składniki:

300 g filetu z piersi indyka, pokrojonego w paski

2 kalarepy, obrane i pokrojone w kostkę

1 biała rzodkiew, pokrojona w kostkę

0,5 łyżeczki łagodnej musztardy

1 pęczek natki pietruszki

2 łyżki śmietany 18%

1 pęczek rzodkiewki

3 łyżki oliwy

3 łyżki masła

2 łyżki cukru

sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Filet podsmażać na oliwie przez kilka minut. Dodać rzodkiewki, kalarepę masło i cukier. Doprawić solą i pieprzem. Dusić całość pod przykryciem przez około 15-20 minut. Pod koniec dodać natkę pietruszki, śmietanę i musztardę. Gotować jeszcze przez kilka minut. Można podawać z ryżem.

Sałatka z ogórka i rzodkiewki

Składniki:

4 łyżki jasnego octu winnego (najlepiej ryżowego)

2 łyżki oleju rzepakowego

2 łyżki nasion sezamu

1 małe, czerwone chili

2 łyżki oliwy z oliwek

0,5 czerwonej cebuli

1 duży ogórek

15 rzodkiewek

Sposób przygotowania:

Ogórek obrać, przekroić wzdłuż na połowę, wybrać nasiona i pokroić na plasterki. Rzodkiewki i cebulę cienko pokroić, następnie wymieszać z ogórkiem. Ocet wymieszać z oliwą, olejem i drobno posiekanym chili. Sosem polać warzywa i odstawić na około 5 minut do zamarynowania. W tym czasie podprażyć nasiona sezamu na patelni, następnie posypać nimi sałatkę.

Sałatka z młodych ziemniaków i rzodkiewki podana z wędzoną makrelą

Składniki:

500 g młodych ziemniaków, obranych i pokrojonych w plasterki

2 pęczki rzodkiewki, pokrojonej w plasterki

1 łyżka musztardy francuskiej

3 łyżki gęstej śmietany 18%

sól i pieprz do smaku

1 wędzona makrela

Sposób przygotowania:

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie około 8-10 minut, aż będą miękkie. Odcedzić i odstawić do ostygnięcia na około 10 minut. Następnie wymieszać ze śmietaną, musztardą, szczypiorkiem i rzodkiewką. Makrelę podgrzać w piekarniku rozgrzanym do około 180°C, przez 15 minut. Sałatkę podawać z ciepłą makrelą.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości