Przepisy kulinarne

Nadmorskie przysmaki: ogórek kołobrzeski i troć bałtycka na salsie

Wybierając się nad polskie morze, trzeba koniecznie skosztować nadmorskich przysmaków i jeść jak najwięcej ryb. Ryszard Pilecki Robert Bochenko polecają Wam przepisy na: sałatkę z pieczonego buraka, wędzonej ryby i ogórka kołobrzeskiego, zupę grzybową z polędwicą z dorsza, troć bałtycką na salsie paprykowej, a na deser - zabaglione z truskawką. Smacznego!

Sałatka z pieczonego buraka wędzonej ryby i ogórka kołobrzeskiego
Składniki:
2 duże pieczone buraki
2 ogórki kołobrzeskie
wędzona flądra
dressing na bazie oliwy i musztardy francuskiej

Przygotowanie:
Do pokrojonych w kawałki buraków i ogórka dodajemy cząstki wędzonej ryby. Delikatnie mieszamy z dressingiem.

Zupa grzybowa z polędwicą z dorsza
Składniki:
0,5 l bulionu warzywnego
200 dkg świeżych lub mrożonych grzybów
1 drobno posiekana cebula
2 polędwice z dorsza
klarowane masło, śmietana 30%

Przygotowanie:
Grzyby przesmażamy z cebulą na klarowanym maśle. Wlewamy bulion zagotowujemy. Zupę zabielamy odrobiną śmietany. Na papierze delikatnie parujemy polędwice z dorsza i układamy na talerzu.



Troć bałtycka na salsie paprykowej
Składniki:
2 filety  z troci ca 150 g
kolorowe papryki (żółta, czerwona, zielona)
drobno pokrojona cebula biała/czerwona
miód drahimski
pomidorki truskawkowe
masło / masło palone

Przygotowanie:
Składniki salsy kroimy w drobna kostkę, przesmażamy dodajemy pomidory, redukujemy ilość płyny i na koniec salsę wzbogacamy skarmelizowanym miodem. Na patelni na palonym maśle smażymy filety z troci. Serwujemy na salsie.

Zabaglione z truskawką
Składniki:
2 żółtka
4 łyżki białego cukru
50 ml słodkie wino lub likier
truskawki

Przygotowanie:
Żółtka ucieramy z cukrem - ubijamy je następnie w kąpieli wodnej, dodając wino lub likier. Ubijamy na jednolitą masę. Dekorujemy świeżymi owocami.

Źródło: Dzień Dobry Wakacje |
Co sądzisz o tym artykule?
64
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0