Nabiał - co się do niego zalicza? Czy jest zdrowy i czym można go zamienić przy nietolerancji?

Nabiał podany na stole
Nabiał - co się do niego zalicza? Czy jest zdrowy i czym można go zamienić przy nietolerancji?
Źródło: Fot. Getty Images/Arx0nt
Nabiał to szczególnie szeroka gama wyrobów spożywczych. Ogólnodostępność tych produktów sprawiła, że na co dzień spożywane są ogromne ilości wyrobów mlecznych. W ostatnim czasie coraz częściej kwestionuje się pozytywny wpływ nabiału na zdrowie i pojawia się sporo zamienników.

O wpływie nabiału na ludzki organizm gorąco dyskutują specjaliści do spraw żywienia i lekarze. Zastanawiają się, czy nabiał jest zdrowy i czy może stanowić jedną z podstaw codziennego jadłospisu.

Nabiał - podstawowa grupa produktów spożywczych

Nabiał to podstawowa grupa wyrobów spożywczych o wartościach odżywczych niezbędnych do prawidłowej pracy organizmu. Nabiał to produkty wytwarzane z mleka. Ono samo, jak i szeroka gama przetworów mlecznych, jest podstawą żywienia. Produkty nabiałowe nie bez powodu zajmują szczególne miejsce w piramidzie żywienia, gdyż dostarczają do organizmu pełnowartościowe białko i szereg składników mineralnych.

Przepisy Darii Ładochy

Źródło: Dzień Dobry TVN
Daria Ładocha z córkami
Daria Ładocha z córkami
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy

Nabiał - produkty:

  • mleko,
    • jogurt,
      • sery,
        • maślanka,
          • śmietana,
            • kefir,
              • masło,
                • jajka.

                  Wątpliwości może budzić kwestia, czy jajka to nabiał. Słownik Języka Polskiego uznaje jaja za produkty nabiałowe. Jednak artykuły mleczne to grupa wyrobów pochodzących od ssaków. Kury nie zaliczają się do tego grona, dlatego w tym kontekście jajek nie można zaliczyć do nabiału.

                  Zobacz film: Mleko migdałowe. Źródło: Dzień Dobry TVN.

                  Czy dieta bez nabiału szkodzi organizmowi?

                  W ostatnim czasie coraz częściej mówi się o negatywnym wpływie wyrobów mlecznych na organizm. Powstaje więc pytanie: czy nabiał jest zdrowy? Odpowiedzią będzie podsumowanie zalet i wad jedzenia produktów z tej grupy. Nabiał to pełnowartościowe źródło białka, wapnia i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, wspomaga odchudzanie i wykorzystywany jest do syntezy hormonów.

                  Z drugiej strony artykuły te zdecydowanie nie służą osobom, które cierpią z powodu uczulenia na nabiał (laktozę lub kazeinę) . Mówi się, że nabiał szkodzi na cerę i upośledza funkcje jelit. Jednoznacznie można stwierdzić, że nietolerancja nabiału to stan, w którym zdecydowanie trzeba wykluczyć tę grupę spożywczą .

                  Uczulenie na nabiał, nadmiar nabiału w organizmie. Czy nabiał tuczy?

                  Nietolerancja nabiału to stan, kiedy organizm nie jest w stanie prawidłowo przyswoić składników odżywczych zawartych w mleku i jego przetworach. Jeśli po spożyciu nabiału doświadczamy dolegliwości, takich jak: złe samopoczucie, wzdęcia, bóle brzucha, biegunki, wymioty, wysypka, zawroty głowy, możemy podejrzewać nietolerancję laktozy.

                  Nietolerancja nabiału często występuje u dzieci. Wtedy eliminacja nabiału z diety jest konieczna. Po czasie można wykonać test na tolerancję laktozy, by sprawdzić, czy organizm nadal nie toleruje tego białka. Ma to sens, ponieważ z biegiem lat organizm może nauczyć się metabolizować laktozę, wówczas spożycie nabiału nie powoduje przykrych dolegliwości.

                  Nadmiar nabiału w organizmie - objawy

                  W żywieniu to nie produkt, a jego dawka świadczy o efekcie prozdrowotnym i przeciwnie. Również należy pamiętać, że nadmiar nabiału w diecie na pewno zaszkodzi. Doprowadzi do tzw. przebiałczenia, a to wywraca do góry nogami gospodarkę kwasową organizmu. Stan ten może wywołać szereg objawów klinicznych (ucierpią nerki i wątroba). Taki stan wymaga pilnej interwencji lekarskiej.

                  Jaki wpływ ma nabiał na odchudzanie?

                  Jako że nabiał jest bogaty w białko, to jego jedzenie sprzyja redukcji masy ciała. Dlatego nabiał powinien znaleźć się w diecie osób dążących do redukcji tkanki tłuszczowej. Należy jednak wybierać nabiał bez tłuszczu i o niskiej zawartości węglowodanów, gdyż tylko wtedy efekt będzie zauważalny.

                  Chudy nabiał - przykłady:

                  • jogurt naturalny,
                    • ser twarogowy chudy,
                      • kefir,
                        • mleko 2% tłuszczu.

                          Nabiał bez laktozy i nabiał bez kazeiny

                          Na rynku znajdziemy całą masę artykułów, które określić można jako nabiał bez laktozy. Takie produkty mogą zastąpić klasyczny nabiał w żywieniu osób z nietolerancją nabiału. Pozwala to uchronić je przed dolegliwościami opisywanymi powyżej. Dotyczy to zarówno nietolerancji laktozy, jak i nietolerancji kazeiny.

                          Nabiał w diecie niemowlaka

                          Nabiał dla niemowlaka to podstawa diety. Matka karmiąca piersią zapewnia mu zbilansowaną rację pokarmową, bogatą we wszystkie składniki niezbędne do wzrostu ciała. Mleko kobiece to przede wszystkim źródło białka, wapnia i witaminy D, które warunkują wzrost kości.

                          Nabiał jako funkcjonalny element diety - czy produkty mleczne to jedyne źródło wapnia?

                          W przypadku, kiedy nasz organizm nie jest w stanie normalnie metabolizować nabiału, warto zastanowić się, czym zastąpić tę bogatą w składniki odżywcze grupę produktów. W czym jest wapń oprócz nabiału?

                          Do produktów o wysokiej zawartości wapnia zaliczyć możemy:

                          • jarmuż,
                            • sałatę,
                              • migdały,
                                • sezam.

                                  Dieta bez nabiału - co jeść?

                                  Jeśli nabiał wspomaga odchudzanie, zaś osoba dążąca do redukcji masy ciała cierpi z powodu nietolerancji, to co ma jeść? Dieta odchudzająca bez nabiału powinna opierać się o:

                                  • mięso o niskiej zawartości tłuszczu,
                                    • rośliny strączkowe,
                                      • orzechy i nasiona.

                                        Zobacz także:

                                        Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                        Źródło zdjęcia głównego: Fot. Getty Images/Arx0nt

                                        podziel się:

                                        Pozostałe wiadomości