Tomasz Jakubiak i Grzegorz Łapanowski proponują przepis na kurę, co kaszy zbytnio jadła, pieczarki faszerowane kozim serem i orzechami, chili con carne, zapiekane w cieście oraz pieczone jabłka z serkiem i wanilią.Kura, co kaszę zbytnio jadała
Składniki:
około 2 kg kurczak
30 dkg kaszy gryczanej
10 dkg wątróbki drobiowej
10 dkg wędzonego boczku
2-3 jajka
2 cebule
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
majeranek
2 łyżki masła
bulion warzywny do ugotowania kaszy
szklanka Porto
Przygotowanie
Kurczaka rozcinamy po długości i luzujemy z kości, za pomocą małego ostrego nożyka. Solimy, pieprzymy i nacieramy od strony skóry majerankiem, wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Kaszę gotujemy w bulionie warzywnym i studzimy. Boczek, cebulę i wątróbkę siekamy w kostkę i kolejno smażymy: boczek, cebulę i na końcu wątróbkę. Studzimy i dodajemy starty czosnek. Masło ucieramy z żółtkiem, a białka ubijamy. Utarte żółtka mieszamy z kaszą, boczkiem oraz posiekaną natka pietruszki i wszystko łączymy z ubitymi białkami. Powstały farsz wkładamy do kuraka i zwijamy tak, aby kształtem przypomniał kurczaka. Za pomocą sznurka wiążemy kuraka tak, aby się nie rozszedł. Przygotowanego kuraka wkładamy do brytfanki, podlewamy porto i pieczemy około 1,5 godz. w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu dobrze odstawić na 10 minut, aby się nie rozpadł przy krojeniu. Świetnie nadaję się na zimno.
Jabłko faszerowane serkiem homogenizowanym i wanilią
Składniki:
4 duże jabłka
opakowanie serka homogenizowanego
łyżeczka kardamonu w proszku
3 jajka
2 łyżki brązowego cukru
50 ml soku z cytryny
laska wanilii
łyżka naturalnego jogurtu
4 łyżki dżemu wiśniowego
Przygotowanie:
Z jabłek odcinamy wierzch z ogonkiem i wydrążamy środek. Kardamon mieszamy z sokiem z cytryny i nacieramy wnętrza jabłek. Odstawiamy na 1-2 godz. do lodówki. Żółtka jajek ucieramy z cukrem i łączymy z serkiem homogenizowanym oraz jogurtem naturalnym. Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż, wydrążone pestki dorzucamy do serka. Serkiem faszerujemy jabłka, przykrywamy kapturkiem i wkładamy do pieca nagrzanego do 200 stopni C, na około 10 minut. Podajemy z łyżką dżemu obok. Palce lizać!!!
Pieczarki faszerowane kozim serem i orzechami
Składniki:
15-20 pieczarek
70 g sera pleśniowego
70 g koziego twarożku
1/2 pęczka natki pietruszki
2 ząbki czosnku
garść pieczonych pokruszonych orzechów laskowych
Przygotowanie:
Prostota to często najlepsze rozwiązanie. Szybko zwięźle i na temat. Grzyb z pieca na ciepło, na przystawkę. Pieczarki faszerujemy mieszanką siekanej natki pietruszki, czosnku, pleśniowego i koziego sera, a także wcześniej pieczonych i rozkruszonych orzechów laskowych. Masę ucieramy widelcem, doprawiamy pieprzem i wkładamy do grzyba, który wkładamy do pieca. Przystawka jest gotowa, gdy kapelusze lekko się zezłocą, podajemy na liściach sałaty z kiełkami słonecznika Minam.
Chili con carne, prosto z pieca, w chrupiącym cieście
Składniki:
Na ciasto
1 szklanka ciepłej wody
1 1/2 szklanki mąki żytniej 2000
1 szklanka mąki pszenne
1/4 kostki drożdży
1 płaska łyżka soli
1 łyżka cukru
1 łyżka oliwy
Przygotowanie:
Drożdże rozrobić z cukrem i mlekiem, odstawić na 10 minut. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, oliwę i rozczyn. Ciasto dokładnie wyrobić i uformować niewielkie placki. Odstawić do wyrośnięcia na 40 minut, a następnie rozwałkować.
Na farsz:
150 g mielonej cielęciny
kostka tofu
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 strąk chili
1 łyżka kminu rzymskiego
1 puszka pomidorów
3 łyżki klarowanego masła
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 puszka fasoli
Przygotowanie:
Smażymy posiekaną w kostkę cebulę, dodajemy czosnek, chili i kmin rzymski. Po chwili dorzucamy pokruszone tofu i mielone mięso. Następnie dokładamy pomidory i fasolę, całość podduszamy przez 10 minut do zgęstnienia sosu. Farsz rozkładamy na rozwałkowanym cieście, rolujemy jak roladę i zwijamy jak ślimaka. Ciasto smarujemy sklarowanym masłem i wkładamy do rozgrzanego pieca (200 stopni), na około 15 minut. Smacznego!
Przepisy autorstwa Grzegorza Jakubiaka i Tomasza Łapanowskiego.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
NewsyZmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"